LUMEA MARE

Cum sa devii Masterchef la restaurant Michelin?

Școala de Masterchef

In Romania din păcate încă nu avem măcar un restaurant cu măcar o stea Michelin. Masterchef în Romania înseamna doar show-uri la televizor. Nimeni, nicăieri în țara noastră nu a reușit sa ia steluța aceea celebra.

In San Sebastian, oraș cu vreo 200.000 de locuitori sunt 11 restaurante cu stele Michelin. De la o stea la trei! Va imaginați? Noi cu 18-20 de milioane nu am reușit măcar un restaurant în toată țara iar acolo, cu atât de putini au 11!!

Am fost extrem de curioși cum au ajuns la aceasta performanta și ne-am hotărât sa aflam care e secretul lor. De ce un orășel are atât de multe restaurante celebre. Este despre mâncare, produse, felul în care se gătește? Ce a adus acolo atât de multi bucătari celebri.

Am fost la Restaurant Kokotxa

Un restaurant cu ”doar” o stea Michelin. Sa vedem cam ce poate sa aibă un asemenea loc în mod deosebit. Ei  bine, nu am reușit sa înțelegem de aici care este secretul. Un restaurant micuț, curat, cochet, în centrul vechi din San Sebastian, cu vreo 30 de locuri toate, nu foarte scump pentru ceea ce înseamna stelele Michelin. Un chef de vreo 32-33 de ani, volubil și haios care a stat și la poza. Nimic luxos, incredibil sau ieșit din comun.

Am ajuns însa din întrebare în întrebare la Școala de Gastronomie Basca din San Sebastian.

Basque Culinay Center – Facultatea de gastronomie. Universitatea bucătarilor. La propriu o facultate de gătit.

In San Sebastian se afla Basque Culinay Center, o facultate de gastronomie unde timp de trei ani studiezi nu doar cum gătești ci și din ce gătești, cum cresc produsele cu care gătești și la modul general tot ce tine de o bucătărie. Trei ani de scoală pentru a deveni chef plus un program de master în gastronomie și un doctorat în gastronomie, unic în lume, ce are startul în acest an.

Departe de centrul orașului, într-o zona liniștita și verde, Basque Culinay Center oferă studenților săi posibilitatea de a studia gastronomia. Tara Bascilor are o tradiție uriașa în domeniul culinar, ca fapt divers – am aflat ca în multe zone tradițional basce, intrarea în bucătărie le este interzisa femeilor – și școala aceasta contribuie la progresul dar și la menținerea unui standard înalt în restaurantele din Donostia.

Am mers sa vedem cum arata sălile de curs, cum se pregătesc studenții și chiar dacă era previzibil, sălile de curs ca niște bucătarii uriașe ne-au luat prin surprindere.

Iar studenții ce forfoteau pe holuri sau prin clasele cu specific ne-au surprins cu uniforma lor. Ca niște bucătari adevărați trebăluiau de zor la curs gătind ceva gustos.

Scoala Culinara Basca poate fi unul dintre motivele pentru care în Donostia San Sebastian sunt atât de multe restaurante cu stele Michelin. Dar nu neapărat pentru stelele acelea mult dorite ci pentru seriozitatea cu care este tratata bucătăria aici si pentru perfecționismul celor care gătesc. De aici ies masterchefi! Care ajung sa își deschidă restaurante nu doar în San Sebastian ci oriunde în lume. Pentru ca studenții sunt din toată lumea.

Bucătăria este o meserie grea. A reuși sa câștigi o stea Michelin este foarte greu și putini reușesc. Daca în San Sebastian au reușit atâția, speram ca în curând cineva de aici de acasă, din Romania, sa reușească sa câștige steluța aceea atât de faimoasa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *