Top 5 obiective Kiev
Ce merita sa vezi in Kiev
Am avut 4 zile in Kiev si pot spune ca sunt suficiente ca sa vizitezi orasul. Intins de-a lungul Niprului, cu un mal inalt unde se afla orasul vechi si toate obiectivele si unul plat, mult timp nelocuit pentru ca era inundabil mereu dar acum gazduind doar cartiere, Kievul are staif de capitala mare. Bulevarde largi, cladiri vechi si impunatoare, biserici si manastiri de sute de ani si se invarte in jurul a catorva mari idei. Religia fiind prima, al doilea razboi mondial, Rusia si lupta ucrainienilor pentru independenta sau Revolutia portocalie. Evident ca nu se rezuma la asta dar acestea sunt in mare temele preferate ale unui oras fost sovietic ce si-a gasit acum menirea de capitala a unei tari. M-am oprit la aceste cinci obiective pentru ca reprezinta cel mai bine fiecare aspect din cele de mai sus. Un ajutor de nadejde ca sa poti vizita Kievul, este kievpass-ul pe care l-am folosit si eu. Pentru o zi, doua sau trei zile, iti da acces la majoritatea obiectivelor, multe care nu vor fi mai jos, reduceri la multe locatii plus cateva calatorii cu metroul.
Citeste si despre cum poti vizita Cernobilul
Piata Independentei sau Maidanul
Este centrul Kievului si se afla in inima celui mai important bulevard – Kreshchatyk. Un bulevard larg cu cladiri care mie mi-au placut enorm pe ambele parti chiar daca au fost construite in perioada sovietica. Iti da senzatia de oras important si primele etaje ale cladirilor cu baza aceea de piatra bruta transmite forta. Bulevardul este in weekend inchis circulatiei pe o mare bucata si este loc de intalnire pentru locuitori. Cafenele, restaurante, mitinguri sau pur si simplu vizita in mall-ul de sub Maidan, o vizita la Globus.
Piata Independentei, locul unde s-a desfasurat Revolutia Portocalie a Ucrainei, este dominata intr-o parte de columna uriasa ce simbolizeaza independenta Ucrainei si in partea opusa statuia Sfantului Mihai. La baza columnei se regaseste un muzeu despre Revolutia portocalie fiind expuse diferite imagini cu cei care au murit in acele zile iar jos in dreapta pe trotuar sunt imagini cu cativa dintre participanti,avand lumanari aprinse si flori indreptul fiecaruia plus nelipsita bratara albastru cu galben ce simbolizeaza drapelul Ucrainei. Asta gasim pentru ca a fost extrem de violenta confruntarea dintre populatie si sistem. O revolutie care arata asa…
…si care s-a terminat asa…
…neducand nicaieri…
Lasand insa revolutia deoparte, astazi, euromaidanul este un loc pasnic, cu un mall dedesubt, larg, interesant de vizitat si impunator. Merita o vizita la pas de-a lungul bulevardului ce-l gazduieste.
Platoul cu Manastirea Sfanta Sofia si Catedrala Sfantul Mihail
Din Piata Independentei, pe langa statuia cu Sfantul Mihail, prin stanga cum te uiti la ea, urci pe strada si ajungi in 5 minute pe platoul de unde se vede Manastirea Sfanta Sofia si opusa ei, in celalalt capat Catedrala Sfantul Mihail – patronul spiritual al orasului. Daca prima se viziteaza contra cost, avand un sistem ciudat de bilete ( pentru fiecare obiectiv din interior cumperi bilet separat ) cea de-a doua se viziteaza la liber si imediat langa ea se afla funicularul ce te duce in port. Portul de unde poti lua un vapor pentru croaziere. O sa vezi mai jos.
Sfanta Sofia dateaza din secolul al XI lea si este patrimoniu UNESCO iar Catedrala Sfantul Mihail a fost demolata de catre comunisti prin anii 1930 dar reconstruita dupa 1990 si dupa caderea URSS. Ambele sunt cu domurile aurite dar daca ar fi sa aleg care este mai frumoasa eu as merge pe mana Sfantului Mihail.In piata dintre ele sunt si cateva ansambluri statuare reprezentand fosti conducatori ai Ucrainei din istoria veche.
Funicularul te duce imediat jos de unde poti face o…
Croaziera pe Nipru
De sus de la Catedrala Sfantul Mihail, asa cum va spuneam, ai un funicular ce pentru 8 grivne te duce fix in portul de jos. Nipru, fiind navigabil, iti sta la dispozitie cu mai multe oferte de croaziere pe Nipru. Gasesti croaziere de la o ora pana la o zi. Este la alegerea ta ce vrei sa faci.
Complexul de manastiri Lavra
Kievul a fost pentru mult timp centrul religios al Rusiei. De aici a pornit crestinarea rusilor si Manastirea Lavra intemeiata in 1051, cea mai veche manastire din aceasta parte a lumii, a avut un rol important. Este un complex de biserici, manastiri si cladiri administrative si ce este cel mai interesant, dedesubt se afla o retea de tuneluri ce se viziteaza si gazduieste sicrie cu trupurile unor preoti sau calugari din trecut. Intrarea in complexul manastirii este contra cost dar intrarea in tunel este free. Poti ajunge aici usor de la statia de metrou Arsenal. Loc de pelerinaj si atractie turistica, nu poate lipsi de pe lista cu obiective turistice!
Cea mai interesanta si intensa experienta de aici a fost insa vizita in tunel. Nu eram pregatit pentru asa ceva. O retea subterana ce adaposteste in firide din pereti sicrie cu moaste, trupurile unor preoti si calugari din trecut ce sunt pupate de femei si barbati in toata firea cu o piosenie demna de lucruri mai bune. Nu critic credinta nimanui si nici nu iau in ras cele sfinte dar o asemenea purtare in secolul XXI este un pic peste ce pot eu intelege. Dar…credinta este uriasa si nu am eu nici datoria si nici competenta sa o critic sau descriu. O iau ca atare si va arat si voua. Fiecare crede ce doreste…
Muzeul WW2 si uriasa statuie Mama Poporului
Pentru cineva care a fost fascinat de al doilea razboi mondial, o vizita aici era absolut obligatorie. Statuia denumita Mama Poporului, este uriasa. 90 de metri si inca un pic. Se afla pe coltul raului pe un deal inalt si domina efectiv zona. Nu ai cum sa nu o vezi. Este uriasa! A fost construita pe la jumatatea anilor 1980 si este un simbol comunist in genul Casa Poporului. Nu ne mandrim cu ea dar o acceptam ca este acolo. Se poate urca pe doua niveluri. Pana la baza la picioare sau pana sus in mana ce tine scutul. Ca si curiozitate, o sa gasiti statuia ca suvenir avand pe scut emblema Ucrainei. De fapt are simbolul comunist. Tot aici se afla, chiar dedesubt si Muzeul celui de-al doilea Razboi Mondial. Pe doua etaje ai o descriere cronologica a anilor de razboi. De fapt, statuia si muzeul si expozitiile de afara formeaza un complex urias intr-un parc public. De la complexul Lavra practic o tii inainte si ajungi in 15 minute de mers la pas. Si acest obiectiv este unul care nu poate fi taiat de pe lista. O sa va placa nu numai panorama oferita de acest loc dar o sa remarcati si mandria sovietica a castigatorilor unui razboi mondial. Cel mai mare.
Muzeul si statuia se viziteaza contra cost, de asemenea expozitiile de afara ca si muzeul Afganistanului situat chiar langa statuie.