Cum iei viza pentru China

Viza pentru China

Up date septembrie 2018 –  procedura s-a schimbat de foarte curand. Deocamdata nu suntem familiarizati cu noua metoda  si punem doar informatiile din site-ul oficial. Pe masura ce vom avea informatii vom completa articolul. Din ce am vazut pana acum, ar trebui sa fie mai usor. Completezi online, te programezi si obtii viza. Pe de alta parte, o noutate ar fi ca esti amprentat ceea ce e destul de ciudat.

Tot mai multi dintre noi ne dorim sa mergem in tari unde nu am ajuns si unde avem nevoie de viza, China fiind una dintre aceste tari. Chiar daca este departe incet incet devine o destinatie. Turist, pentru afaceri sau studii, oricare ti-ar fi scopul ai nevoie de viza.

Adresa ambasadei

Ambasada Chinei se afla in Bucuresti, Sos. Nordului nr. 2, Sector 1. Lipita aproape de parcul Herastrau. Intrarea este insa prin spate si nu pe la soseaua din fata.

  • Telefon: 021.232.17.32
  • E-mail: chinaemb_ro@mfa.gov.cn

PROCEDURA NOUA PENTRU OBTINEREA VIZEI

1. Detinatorii unui pasaport simplu vor aplica pentru viza la Centrul de Viza pentru China.

Detinatorii de pasapoarte diplomatice, de serviciu sau de pasapoarte oficiale, solicitantii de vize diplomatice, vize de serviciu, sau vize de curtoazie, sau aplicarea pentru viza sau permise de intrare catre Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong a Republicii Populare Chineze si catre Regiunea Administrativa Speciala Macao a R.P.Chineze, raman a fi depuse la Sectia Consulara a Ambasadei Chinei in Romania, fara programare.

2. Ambasada Chinei in Romania va imputernici Centrul de Viza pentru China din Bucuresti sa culeaga amprentele solicitantilor de pe teritoriul Romaniei pentru viza de China.

Solicitantii cu varsta cuprinsa intre 14 si 70 de ani vor merge personal la Centrul de Viza pentru China pentru a depune acte si a lasa amprente. Datele amprentelor vor fi inaintate direct la Ambasada Chinei de catre Centrul de Viza pentru China. In urmatorii 5 ani, daca aplicantii care folosesc acelasi pasaport mai aplica pentru viza la Centrul de Viza pentru China in Bucuresti, nu este nevoie sa lase amprente din nou.

Persoanele care detin un pasaport diplomatic sau indeplinesc conditiile pentru eliberarea vizelor diplomatice pentru China, vize de serviciu sau vize de curtoazie sunt exceptate de amprentare. Persoanele cu probleme la 10 degete sau amprentele carora nu pot fi colectate sunt exceptate de amprentare.

3.Completarea online a formularelor: Toti solicitantii de viza pentru China (in afara de viza pentru Hong Kong si Macao) trebuie sa completeze formularul online de cerere pentru viza, prin intermediul site-ului Centrului de viza pentru China sau direct prin sistemul de completare online. Dupa completarea si verificarea formularului, printati pagina de confirmare impreuna cu formularul si semnati.

3.1 Programare online: Detinatorii pasapoartelor simple urmeaza sa acceseze site-ul Centrului de viza pentru China sau sa se conecteze direct la sistemul de completare online pentru a se programa online si pentru a duce cererea de aplicare la Centrul de viza pentru China in perioada programata.

Detinatorii pasapoartelor diplomatice si a celor de serviciu nu necesita programare online. Acestia pot depune dosarele direct la sectia consulara a Ambasadei Chinei in orele de lucru cu publicul.

4. Centrul de viza pentru China in Bucuresti nu participa la procesul de examinare si aprobare a vizelor chineze.

In functie de fiecare caz in parte, reprezentantul consular din Ambasada Chinei in Romania va decide daca va acorda sau nu viza, va decide valabilitatea, numarul zilelor de sedere si numarul de intrari al vizei.

5. Invitatia din China (in limba chineza) poate fi primita pe fax sau e-mail, dar reprezentantul consular poate cere solicitantului sa furnizeze invitatia in original.

Atunci cand considera ca este necesar, reprezentantul consular din Ambasada Chinei poate solicita aplicantului sa furnizeze alte documente justificative sau materiale suplimentare conform cerintelor sau sa solicite aplicantului sa accepte un interviu.

