LUMEA MARE

Top obiective Bilbao

Ce să vezi în Bilbao

Bilbao este capitala Tarii Bascilor. Oficiala si neoficiala. Mândria de a fi basc aici este obligatorie iar orașul este plin de însemne basce. De la steaguri la graffiti  sau inscripții oficiale. Asta e capitala lor. Un oraș un pic altfel ca organizare pentru ca nu s-a dezvoltat concentric în jurul unui punct ci s-a dezvoltat de-a lungul răului Bilbao, pe ambele maluri, urcând în amonte.  Nu foarte mare, vreo 400.000 de locuitori. Cu toate orășelele din jurul sau ajunge la un milion. Destul. Dar nu mare. Fost centru industrial dezvoltat în jurul portului și a industriei grele a fost pentru mult timp poluat și neatrăgător din punct de vedere turistic. Raul poluat, fabricile de pe malurile sale și depozitele uriașe nu ajutau cu nimic. Undeva la începutul anilor 1980, autoritățile au decis sa schimbe din temelii nu doar aspectul orașului ci și modul de viata și economia sa.

In Bilbao, este ușor de ajuns din Santander. O ora și jumătate cu autocarul ce te lasă la stadionul celor de la Athletic Club - San Mames. Iar faptul ca Wizz Air a inaugurat o cursa directa Bucuresti - Santander este exact lucrul potrivit. Poți combina cele doua orașe din nordul Spaniei într-o singura călătorie. Explorezi doua orașe diferite dar ambele superbe. 

In vreo 30 de ani, Bilbao s-a transformat din Cenușăreasa în Prințesa plina de farmec de astăzi. Cum? Cu voința, creativitate, implicare fără furturi și cu multa multa munca. Râul negru a devenit râu unde se poate înota sau se fac croaziere, transportul urban a primit metrou, tramvai, autobuze nepoluante, cartiere noi, străzi pietonale, centrul vechi a renăscut, muzee faimoase. Un masterplan ce este acum exemplu pentru orașe din toată lumea! Bilbao din 2019 are în comun cu Bilbao din 1979 doar locuitorii, numele, râul și mândria basca. Bilbao a devenit un camp de lupta al arhitecților care s-au întrecut în a face lucruri inovative și a integra noul în istoria orașului. De aceea o sa vedeți clădiri extrem de moderne lângă unele interbelice. Viata s-a schimbat radical în bine și turiștii au invadat orașul!

______________________________________________

In Bilbao este ușor sa te deplasezi. Orice alegi. Legăturile sunt ușor de făcut. Metrou, autobuz sau tramvai. Cumperi un card de călătorii – barik card – ce se alimentează cu bani și îl validezi în stația de tramvai de exemplu sau la intrarea în metrou sau în autobuz. Este un sistem în genul celui din București în ceea ce privește prețul unei călătorii. Daca plătești o singura călătorie este mai scump decât dacă ai un card pe care îl validezi. Gen 1,2 euro călătoria simpla versus 0,8 călătoria cu cardul. Partea mai putin buna este ca, ceea ce rămâne pe card nu poate fi recuperat. Asa ca nu îl alimentați cu o suma mare. 

____________________________

Muzeul Guggenheim

Poate cel mai faimos obiectiv al orașului, Muzeul Guggenheim este construit pe malul răului Bilbao, într-o zona ce a devenit promenada. Totul, pana și podul vechi uriaș,  completează arhitectura zonei. De jos de la râu pana sus la intrarea din oraș unde veghează cățelul uriaș din flori este astfel gândit încât sa se armonizeze. Clădirea muzeului este incredibila, un amalgam de metal, sticla, apa, spațiu larg și piatra cum rar vezi în lume. O clădire reprezentativa în genul Operei din Sidney sau a Turnul Eiffel sau a Collosseum-ului. O recunoști ca fiind unica în orice imagine.

guggenheim

Nu am știut dar stilul acesta de arhitectura se numește deconstructivism. Lipsa unei linii continue și a unei logici în construcție, un haos controlat ce poate oferi spatii interioare mai largi și mai interesante tocmai prin aceasta lipsa de reguli. Am mai văzut în Bilbao o clădire ce este construita în același fel și mi s-a părut geniala.

______________________________________________

Muzeul Guggenheim este unul din cele patru care exista în lume. Alături de Abu Dhabi, New York și de Veneția. Guggenheim este numele unei familii de evrei originari din Elveția, extrem de bogați. O familie gen Rothschild sau Rockeffeler. Averea familiei se spune ca bate spre 200 de miliarde de dolari! Asta ca sa știți cine a dat banii…

______________________________________________

Muzeul Guggenheim a fost inaugurat în 1997, este un muzeu de arta contemporana, structurat pe trei etaje cu expoziții interioare și exterioare și este de multe ori greu de înțeles pentru vizitatori. Expozițiile sale, temporare sau permanente tratează teme din cele mai diverse. De la dominația militara americana la lupta sirienilor sau avort. Arta contemporana nu este mereu plăcuta ochiului și implica și tehnologia moderna. Un telefon IPhone ce rulează imagini pe un ecran enumera speciile în pericol ale planetei, afișaje electronice pe care trec semnale luminoase ce formează mesaje din anumite momente ale istoriei recente, rulouri de metal extrem de mari ce se pot înțelege  doar privite ca întreg altfel fiind doar niște construcții industriale ruginite. Combinații de apa/fum/foc. Muzeul Guggenheim este locul unde artiștii de astăzi își expun concepția lor fata de politica, istorie, arta, societate sau omenire. Totul este permis.

Program muzeu Guggenheim

  • Deschis zilnic intre orele 10.00 și 18.00 cu ultima intrare la ora 17.00

Preț bilete muzeu Guggenheim

  • 13 euro/adult
  • 7.5 euro elevi/studenți
  • 7.5 euro +65 ani

Muzeul Guggenheim practic a pus Bilbao pe harta mondiala, este simbolul nou al orașului și obiectivul ce nu poate fi ratat de nimeni aflat în vizita aici.

Casco Viejo

Trecem de la nou la vechi și ajungem în Casco Viejo. Centrul vechi. Polul distracției și a întâlnirilor de plăcere a localnicilor. Străduțe înguste, clădiri vechi, piețe spectaculoase, scări cu treptele pline de oameni ce stau și se relaxează. Este zona iubita de toată lumea. Cu Catedrala Santiago datând din secolul al XVI-lea alături de mici restaurante și baruri, piața de flori și parcuri mici și cochete. Zona asta este plina de oameni. Afara sau în interior. Relaxați, cu un pahar în mana, multi cu cățelul din dotare, zgomotoși, veseli, mirosind dulceag a marii și ioane.

Catedrala Santiago din Bilbao poate fi vizitata în fiecare zi pana la ora 20.00 și nu se plătește intrarea. Este construita în stilul gotic, impozant și impresionant, fără picturi pe pereți, este mai luminoasa fata de altele și nu poate fi ratata de un turist. Asta e…suntem atrași de fiecare clădire veche iar catedralele sunt printre singurele clădiri ce au rămas în picioare cu sute de ani în spate.

catedrala Santiago

Casco Viejo nu se vizitează. Se savurează. La pas. Cu opriri dese în punctele ce iți fac cu ochiul. Gen bar/terasa/restaurant/băncuța/treapta și da…și Catedrala.

Croaziera cu Bilboats

O modalitate superba de a vizita o parte din oraș este o croaziera pe râu cu Bilboats. Vaporașe ce merg în josul și în susul râului timp în care înțelegi orașul pentru ca ai și informațiile primite în casca. Un fel de hop on hop off fără opriri.

bilboats

Sunt doua genuri de excursii

  • 60 de minute timp în care ajungi cu vaporașul pana aproape de vechiul port
  • 120 de minute – o excursie pana la mare

Program excursii

  • 13.00/16.00/17.30 și 19.00 pentru excursia de 60 de minute
  • 10.30 pentru excursia de 120 de minute

Preț bilete

  • 13 euro – 60 de minute
  • 19 euro – 120 de minute

Punctul de plecare în mini croaziera pe râu, indiferent pe care o alegi este la doi pași de muzeul Guggenheim, imediat după podul pietonal Zubi Zuri. Nu ai cum sa o ratezi. Acolo urci/acolo cobori.

Călătoria pe rău te duce prin oraș și iți dezvăluie atât partea noua și moderna dar și partea veche și încă nerefăcută. Planuri pentru modernizarea insulei, drumurile de pe malul stâng suprapuse, vechile construcții industriale părăsite și gata sa lase loc planurilor noi.

Stadionul San Mames

Religia neoficiala în Bilbao este Athletic Club. Clubul de fotbal. Atât cel al băieților dar și cel feminin. Iar stadionul San Mames împreuna cu muzeul clubului poate fi vizitat dacă nu este zi de meci. Mai multe amanunte despre acest obiectiv găsești în acest articol dedicat.

Funicularul Artxanda

Undeva în dreptul punții Zubi Zuri pe malul drept al răului este funicularul Artxanda. Deschis tocmai în 1915 te duce în trei minute sus pe muntele Artxanda iar de acolo Bilbao se dezvăluie privirii. La fiecare 15 minute un tren urca sau coboară de pe munte. Prețul unui bilet este de 3.5 euro, iar programul este de dimineața de pe la 8.00 pana seara la 22.00. Sus e un părculeț  frumos, cu super priveliști și un restaurant unde poți servi masa.

Bilbao este un oraș interesant. Nu necesita mai mult de 3-4 zile, iți oferă orice îți dorești și îți face vacanta plăcuta. Nu este scump și merita sa fie vizitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *