Cum iei viza pentru China

Viza pentru China

Up date septembrie 2018 –  procedura s-a schimbat de foarte curand. Deocamdata nu suntem familiarizati cu noua metoda  si punem doar informatiile din site-ul oficial. Pe masura ce vom avea informatii vom completa articolul. Din ce am vazut pana acum, ar trebui sa fie mai usor. Completezi online, te programezi si obtii viza. Pe de alta parte, o noutate ar fi ca esti amprentat ceea ce e destul de ciudat.

Tot mai multi dintre noi ne dorim sa mergem in tari unde nu am ajuns si unde avem nevoie de viza, China fiind una dintre aceste tari. Chiar daca este departe incet incet devine o destinatie. Turist, pentru afaceri sau studii, oricare ti-ar fi scopul ai nevoie de viza.

Adresa ambasadei

Ambasada Chinei se afla in Bucuresti, Sos. Nordului nr. 2, Sector 1. Lipita aproape de parcul Herastrau. Intrarea este insa prin spate si nu pe la soseaua din fata.

 • Telefon: 021.232.17.32
 • E-mail: chinaemb_ro@mfa.gov.cn

PROCEDURA NOUA PENTRU OBTINEREA VIZEI

1. Detinatorii unui pasaport simplu vor aplica pentru viza la Centrul de Viza pentru China.

Detinatorii de pasapoarte diplomatice, de serviciu sau de pasapoarte oficiale, solicitantii de vize diplomatice, vize de serviciu, sau vize de curtoazie, sau aplicarea pentru viza sau permise de intrare catre Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong a Republicii Populare Chineze si catre Regiunea Administrativa Speciala Macao a R.P.Chineze, raman a fi depuse la Sectia Consulara a Ambasadei Chinei in Romania, fara programare.

2. Ambasada Chinei in Romania va imputernici Centrul de Viza pentru China din Bucuresti sa culeaga amprentele solicitantilor de pe teritoriul Romaniei pentru viza de China.

Solicitantii cu varsta cuprinsa intre 14 si 70 de ani vor merge personal la Centrul de Viza pentru China pentru a depune acte si a lasa amprente. Datele amprentelor vor fi inaintate direct la Ambasada Chinei de catre Centrul de Viza pentru China. In urmatorii 5 ani, daca aplicantii care folosesc acelasi pasaport mai aplica pentru viza la Centrul de Viza pentru China in Bucuresti, nu este nevoie sa lase amprente din nou.

Persoanele care detin un pasaport diplomatic sau indeplinesc conditiile pentru eliberarea vizelor diplomatice pentru China, vize de serviciu sau vize de curtoazie sunt exceptate de amprentare. Persoanele cu probleme la 10 degete sau amprentele carora nu pot fi colectate sunt exceptate de amprentare.

3.Completarea online a formularelor: Toti solicitantii de viza pentru China (in afara de viza pentru Hong Kong si Macao) trebuie sa completeze formularul online de cerere pentru viza, prin intermediul site-ului Centrului de viza pentru China sau direct prin sistemul de completare online. Dupa completarea si verificarea formularului, printati pagina de confirmare impreuna cu formularul si semnati.

3.1 Programare online: Detinatorii pasapoartelor simple urmeaza sa acceseze site-ul Centrului de viza pentru China sau sa se conecteze direct la sistemul de completare online pentru a se programa online si pentru a duce cererea de aplicare la Centrul de viza pentru China in perioada programata.

Detinatorii pasapoartelor diplomatice si a celor de serviciu nu necesita programare online. Acestia pot depune dosarele direct la sectia consulara a Ambasadei Chinei in orele de lucru cu publicul.

4. Centrul de viza pentru China in Bucuresti nu participa la procesul de examinare si aprobare a vizelor chineze.

In functie de fiecare caz in parte, reprezentantul consular din Ambasada Chinei in Romania va decide daca va acorda sau nu viza, va decide valabilitatea, numarul zilelor de sedere si numarul de intrari al vizei.

5. Invitatia din China (in limba chineza) poate fi primita pe fax sau e-mail, dar reprezentantul consular poate cere solicitantului sa furnizeze invitatia in original.

Atunci cand considera ca este necesar, reprezentantul consular din Ambasada Chinei poate solicita aplicantului sa furnizeze alte documente justificative sau materiale suplimentare conform cerintelor sau sa solicite aplicantului sa accepte un interviu.

610x0_ffdd9e2ce19f

Tipuri de viza

In functie de scopul calatoriei dumneavoastra in China aveti mai multe tipuri de viza.

Tipul vizeiScopul calatoriei
CAcordat membrilor unui echipaj la bordul unui mijloc de transport international, precum aeronava, tren sau vapor, sau pentru membrii de familie a membrilor de echipaj mentionati mai sus si conducatorilor auto care se ocupa cu transport rutier international.
DAcordat celor care urmeaza sa obtina rezidenta permanenta in China.
FAcordat celor ce doresc sa mearga in China pentru diferite schimburi si vizite oficiale.
GAcordat celor ce doresc sa tranziteze China.
J1Acordat jurnalistilor straini acreditati in China care doresc sa primeasca rezidenta pentru o perioada mai lunga de 180 de zile.
J2Acordat jurnalistilor straini care doresc sa mearga in China pentru raportarea de stiri pe un termen scurt care sa nu depaseasca 180 de zile de sedere.
LAcordat celor care doresc sa mearga in China ca turisti.
MAcordat celor care doresc sa mearga in China pentru scop comercial sau activitati legate de un business.
Q1Acordat celor ce sunt membri de familie a unor persoane de nationalitate chineza sau a unei persoane de nationalitate straina care detine un document de sedere permanenta in China, sau pentru persoane ce ofera asistenta parentala specializata. In acest caz sederea se doreste a fi mai lunga de 180 de zile. Membrii de familie se considera a fi: soti, parinti, fii, fiice, sotii sau sotiile proprilor copii, frati, surori, bunici, nepoti, nepoate si socri.
Q2Acordat celor ce sunt membri de familie a unor persoane de nationalitate chineza sau a unei persoane de nationalitate straina care detine un document de sedere permanenta in China. In acest caz sederea nu va depasi 180 de zile.
RAcordat persoanelor cu un talent deosebit sau unor specialisti de a caror prezenta este urgenta nevoie in China.
S1Acordat celor ce doresc sa calatoreasca in China pentru a vizita o persoana de nationalitate straina care lucreaza sau studiaza in China, avand cu acestia o relatie de rudenie de soti, parinti, fii sau fiice sub 18 ani, socri, sau celor ce doresc sa mearga in China cu alt scop privat. In acest caz sederea se doreste a fi mai lunga de 180 de zile.
S2Acordat celor ce doresc sa calatoreasca in China pentru a vizita o persoana de nationalitate straina care lucreaza sau studiaza in China sau doresc sa calatoreasca cu un alt scop privat. In acest caz sederea nu va depasi 180 de zile. Membrii de familie se considera a fi: soti, parinti, fii, fiice, sotii sau sotiile proprilor copii, frati, surori, bunici, nepoti, nepoate si socri.
X1Acordat celor ce doresc sa studieze in China pentru o perioada mai lunga de 180 de zile.
X2Acordat celor ce doresc sa studieze in China pentru o perioada mai scurta de 180 de zile.
ZAcordat celor ce doresc sa lucreze in China.

Acte necesare

a. Pasaport (inclusiv pasaport temporar): Valabil mai mult de 6 luni de zile, cu pagini libere pentru lipirea vizei, si o copie xerox dupa pagina informatiilor personale a pasaportului. Daca aplicantul detine doua sau mai multe cetatenii, trebuie sa prezinte originalul si copia xerox a pasapoartelor valabile.

b. Formularul de viza si fotografii: Conectati-va la site-ul Centrului de Viza pentru China sau la sistemul de completare online pentru a completa si tipari formularul de cerere pentru viza online. 2 fotografii recente, tip pasaport, pozele sa fie color (pe fundal alb), din fata, fara palarie (dintre care o poza se lipeste pe formular) (faceti clic pentru a vedea specificatiile fotografiei).

c. Dovada sederii legale (aplicabila celor care solicita viza in alta tara decat cea de cetatenie): Daca solicitati viza in alta tara decat cea de cetatenie, trebuie sa prezentati originalul si copia unui act care atesta sederea, rezidenta, studiul, servicul sau o viza valabila, pe langa acestea prezentati si copie a stampilei de intrare legala in tara in care aplicati pentru viza.

Taxe

1 intrare2 intrariIntrari multiple/ jumatate de an sau mai putin Intrari multiple/ un an de zile sau mai mult
Cetateni romani280 Lei420 Lei560 Lei840 Lei
Tari terte150 Lei225 Lei300 Lei450 Lei
Taxa urgenta100 Lei/ persoana
Taxa extra urgenta150 Lei/ persoana

Ridicarea pasaportului

Aceeasi locatie, acelasi program doar ca e fara coada!

china

 

Facebook Comments

31 thoughts on “Cum iei viza pentru China

 • 25 June 2019 at 14:24
  Permalink

  ToEast Consultancy SRL ofera cetatenilor ROMANI si STRAINI ce doresc sa calatoreasca ,sa desfasoare activitati comerciale, sa locuiasca, sa lucreze, in China, servicii pentru intocmirea documentatiilor necesare si consiliere in vederea obtinerii vizei conform legislatiei in vigoare.
  Nu ezitati sa ne contactati!
  http://www.toeast-consultancy.ro

 • 14 June 2019 at 11:31
  Permalink

  La aplicare la viza zice maximum days. Eu trec acolo numarul maxim de zile care stau in China gen 20 zile? Viza se elibereaza pe 1 luna pot sta mai mult cat timp e valabila viza? Multumesc

 • 3 February 2019 at 13:56
  Permalink

  Nu. Doar de bonul acela pe care l-ai primit si de buletinul celui care merge acolo. Cel putin acum 1 an asa era.

 • 3 February 2019 at 1:10
  Permalink

  Este nevoie de împuternicire pentru a ridica pașapoartele dacă trimiți pe altcineva?

 • 23 January 2019 at 20:36
  Permalink

  Multumesc mult! Mai ales pentru recomandari, sunt foarte binevenite! 🙂

 • 23 January 2019 at 20:10
  Permalink

  Sa va spun povestea mea, poate ajuta cumva.
  Am aplicat pentru o viza de 35 de zile in luna octombrie, cu doua saptamani inainte sa plec in China. Totul a decurs foarte usor, nici nu ma asteptam, am completat formularele de pe site, am avut la mine toate documentele, inclusiv extras-ul de cont bancar, insa nu mi s-a cerut. Eu am primit o invitatie din China de la o prietena, invitatia trebuie sa fie neparat in limba chineza, date despre cel care face invitatia, datele tale, chestii generale. Mare plus din punctul meu de vedere este ca functionarii sunt Romanii, si se cunoaste zic eu, deoarece am uitat itnerariul si am fost sunat acasa de catre domnisoara de acolo sa-l trimit pe email. Dupa ce ti se verifica toate documentele, ti se ofera un bon, te intorci dupa 5 zile cu acel bon, ai platit si ti-ai luat pasaportul cu viza. Am primit viza pe 3 luni de zile.

  Cat despre China, cateva cuvinte.
  Am petrecut o luna de zile in China, o tara superba din toate punctele de vedere. Oamenii foarte prietenosi, dispusi sa te ajute. Tehnologia peste limita normala din punctul meu de vedere, dar este China.
  Pentru cine ajunge in China pentru prima data, recomand sa vizitati Yangshuo, Yulong River,Li River, Xin Gong Mountain, West Street, ceva deosebit, puteti face bamboo rafting, si multe alte nebunii.
  In Yangshuo eu am inchiriat un scooter, foarte ieftin si cel mai indicat.
  In Shenzhen am utilizat mijloacele de transport locale, autobuzele, taxiurile, metroul..
  Ceva de mentionat, tu ca turist trebuie sa fii foarte atent pe strada, deoarece chinezii nu opresc pur si simplu la semafoare, de parca nu ar exista.
  Mancarea excelenta, foarte sanatoasa, imi lipseste mancarea de acolo( fara pisici, caini, etc. 🙂 ).
  De asemenea nu o sa gasesti multi oamenii care sa vorbeasca limba engleza, dar te descurci cumva. Eu am locuit la o prietena de nationalitate chineza, si peste tot am fost impreuna, deci mi-a fost extrem de usor.
  Preturile in Shenzhen sunt piperate sau nu, depinde unde vrei sa mananci, sau sa locuiesti etc.

 • 9 January 2019 at 9:01
  Permalink

  Multumesc! 🙂

 • 8 January 2019 at 17:18
  Permalink

  Nu am luat viza in conditiile noi dar cand le-am luat ( in 2 randuri ) am completat fiecare in parte. Dar era la ambasada, pe hartie. Nu cred ca merge sa le pui la comun. Presupun ca nici nu te lasa sistemul. Oricum, trebuie sa completezi si atunci o sa vezi daca ai casute si pentru ei. Daca nu, e clar ca trebuie separat.

 • 8 January 2019 at 15:14
  Permalink

  Daca voi calatori cu sotul si 2 copii, trebuie ca fiecare dintre noi sa completeze formularul online sau e suficient sa-i mentionez la insotitori?

 • 1 November 2018 at 19:18
  Permalink

  Buna Lorena. Din pacate nu detinem aceasta informatie. Cred ca doar ambasada iti poate raspunde. Ai un nr de contact. Poti suna si intreba.

 • 1 November 2018 at 18:46
  Permalink

  Buna, am și eu o întrebare pot sa cer o viza pentru a lucra in China chiar dacă nu am un post de lucru înainte sa merg in China? Sau trebuie neaparat sa am un post de lucru înainte?

 • 7 September 2018 at 10:28
  Permalink

  Ar trebui sa up-datati informatiile pentru viza China. Depunerea actelor se face in Titeica 142 iar formularul trebuie completat numai on-line pe visaforchina si facuta si programare.

 • 18 March 2018 at 8:53
  Permalink

  Nu stiu exact cum ai putea dovedi asta dar cred ca ar trebui numele complet si sa ai adresa lui exacta.

 • 17 March 2018 at 17:21
  Permalink

  ma duc la un prieten in china,si stau la el, tot trebuie sa dovedesc unde stau? multumesc

 • 5 December 2017 at 18:05
  Permalink

  ce ma fac daca deja am platit azi pt visa si tot azi am si depus actele? abia acum am citit acest ca nu e okey

 • 2 November 2017 at 11:19
  Permalink

  Noup. Se ridica doar de la ambasada. Dar asa cum a zis si Raul poti trimite pe altcineva.

 • 1 November 2017 at 14:19
  Permalink

  Din cate stiu eu nu, dar o poate ridica oricine pe baza chitantei

 • 1 November 2017 at 13:54
  Permalink

  nu exista obtiunea sa iti trimita actele prin curier cum este la alte ambasade – cu plata ramburs ca sa nu te tot plimbi pe acolo? Merci!

 • 18 September 2017 at 8:16
  Permalink

  Manole…Ne-ai bagat in ceata. O sa ai nevoie de mult mai multe vize nu numai de China. Cred ca daca ai un asemenea drum ai si un proiect si un itinerar. Nu stiu ce sa iti zic. Te duci cu toate planurile la ambasada si vezi ce iese.

 • 18 September 2017 at 0:49
  Permalink

  Ce fac eu dacă vreau doar sa călătoresc pe bicicletă, fără sa stau în hoteluri, fără sa ajung acolo cu avionul?

 • 21 August 2017 at 12:05
  Permalink

  Buna, revin eu cu o completare: am fost azi sa depun actele pentru viza (de turist), si desi pe site nu scrie, iti cere si copie dupa pasaport. Asa ca fiti pregatiti, ca altfel sunteti la mila functionarului de la ghiseu.

 • 16 August 2017 at 11:26
  Permalink

  Buna, sa inteleg ca nu se mai cere extras de cont sau adeverinta de salariat?
  Multumesc frumos!

 • 9 August 2017 at 22:00
  Permalink

  Eu mi-am luat viza, a fost usor. Da, a trebuit sa o ridic la data la care mi s-a zis, tot in aceeasi dimieata am si platit, inainte sa o ridic.

  Am facut in regim de urgenta (adica am platit 90 lei in plus) si am luat-o in 2zile.

  Acum astept sa plec, cam peste o saptamana. Multumesc de sfaturi.

 • 1 August 2017 at 8:06
  Permalink

  Da. Iti spun exact cand il ridici. Si iti spun si cand sa platesti. Despre rezervari, e identic. Trebuie sa le prezinti unde stai.

 • 1 August 2017 at 1:56
  Permalink

  cum adica “nu veti avea voie sa platiti in aceeasi zi taxa si nici in ziua in care veniti ca sa ridicati pasaportul”? Trebuie sa platesc taxa a doua sau a treia zi?

  Iti zice cand depui pasaportul in ce zi sa vi sa-l ridici?

  Trebuie prezentate rezervarile de hotel pe toata perioada sederii?

 • 17 July 2017 at 7:08
  Permalink

  Din cate stiu eu, nu. In ziua in care esti planificata sa o ridici trebuie sa te duci la ambasada.

 • 17 July 2017 at 2:00
  Permalink

  Pot sa ridic viza mai tarziu decat data scrisa pe bilet?in alta zi?

Tu ce zici despre asta?