LUMEA MARE

Dachau – lagarul de concentrare

Lagarul de concentrare nazist Dachau.

Am fost la Memorialul Durerii de la Sighet si am fost impresionat. Am vazut Muzeul Holocaustului din Berlin si Yad Vashem din Israel, unde 70% dintre exponate provin din Romania. Am fost impresionat de acele locuri. Dar Dachau nu este un muzeu. Este epicentrul raului!

Aproape de Munchen, la vreo 20 de km o sa gasiti Lagarul de concentrare nazist Dachau. Nu e greu de ajuns. Cu S2 pana la statia Dachau si de acolo autobuzul 726 pentru un drum de vreo 15-20 de minute. Intrarea este free dar daca vrei pentru 3-4 euro iti poti lua un audio ghid cu care sa te plimbi prin lagar si sa asculti povestile triste si descrierea locului. Nu exista si in romana dar ai in limbile de circulatie internationala.

Povestea Dachau

Construit in 1933, intr-un loc aproape de Munchen, oras si provincie care au fost extrem de atasate de ideea de nazism, la ordinele lui Himmler – unul dintre cei mai rai nazisti, a fost modelul zero pentru toate celelalte lagare de concentrare din al doilea razboi mondial. Initial a fost destinat detinutilor politici apoi a devenit din “lagar de concentrare” – “lagar de exterminare”. In cel mai pur stil nemtesc, ordonat si eficient a dus la moartea si disparitia fizica a peste 35.000 de detinuti. Doar aici!

Daca la inceput au fost detinuti politici, in timp SS-ul care administra lagarul, a dus prioritatile spre evrei si toti ceilalti “neadaptati” ai sistemului nazist. Comunisti, tigani, homosexuali, francmasoni, prizonieri rusi, polonezi, austrieci, cehi, crestini de alt rit…nimeni nu a scapat. Peste 200.000 de oameni au trecut pe la Dachau. Cei care nu au fost executati sau gazati au fost folositi la munca si exterminati asa. “Arbeit macht frei” era iesirea intre patru scanduri sau mai rau in gropile comune sau in cuptoarele din lagar.

A fost al doilea lagar eliberat de catre armata americana si in 1965 a fost reconstruit ca muzeu si de atunci se viziteaza.

Vizita la Dachau

O vizita la Dachau dureaza cel putin 2-3 ore si este pentru cei cu inima mai slaba traumatizanta. Intrarea prin portile acelea de fier cu celebra inscriptie este ea insasi urata. Apoi platoul imens pe care se facea prezenta zilnica a miilor de detinuti si unde erau tinuti in soare sau in ger cu orele atunci cand se vroia o pedeapsa comuna.

In dreapta ajungi la Sectia supranumita Bunker-ul, unde pe culoare lungi erau impartite in stanga si in drepta celulele. Aici se faceau celebrele experiente pe oameni iar viata lor nu valora nimic. O cladire lunga si banala dar extrem de bine impartita.

Muzeul de la Dachau, locul unde vezi povestea lagarului este cladirea din centru. Aici sunt exponate din vremea cand lagarul functiona si un cinematograf mare in care ruleaza filme despre acele vremuri.

Curtea este pastrata asa cum era. Pietris si curatenie.

In fata ai reconstituite doua baraci din cele 40 sau 50 cate existau si o sa ai ocazia sa vezi exact felul in care erau amestecati claie peste gramada detinutii. Ce conditii teribile aveau. Mizeria, paduchii, dizenteria, bolile…erau lucruri comune in Dachau.

Krematoriul

In spatele lagarului, acolo unde bisericile crestine si evreii au construit lacase de cult, ca semn al iertarii, dai de cel mai cumplit loc al lagarului de exterminare. Este locul care a devenit model pentru moartea prin gazare si ardere a trupurilor pentru toate celelalte lagare ale regimului nazist.

In video aveti pas cu pas descrierea procesului prin care zeci de mii de detinuti au fost gazati si apoi arsi in cuptoarele din cladire. O poveste trista…

Era atat de eficienta si atat de secreta aceasta metoda incat a dus la moartea a milioane de oameni si putini civili germani stiau de existenta sa. Chiar si in interiorul lagarului acest lucru era Top Secret si drumul era prin tabara SS. Cine ajungea acolo…nu se mai intorcea.

O vizita aici te infioara. Dar este necesara memoriei colective. Germania nazista a fost una dintre cele mai cumplite forte de represiune din toate timpurile. Nu este singurul rau al lumii.  Dar a fost unul dintre cele mai mari!

Si nu avem voie sa uitam!

Statia de autobuz

Autobuzul spre lagar

Intrarea in lagar
Munca te elibereaza
Una dintre baraci. Bunker-ul


Curtea de la Dachau

Curtea de la Dachau

  

Locul unde era dusa cenusa

Dachau este realitatea cruda a posibilitatii si dorintei rasei umane de a face rau infinit semenilor sai.

Este locul care nu ar trebui sa ne lase sa uitam ororile unui trecut nu foarte indepartat.

Multumiri speciale

Econtel Hotel si  Oficiului de Turism din Munchen

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *