Despre Stockholm

Stockholm – Suedia.

Cu putin timp în urma am călătorit in capitala Suediei si ne-am gândit sa va arătam obiectivele din Stockholm. Pentru ca sunt prea multe am desfăcut articolul in doua parti. In prima parte o sa va povestim generalitățile orașului apoi in cea de-a doua obiectivele.

Stockholm este capitala Suediei, are aproximativ 1 milion de locuitori si cu toate acestea nu este un oras mic deloc. Dispune de metrou, transport in comun atât suprateran cât si pe apa. Este întins ca suprafața si plin de atracții asa ca doua zile nu îți sunt suficiente. Noi am avut cinci și ar mai fi mers vreo doua…

Centru

De la aeroportul Arlanda, poți ajunge in oraș cu trenul Arlanda Express rapid care ajunge la 330 km/h!! si face 20 minute, ca pret este un pic cam scump dar aveti si posibilitatea sa achizitionati bilete early bird online, aveti 45% reducere daca luati cu 90 de zile inainte, un singur bilet astfel ajunge la 154 sek, cu 30% discount  cu 30 zile inainte si ajunge la 196 sek sau cu 10% discount cu 14 zile inainte si ajunge la 252 sek. De asemenea pe perioada verii din iunie pana pe 28 august aveti o oferta de 2 persoane la pretul de 300 sek , 3 persoane la 400 sek sau 4 persoane la 500 sek pentru o singura calatorie si includ si 4 copii cu varsta intre 0-17 ani care merg gratis insotiti de cel putin un adult cu varsta peste 26 de ani. Ca sa vedeti mai multe detalii si amanunte despre travel carduri cu mai multe calatorii intrati aici.

  Noi am venit cu busul celor de la Flygbussarna si ne-am intors cu Arlanda Express care are si un orar foarte bun, practic vin din 20 in 20 de minute din Centralstation Stockholm, deci va puteti baza pe el si chiar merita sa faceti  o calatorie macar, arata foarte bine dupa cum vedeti din pozele din articol si este impresionant , opulent, se vede practic cat de bine o duc suedezii. Dorim sa le multumim pe aceasta cale celor de Arlanda Express pentru suportul lor in proiectul nostru , de faptul ca ne au invitat ca sa mergem cu trenul si sa putem sa va scriem despre el.  Puteti dupa cum spuneam  sa folositi si  autobuzele ce fac legătura cu orașul de la Flygbussarna, pretul fiind mult mai mic, 110 sek un drum si faceti 45 de minute,cu Stockholm Pass ul aveti si ceva reducere , cred ca ajunge pe la 90 sek,  asta daca vreti ca sa faceti economie evident, altfel va recomand trenul pentru motivele pe care le am descris mai sus. Cu busul ai wi-fi gratuit ( si in tren ai ) iar biletele sunt convenabile . Moneda oficiala în Suedia este coroana iar cursul este de aproximativ  1 leu/ 2 coroane. Cea mai buna cursa spre Stockholm, din perspectiva noastra, este cea de la Blue Air. Ajunge devreme, pleaca tarziu si e si convenabila la pret.

Asa cum ați auzit ca nordul Europei este scump si Stockholm este un oraș scump. Preturile sunt sus la orice, incepand cu transportul si terminand cu berea.

Lucruri  diferite de restul Europei.

  • Nu exista băuturi alcoolice în supermarketuri ( doar vreo doua mărci de bere la 4-5 Euro/doza si la 3.5% alcool) ci doar în magazine speciale denumite Systembolaget. Unul dintre ele este chiar la Centralstation Stockholm. Acolo găsești orice iți trece prin cap. Problema e ca sunt rare si duminica închise.
  • Se face întuneric târziu. Foarte târziu. La 12 noaptea e lumina ca la noi la 9 seara vara si soarele e pe cer la 4.30. Te cam aiurește lucrul asta. Iarna cică lucrurile stau invers.
  • Sunt obsedați de mașinile break. 95% sunt asa.
  • Banii sunt pe cale de dispariție. Cardul e la putere. Chiar si când plătești cash pui banii într-un  loc special iar vânzătorul nu-i atinge.

Transport.

  • Metrou
  • Tramvai
  • Autobuz
  • Tren
  • Vapor
  • Bicicleta

Stockholm este intins, este port si de aceea are un sistem de transport urias. Poti folosi o multitudine de mijloace de transport sau pedala. Pentru biciclisti exista cai speciale foarte bine reglementate. Metroul este peste tot, vaporasele te duc de pe un mal pe altul. Dar este scump. Poti folosi Stockholm pass daca esti turist si ai acces nelimitat la Hop On Hop Off ( atat pe autobuz cat si pe vapor ).

Stockholm Pass

Am vazut si un balon cu aer cald dar nu stiu cum sa ajungi la el…

balon

Zone de vizitat

   Daca iti imaginezi ca avand doar 1 milion de locuitori, Stockholm este un oras micut te inseli. Este foarte intins, cu cartiere mari, cu insule, poduri, autostrazi si canale de navigatie. Uneori esti pe un mal la 200 de metri de locul de pe partea cealalta unde vrei sa ajungi dar ocolul iti ia 2 km. Este plin de cladiri vechi si superbe, puse in valoare de amplasament. Palatele, Primaria, Catedrala, parcurile…sunt toate avantajate de faptul ca orasul este intr-o zona deluroasa si pus pe apa.

In mijlocul orasului o sa gasesti o insula – Gamla stan – Orasul vechi. Aici se afla Palatul Regal, Muzeul Nobel si sunt celebrele stradute pline cu baruri. Tot aici gasesti cele mai vechi cladiri din Stokholm. Seara este extrem de vizitat si aglomerat. Poti ajunge si pe jos dar si cu transportul public.

 Piata curtea palatuluiAici in curtea palatului, poti asista la schimbarea garzii. Este interesant de vazut si dureaza cam 15 minute.

youtube

Intrarea in muzeu este permisa imediat dupa schimbare.

De aici, coborand spre apa ajungi la vaporasele care te duc de colo colo prin oras sau la nebunia de vapor.

Orasul este extrem de interesant si de ofertant pentru turisti. De aceea intr-un articol viitor o sa va detaliem obiectivele turistice pentru a va ajuta sa va faceti un plan de vizitat!

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?