610x0_ffdd9e2ce19f

Tipuri de viza

In functie de scopul calatoriei dumneavoastra in China aveti mai multe tipuri de viza.

Tipul vizei Scopul calatoriei
C Acordat membrilor unui echipaj la bordul unui mijloc de transport international, precum aeronava, tren sau vapor, sau pentru membrii de familie a membrilor de echipaj mentionati mai sus si conducatorilor auto care se ocupa cu transport rutier international.
D Acordat celor care urmeaza sa obtina rezidenta permanenta in China.
F Acordat celor ce doresc sa mearga in China pentru diferite schimburi si vizite oficiale.
G Acordat celor ce doresc sa tranziteze China.
J1 Acordat jurnalistilor straini acreditati in China care doresc sa primeasca rezidenta pentru o perioada mai lunga de 180 de zile.
J2 Acordat jurnalistilor straini care doresc sa mearga in China pentru raportarea de stiri pe un termen scurt care sa nu depaseasca 180 de zile de sedere.
L Acordat celor care doresc sa mearga in China ca turisti.
M Acordat celor care doresc sa mearga in China pentru scop comercial sau activitati legate de un business.
Q1 Acordat celor ce sunt membri de familie a unor persoane de nationalitate chineza sau a unei persoane de nationalitate straina care detine un document de sedere permanenta in China, sau pentru persoane ce ofera asistenta parentala specializata. In acest caz sederea se doreste a fi mai lunga de 180 de zile. Membrii de familie se considera a fi: soti, parinti, fii, fiice, sotii sau sotiile proprilor copii, frati, surori, bunici, nepoti, nepoate si socri.
Q2 Acordat celor ce sunt membri de familie a unor persoane de nationalitate chineza sau a unei persoane de nationalitate straina care detine un document de sedere permanenta in China. In acest caz sederea nu va depasi 180 de zile.
R Acordat persoanelor cu un talent deosebit sau unor specialisti de a caror prezenta este urgenta nevoie in China.
S1 Acordat celor ce doresc sa calatoreasca in China pentru a vizita o persoana de nationalitate straina care lucreaza sau studiaza in China, avand cu acestia o relatie de rudenie de soti, parinti, fii sau fiice sub 18 ani, socri, sau celor ce doresc sa mearga in China cu alt scop privat. In acest caz sederea se doreste a fi mai lunga de 180 de zile.
S2 Acordat celor ce doresc sa calatoreasca in China pentru a vizita o persoana de nationalitate straina care lucreaza sau studiaza in China sau doresc sa calatoreasca cu un alt scop privat. In acest caz sederea nu va depasi 180 de zile. Membrii de familie se considera a fi: soti, parinti, fii, fiice, sotii sau sotiile proprilor copii, frati, surori, bunici, nepoti, nepoate si socri.
X1 Acordat celor ce doresc sa studieze in China pentru o perioada mai lunga de 180 de zile.
X2 Acordat celor ce doresc sa studieze in China pentru o perioada mai scurta de 180 de zile.
Z Acordat celor ce doresc sa lucreze in China.

Acte necesare

a. Pasaport (inclusiv pasaport temporar): Valabil mai mult de 6 luni de zile, cu pagini libere pentru lipirea vizei, si o copie xerox dupa pagina informatiilor personale a pasaportului. Daca aplicantul detine doua sau mai multe cetatenii, trebuie sa prezinte originalul si copia xerox a pasapoartelor valabile.

b. Formularul de viza si fotografii: Conectati-va la site-ul Centrului de Viza pentru China sau la sistemul de completare online pentru a completa si tipari formularul de cerere pentru viza online. 2 fotografii recente, tip pasaport, pozele sa fie color (pe fundal alb), din fata, fara palarie (dintre care o poza se lipeste pe formular) (faceti clic pentru a vedea specificatiile fotografiei).

c. Dovada sederii legale (aplicabila celor care solicita viza in alta tara decat cea de cetatenie): Daca solicitati viza in alta tara decat cea de cetatenie, trebuie sa prezentati originalul si copia unui act care atesta sederea, rezidenta, studiul, servicul sau o viza valabila, pe langa acestea prezentati si copie a stampilei de intrare legala in tara in care aplicati pentru viza.

Taxe

1 intrare 2 intrari Intrari multiple/ jumatate de an sau mai putin  Intrari multiple/ un an de zile sau mai mult
Cetateni romani 280 Lei 420 Lei 560 Lei 840 Lei
Tari terte 150 Lei 225 Lei 300 Lei 450 Lei
Taxa urgenta 100 Lei/ persoana
Taxa extra urgenta 150 Lei/ persoana

Ridicarea pasaportului

Aceeasi locatie, acelasi program doar ca e fara coada!

china

 

Comments

comments

22 thoughts on “Cum iei viza pentru China

  • 1 November 2018 at 18:46
    Permalink

    Buna, am și eu o întrebare pot sa cer o viza pentru a lucra in China chiar dacă nu am un post de lucru înainte sa merg in China? Sau trebuie neaparat sa am un post de lucru înainte?

    Reply
    • 1 November 2018 at 19:18
      Permalink

      Buna Lorena. Din pacate nu detinem aceasta informatie. Cred ca doar ambasada iti poate raspunde. Ai un nr de contact. Poti suna si intreba.

      Reply
  • 7 September 2018 at 10:28
    Permalink

    Ar trebui sa up-datati informatiile pentru viza China. Depunerea actelor se face in Titeica 142 iar formularul trebuie completat numai on-line pe visaforchina si facuta si programare.

    Reply
  • 17 March 2018 at 17:21
    Permalink

    ma duc la un prieten in china,si stau la el, tot trebuie sa dovedesc unde stau? multumesc

    Reply
  • 5 December 2017 at 18:05
    Permalink

    ce ma fac daca deja am platit azi pt visa si tot azi am si depus actele? abia acum am citit acest ca nu e okey

    Reply
  • 18 September 2017 at 0:49
    Permalink

    Ce fac eu dacă vreau doar sa călătoresc pe bicicletă, fără sa stau în hoteluri, fără sa ajung acolo cu avionul?

    Reply
    • 18 September 2017 at 8:16
      Permalink

      Manole…Ne-ai bagat in ceata. O sa ai nevoie de mult mai multe vize nu numai de China. Cred ca daca ai un asemenea drum ai si un proiect si un itinerar. Nu stiu ce sa iti zic. Te duci cu toate planurile la ambasada si vezi ce iese.

      Reply
  • 21 August 2017 at 12:05
    Permalink

    Buna, revin eu cu o completare: am fost azi sa depun actele pentru viza (de turist), si desi pe site nu scrie, iti cere si copie dupa pasaport. Asa ca fiti pregatiti, ca altfel sunteti la mila functionarului de la ghiseu.

    Reply
  • 16 August 2017 at 11:26
    Permalink

    Buna, sa inteleg ca nu se mai cere extras de cont sau adeverinta de salariat?
    Multumesc frumos!

    Reply
  • 1 August 2017 at 1:56
    Permalink

    cum adica “nu veti avea voie sa platiti in aceeasi zi taxa si nici in ziua in care veniti ca sa ridicati pasaportul”? Trebuie sa platesc taxa a doua sau a treia zi?

    Iti zice cand depui pasaportul in ce zi sa vi sa-l ridici?

    Trebuie prezentate rezervarile de hotel pe toata perioada sederii?

    Reply
    • 1 August 2017 at 8:06
      Permalink

      Da. Iti spun exact cand il ridici. Si iti spun si cand sa platesti. Despre rezervari, e identic. Trebuie sa le prezinti unde stai.

      Reply
    • 9 August 2017 at 22:00
      Permalink

      Eu mi-am luat viza, a fost usor. Da, a trebuit sa o ridic la data la care mi s-a zis, tot in aceeasi dimieata am si platit, inainte sa o ridic.

      Am facut in regim de urgenta (adica am platit 90 lei in plus) si am luat-o in 2zile.

      Acum astept sa plec, cam peste o saptamana. Multumesc de sfaturi.

      Reply
    • 1 November 2017 at 13:54
      Permalink

      nu exista obtiunea sa iti trimita actele prin curier cum este la alte ambasade – cu plata ramburs ca sa nu te tot plimbi pe acolo? Merci!

      Reply
      • 1 November 2017 at 14:19
        Permalink

        Din cate stiu eu nu, dar o poate ridica oricine pe baza chitantei

        Reply
  • 17 July 2017 at 2:00
    Permalink

    Pot sa ridic viza mai tarziu decat data scrisa pe bilet?in alta zi?

    Reply

Leave a Reply

Ne gasesti si aici
%d bloggers like this: