Celle orasul surprinzator de frumos al Germaniei
Celle – o surpriza superba
De curand am fost invitata de cei de la German National Tourist Board sa merg sa vizitez cateva orase ale Germaniei unde nu ajunsesem pana acum. Press tripul a fost in cautarea cladirilor construite in Bauhaus style. Am fost si am vizitat cladirile Bauhaus, cladiri care fac parte din Unesco World Cultural Heritage in Krefeld, Essen, Munster, Altfeld, Celle si Hamburg. Astazi va voi povesti de Celle.
Este unul dintre oraselele mici, cochete , surprinzator de frumos. Cu un farmec aparte te invita sa il explorezi sa vezi sa mergi cladirile in stil baroc , fiecare cu povestea lor. Parca esti intr o poveste si vrei sa afli mai multe despre trecuturile oraselului Celle. In primul rand trebuie sa vezi castelul cu lacul minunat unde innoata nutriile, da, ati auzit bine – nutriile. Am fost uimita sa vad cat de multe sunt si cum asteapta sa le dai mancare.
Trebuie sa mergi in Celle si sa stai minimum o zi intreaga ca sa explorezi Old center, sa intri in frumoasa biserica gotica St Mary unde te intampina o lumina verde calda si statuetele celor mai faimosi oameni ai timpurior vechi din Celle. Am fost cazati la un hotel fabulos, hotel Althoff Fursenhof care este singurul hotel de 5 stele din Celle, un hotel in stil clasic, cu un aer nobil pe care il simti de cand intri la receptie. Fiecare camera are un design aparte,in stilul casutelor englezesti, parca esti invitat intr un castel unde o sa fii rasfatat ca un nobil.
Servirea la micul dejun a fost impecabila, cu manusi. Varietatea de mancaruri a fost mare, cu cele mai bune delicatese nemtesti, aveau chiar si faguri de miere, ceaiul era servit ca pe vremuri cu ceainic si zahar cubic. Painea era calda , facuta in dimineata aceea iar ouale erau servite dupa preferinta. Restaurantul lor Endtfenfang este distins cu 1 stea Michelin dar au si Taverna & Trattoria Palio, o terasa de vara. Am stat doar o noapte aici si mi-a parut rau ca nu am putut sta mai mult, sa incerc piscina interioara si Spa-ul lor, dar programul a fost incarcat si nu ne-a permis. Cu siguranta daca ma voi intoarce in Celle voi sta la acelasi hotel.
Dar sa va povestesc despre cladirile Bauhaus din Celle. Mai intai au fost cele care au fost facute de arhitectul Otto Haesler. Pentru cei care nu sunteti familiarizati cu acest curent, va voi spune cateva lucruri ca sa intelegeti mai bine articolul. Bauhaus provine de la Staatliches Bauhaus, şcoală superioara de artă, design şi arhitectură originară din Germania, fondată în oraşul Weimar, în 1919. In germana Bau inseamna a construi iar haus inseamna casa. Printre cele mai cunoscute nume care au dezvoltat şi au dus mai departe şcoală Bauhaus sunt Walter Gropius, Mies van der Rohe, Laszlo Moholy-Nagy, Paul Klee, Lyonel Feininger, Wassily Kandinsky şi Marcel Breuer. In 2019 se aniverseaza 100 de ani sub motto-ul Baroque meets Bauhaus si se vor organiza multe evenimente, expozitii pentru a sarbatori. Stilul Bauhaus este caracterizat prin asimetrie, functionalitatea mai importanta decat decoratiunile, clădiri cubice cu unghiuri drepte.
Celle este renumit pentru industria cu petrol si sportul cu cai. Am facut un tur si am vizitat cateva dintre cladirile Bauhaus, am vizitat Glass School care se foloseste si astazi ca scoala elementara de clasele 1-4 si este declarata Unesco obiectiv. Mi-a placut cum s-a pastrat cladirea desi am inteles ca s-ar dori sa fie renovata, sa se gaseasca mai multe fonduri pe viitor. Mi-a placut de asemenea mult sala de festivitati, unde m-am intors putin in timp si mi-am imaginat cum era pe vremuri. Din pozele pe care le-am vazut mi-am dat seama ca timpul nu a schimbat asa multe , cei care au invatat atunci si care invata acum fiind privilegiati de a invata intr-o asemenea cladire. Am stat putin in bancile vechi si am constatat ce spatioase erau nu ca acum ca nu prea ai unde sa-ti spui ghiozdanul.
Pentru ca nu am stat in Celle decat o zi am zis sa trag un tur de forta sa vad si Old Town si sa va povestesc cam ce se poate vizita. Cel mai mult mi-a placut casa Hoppener din centru care a fost facuta in 1532. Are un aer care te duce cu gandul la cum era pe timpuri, la cei care au locuit in minunata casa. Am inceput plimbarea de la Palatul Ducal, nu am avut timp ca sa intru, dar am inteles ca este deschis de la 10 la 17 in timpul verii, iar iarna este deschis doar pana la ora 16. Biletul easte 9 euro de adult. Castelul Celle este cea mai veche clădire din oraș, din anul 1318. De-a lungul secolelor construcția originală a fost modificată și extinsă. Între secolele 14 și până în 1705, castelul Celle a fost reședința Ducilor Guelfi din casa nobiliară Brunswick-Lüneburg. Aici a trăit tatăl regelui George I al Marii Britanii și elector de Hanovra. În anul 1714 George I a devenit Regele Marii Britanii și Guelfii devin suverani în Mara Britanie, foarte interesant. În secolul 19 castelul a servit ca reședință a regilor din Hanovra. Deci este un obiectiv pe care nu trebuie sa il ratati in mod clar.
Parcul din fata este fabulos, iarba verde, lacul unde pluteau barcute albe, am inteles ca pentru prima data anul asta se va organiza aici Christmas market. In perioada aceea este una dintre cele mai potrivite perioade cand puteti merge in Celle fiind magnific. In apropiere este muzeul Bomann , este deschis 11 si 17 iar noaptea pana la ora 11 am puteti vedea exterior light art. Neaparat trebuie sa intrati in St Mary’s church care este chiar pe straduta cu magazine in centrul Old Town.
Cand vi se face foame faceti o vizita celor de la Bier Akademie Restaurant unde veti gasi mancare excelenta, ciolanul celebru, un schnitel delicios, supa traditionala de cartofi si multe bere buna.
Celle este de 700 ani si se lauda ca are cam 2 milioane de vizitatori anual, sunt multi turisti mai ales in perioada festivalurilor, concertelor, Christmas Market. Am inteles ca nu sunt chiar foarte multi turisti din Romania, probabil multi nu s-au gandit ca pot gasi un orasel asa de frumos aproape de Hanovra. Celle este la doar 37 km de Hanovra si puteti ajunge foarte usor cu trenul . De asemenea daca ajungeti in Hamburg, ajungeti cam in maxim 2 ore cu masina, iar drumul este foarte frumos. Va recomand daca stati mai multe zile in aceasta zona a Germaniei sa introduceti si Celle macar pentru o zi ca sa admirati arhitectura Bauhaus si sa faceti o plimbare in oraselul de poveste. Am plecat cu gandul ca intr-o buna zi sa revin ca sa petrec cateva zile in Celle sa pot vizita pe indelete muzeele si sa revin cu povesti frumoase pe blog.