LUMEA MARE

Unde s-a filmat Game of Thrones

Unde s-a filmat Game of Thrones

Sezonul 8 e aici și fenomenul global Game of Thrones a acaparat lumea din nou. Cine câștiga în înfruntarea epica?

Chiar daca articolul va fi usor de inteles pentru fanii GOT, ai si tu cel/cea care nu esti fan informatii ce merita citite…

Dar Game of Thrones nu este doar sezonul 8. Povestea a ajuns aici datorita tuturor întâmplărilor petrecute în celelalte sezoane. Iar scenele au fost filmate intr-o multitudine de locuri din lume. Printre care și Croatia. Daca anul trecut am vizitat Dubrovnik, cu locurile unde s-au filmat scenele de la Debarcaderul Regelui, capitala celor 7 regate și locul unde se găsește Tronul de fier, de aceasta data am ajuns la Split, locul orașului Meereen din GOT.

Inainte de a va povesti cum și de ce am ajuns la Klis, facem o recapitulare foarte mica a unor episoade memorabile din GOT . Ca sa știți exact contextul. In Game of Thrones, pe lângă Nunta Rosie din sezonul 3 și noul episod 3 din seria 8 – Noaptea cea Lunga , memorabile si extraordinare, avem și Batalia pentru Meereen – la fel de intensa, bătălia în care Daenerys a capturat flota stăpânilor. Aici, în Split, mai exact la Fortăreața Klis, s-a filmat aceea serie.

Fortăreața Klis, se afla la vreo 15-20 de km de Split, sus pe un versant muntos. In realitatea istorica, a avut un rol de apărare a acestei parți de lume și a fost stăpânita de multi de-a lungul istoriei. De la vechii iliri la venețieni, de la Napoleon la austrieci sau regi croați, toți au trecut pe aici. Nu foarte importanta ca obiectiv turistic pana la apariția GOT, are tot mai multi vizitatori atrași de celebrul serial.

___________________________________________________________

Cum ajungi în Klis?

Din Split, autobuzul 22 te duce pentru 22 de kuna dus/întors în vreo 40 de minute pana acolo. Poți plăti la șofer. 

Cat costa intrarea în fortăreața?

Biletul de adult este 60 de kuna iar pentru copii 30 kuna.

Program de vizitare

09.00-19.00

___________________________________________________________

Înainte de a va duce in Klis/Meereen, vreau sa va povestesc ce ne-a dus acolo. Game of Thrones s-a filmat și pe străzile din Split. Iar aici am dat peste un magazin oficial GOT. Undeva pe o străduța îngusta, în colt, zărești un afiș mare și înauntru găsești Tronul de fier. Toate obiectele ce se vând aici sunt originale și poți sa iți cumperi un tricou sau vreun obiect pe care l-ai văzut în serial. Apoi poza obligatorie pe tronul de fier atât de disputat de regi si regine!

Magazinul este si un preambul al muzeului ce s-a deschis deja pe 1 mai 2019 în Split. Un muzeu oficial Game of Thrones situat peste drum de magazin. Am intrat alături de proprietar sa vedem muzeul, atunci neterminat, și interiorul este fascinant pentru fani. O sa vezi la scara reala o mulțime de personaje și obiecte din serial. Sabii celebre in marime naturala – Longclaw a lui Jon Snow, acul Aryei și dacă sunteți norocoși pumnalul din otel valeryan care l-a ucis pe Regele Nopții. Magazinul și muzeul sunt unul lângă celalalt și este un MUST pentru fanii GOT  ce ajung in Split.

Muzeu GOT Split

Întâlnirea de aici ne-a dus a doua zi la Fortăreața Klis.

Merita vizita aici fie și doar pentru panorama asupra orașului Split. Se vede pe kilometri în depărtare și cuprinzi cu ochii atât orașul cât și marea. Spectaculos!

Iti taie răsuflarea frumusețea acestei părți de lume… Si înțelegi exact și de ce era importanta fortăreața în trecut.

____________________________________________________________________

In fiecare zi, peste 2000 de oameni din Split și din împrejurimi erau prezenți la fortăreața pentru filmările la serial. Figuranți în serial, pe platou ajutând echipa de filmare, șoferi, catering, costume și asa mai departe. Impactul a fost în acele zile unul deosebit. Vedetele serialului au ocupat aproape un întreg hotel de 5* și altul de 4* a fost al echipei de filmare.

Dupa cum vedeți în imaginile de mai sus, fortăreața este departe de apa și nu exista acele piramide ce apar în serial. Au dus orașul pe țărmul marii și au adăugat restul cu efecte speciale. In perioada de filmare la masa de prânz se serveau peste 4000 de porții de mâncare de diferite tipuri.

Un drum de la hotel la platou nu avea voie sa depășească cu mașina 30 de minute și cei care au fost figuranți în serial au semnat contracte de confidențialitate pe o perioada de timp cu privire la ceea ce se întâmpla în serial.

Daenerys Targaryen – aka – Emilia Clarke, care apropos are doar 1,57 m, a solicitat o camera speciala unde sa se odihnească după fiecare urcare a scărilor. Acum în aceea camera din spate o sa găsești câteva poze din timpul filmărilor.

____________________________________________________________________

Filip a fost ghidul nostru prin cetate. Actor amator a prins un rol de figurație speciala în serial și a fost prezent la aproape toate scenele.

fortareata klis

Știe aproape tot despre Game of Thrones și este și el un fan înfocat. Fan mai ales a lui Missandei… stiti voi, tipa care sta pe lângă Daenerys. Mulatra aia mișto.

Fortăreața Klis nu seamăna în realitate foarte foarte mult cu orașul Meereen din serial. O sa recunoști peretele unde era peștera de unde au ieșit dragonii, platoul pe care stăpânii au venit sa negocieze predarea și au fost uciși dar totuși ceea ce vedem pe micul ecran este oarecum diferit. Cu toate acestea, acest loc are în fiecare an tot mai multi vizitatori datorita acestui fenomen. Asa cum noi am ajuns aici atrași de GOT, ca noi sunt multi alții. Un adevarat pelerinaj…

Localnicii se bucura de acest lucru și au investit în refacerea fortăreței, au simțit ca e rost de o afacere buna și lucrurile s-au mișcat bine. Mizează pe un spin-off anunțat al serialului și spera sa se întoarcă acțiunea și în Meereen adică în Split, adică în Fortăreața Klis.

Vizita aici nu e obligatorie. Fan al serialului sau indiferent. Nu trebuie sa te duci aici. Este o ieșire din oraș pentru câteva ore și o modalitate de a petrece timp plăcut. Vei vedea orașul de sus, ai parte de o lecție de istorie și te bucuri și de serial dacă e cazul.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *