LUMEA MARE

Vacanta in San Sebastian la pas

Vacanta în San Sebastian

San Sebastian este al doilea oraș ca mărime al Tarii Bascilor. Dupa Bilbao. Cu aproape 200.000 de locuitori. Si are o poveste super despre cum a devenit un oraș turistic. Adevarul fiind ca se și pretează la asa ceva. Un oraș superb, cu plaje minunate, oameni frumoși, o faleza magnifica, clădiri îngrijite, cu 11 restaurante cu stele Michelin – ce au de la o stea la trei! Cu influente din Franța pentru ca Franța este la un pas de San Sebastian, cu mândria basca renumita și totuși parte din Spania.

Regina Isabela a II-a suferea de o boala de piele undeva la sfârșitul secolului al XIX-lea. Medicii i-au recomandat sa urmeze un tratament ce implica apa oceanului si soarele. Din nenumăratele locuri pe care Spania le oferea cu aceste calități, regina a ales San Sebastian drept loc unde sa urmeze acest tratament. A fost construit un mic palat și încet încet orașul a devenit vara capitala Spaniei mai ales datorita reginei Maria Cristina, mama regelui Alfonso al XIII-lea, cel care a construit Palatul Magdalena din Santander. Astfel ca, la începutul secolului trecut, pe timpul verii, guvernul practic se muta în San Sebastian. Au apărut clădiri ce erau necesare funcționarii guvernului, hoteluri luxoase și case private impunătoare ale celor bogați și nobili. Iar San Sebastian s-a dezvoltat și a devenit frumosul oraș de astăzi!

san sebastian

San Sebastian se învârte în jurul plajei și falezei La Concha și a celor doua catedrale vechi, unite de o strada lunga ce le pune fata în fata. Un golf la Oceanul Atlantic cu o plaja incredibila și o insula în mijlocul acestui golf. Cu doi munți ce străjuiesc în lateral peisajul. Este ca și cum cineva și-a propus sa deseneze idealul unui oraș pe malul oceanului. Si a reușit!

In San Sebastian noi am ajuns în proiectul ce a cuprins și Santander și Bilbao. Wizz Air tocmai a deschis o cursa bisăptămânala spre Santander și am profitat de acest lucru încercând sa punem împreuna o parte din nordul Spaniei. Mai putin vizitata de turiștii romani, are toate șansele sa devina o destinație populara.

Voi fi ghidul tău în San Sebastian astăzi.

Va spuneam ca practic viata orașului se învârte în jurul falezei uriașe ce înconjoară plaja La Concha si plaja de Ondarreta. Centrul vechi este în dreapta sa împreuna cu Primăria orașului , Catedrala veche, Acvariul din San Sebastian și muntele Urgull cu vechea cetate și statuia lui Isus, vechiul palat al reginei în stânga, tot în stânga sus pe muntele Igueldo ai funicularul și parcul de distracții vintage cu cea mai frumoasa panorama asupra orașului iar în mijlocul golfului insula Santa Clara pe care poți sa ajungi doar vara cu un mic vaporaș.  Iar orașul modern unde se regăsesc obiective turistice importante se întinde în principal în stânga și în dreapta râului Urumea. Daca plajele La Concha si Ondarreta sunt calme și liniștite, cea din dreapta lor – Zurriola, este deschisa iar apa mult mai agitata. Este locul preferat de surferi pentru valurile mari ce se formează acolo.

san sebastian

Acum aveți o harta pentru a va planifica drumețiile prin oraș. 

Sa pornim pe faleza din centrul ei în stânga. Pentru ca am fost cazați la un hotel superb ce se afla aproape în mijlocul acesteia. Hotel de Londres y de Inglaterra. Faleza are gardul acela lung, alb și frumos ce are mii de flori în aranjament. Toate orientate cu fata spre oraș. Exista însa una singura orientata invers. Nu se știe dacă a fost pusa intenționat, dacă a fost o gluma sau o greșeala. Dar este singura. Te provoc sa o găsești!

gard faleza

Drumul te duce pe langa Palatul reginei – Palacio Miramar , aflat pe un mic deal chiar la malul marii. Este clădirea care desparte oarecum și cele doua plaje. La Concha si Ondarreta. Palatul are o istorie frumoasa și interesanta și poate fi vizitat la ore fixe.

Palatul Miramar
Cel din dreapta, de deasupra tunelului

Drumul spre funicularul ce urca pe muntele din stânga te duce însa prima data la PEINE DEL VIENTO. Ținând drumul pe țărm ajungi aici. Sa vezi cele doua sculpturi metalice ce par sa lege cu un lanț invizibil marea, mare ce biciuiește pământul, loc de fotografii epice. Insa aveți mare grija sa nu pățiți ca doamna din clip…

De aici, urci cu funicularul pe muntele Igueldo. Toti îl recomanda ca fiind locul de unde poți vedea cea mai frumoasa panorama asupra orașului și au dreptate. Un drum dus întors costa 5 euro/persoana și durează vreo 3 minute. Alternativa e drumul pe jos de mai mult de o ora.

funicular

Sus nu ai doar panorama ci și un restaurant și un parc de distracții cu tobogane, canale cu apa ce merg pe marginea muntelui, leagăne și mașinuțe. Insa este un parc de distracții în genul anilor 1980. Se plătește pentru fiecare în parte și dacă ești amator poate te dai în ceva pe acolo. Dar nu te aștepta la cine știe ce adrenalina.

Lăsând în urma partea stânga a San Sebastian-ului, va invit în partea dreapta a orașului.

Iar pana ajungi la Primăria orașului ce a fost pe vremuri cazinou, nu uita sa te uiți la ce se scrie pe plaja… Mesajele sunt șterse uneori de apa la flux și refăcute mereu. Altele sau aceleași. In ton cu evenimentele sau discuțiile de interes.

Primăria este clădirea reprezentativa a orașului nou. Transformata din cazinou în sediu administrativ poarta în partea dreapta pe un zid, urme ale gloanțelor trase în ea în timpul războiului civil de prin anii 1930. Au renovat tot dar au păstrat acel perete spre amintire. Este una dintre mândriile basce. Lupta lor contra guvernului spaniol, acum de domeniul trecutului.

primarie san sebastian

De aici o poți lua pe lângă apa spre Acvariu. Sau spre dreapta spre vechea catedrala și muntele Urgull  cu vechea cetate și statuia. Dar prima oprire o vom face la Acvariu.

Acvariul din San Sebastian este cel mai vechi din Europa și se afla în extremitatea din dreapta golfului într-o stâncă masiva. Mai mult decât un acvariu, la etajele superioare este și un muzeu al vieții marine și al marinarilor. Ai ocazia sa înțelegi și sa vezi de ce Spania a fost la un moment dat cea mai mare putere din lume. Iar jos prin tunelul transparent sau în acvariile mari sau mici te încânta o multitudine de specii de pești din toată lumea.

Ne întoarcem la Primărie și de aceasta data alegem partea dreapta ca drum. Vom ajunge în centrul vechi. Cu străduțe înguste și pietonale pline de oameni, magazine și restaurante. Aici poți manca la unul dintre restaurantele cu o stea Michelin din San Sebastian. Restaurant Kokotxa are o stea Michelin iar o masa aici costa intre 100-150 de euro de persoana. Dar Chef Dani López, cel care conduce bucătăria acestui restaurant este considerat unul dintre cei mai mari bucătari ai Spaniei.

Chef Dani López

O sa va dau mai multe detalii despre gastronomia din San Sebastian într-un articol viitor. 

La doi pași de restaurant o sa poți intra în vechea Catedrala a San Sebastian-ului. Daca te întorci cu spatele la ea, strada cea lunga da direct în cealaltă Catedrala, mai noua, de prin 1890, numita Catedrala Bunului Pastor. Practic sunt puse fata în fata dar la depărtare de un km doi. Cea veche, Catedrala de Santa Maria del Coro, se poate vizita și chiar merita cei 2-3 euro ceruți pe un bilet. In interior ai o expoziție ce poate fi vizitata independent de altarul principal.

Basilica de Santa Maria del Coro

Drumul din stânga Catedralei duce spre Muntele Urgull și Cetatea de 1000 de ani de sus.

Inchis noaptea, drumul în panta durează pana sus vreo ora și este destul de dificil. Bine, nu atât de greu încât sa nu poată fi făcut și de o persoana mai în vârsta dar totuși greu. Si nu se poate face decât pe jos. Sau cu mașina proprietate personala. Dar transport public nu exista. Sa luați cu voi o sticla de apa. O sa va folosească.

Cetatea de sus se numește La Mota și are aproape 1000 de ani! A fost construita pentru a apară zona de atacurile ce veneau de pe mare si astăzi este strajuita de o statuie uriașa a lui Isus, construita în timpul lui Franco. Localnicii nu prea iubesc aceasta statuie. Spun ca Franco a construit-o cu degetul arătând în sus a amenințare – ”Bascilor, aveți grija…va vad!” Dar eu am văzut mai mult un semn de binecuvântare. In fine, fiecare cum o percepe.

De aici de sus, poți atât orașul cu plaja La Concha dar poți vedea și cealaltă plaja, plaja Zurriola. Urgull este locul unde te poți relaxa în natura. Iar de pe platoul unde flutura mândru drapelul basc panorama este cu adevarat impresionanta.

Înapoi în oraș, un mijloc de transport grozav si amuzant pentru a vedea orașul este trenulețul turistic

O plimbare de 45 de minute prin cele mai importante puncte ale orașului. 0 plimbare costa 5 euro, se pleacă la fiecare 30-45 de minute începând cu ora 10.00 din apropierea podului mare și ai explicații în căști ca la orice hop on hop off. Asta ca o plimbare pentru cei comozi dar nu numai…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *