Ljubljana – orasul dragonilor
Ljubljana, capitala Sloveniei si orasul dragonilor
Ljubljana desparte Balcanii de Europa Centrala prin raul Ljubljanica. Este la doar 140 de km de Zagreb si drumul e doar autostrada. Cu autocarul Croatia Bus ajungi in vreo doua ore si un pic tinand cont de faptul ca stai si in vama, pentru doar 10 euro drumul. Ajungi totusi repede si comod. Am facut o excursie de o zi in Ljubljana si sincer este suficient ca sa vezi lucrurile importante. Este ciudat si pacat cum doua orase care au fost in aceeasi tara zeci de ani acum sunt despartite de o granita si de o vama. Dar…nu e treaba mea sa judec. Ljubljana are aproape 300.000 de locuitori si este asezata intre munti. Partea centrala a orasului este strabatuta de raul Ljubljanica care in unele zone din centru are terase pe maluri si amenajat fiind astfel navigabil. Poti face excursii cu vaporasul si admira rate, lebede si castori (serios!am vazut castori!)
Aflat intr-un asemenea loc, la o rascruce a drumurilor, in timp a fost parte a mai multor imperii si regate. Influentele sunt germanice, latine si slavice venind din toate partile. Se vede acest lucru pe strada in arhitectura cladirilor si in oamenii de pe strada. Este capitala Sloveniei din anul 1991, cand tara si-a declarat independenta si este plin de tineri studenti. Orasul are 22 de facultati, trei academii si un colegiu fiind astel un important centru universitar. Sa nu va mirati daca langa o masa de turisti care mananca pe o terasa pe malul raului Ljubljanica, o tanara studiaza alaturi de o cafea cu lapte.
De unde vine numele Ljubljana?
Locuitorilor le place sa spuna ca Ljubljana este orasul dragostei, ca insasi numele este derivat de la un cuvant slavon “luba” ceea ce inseamna “iubit”. Dar etimologia este destul de neclara si sunt multe opinii. Pe vremuri in locul orasului era o mlastina si numele ar putea proveni din latinul “Aluviana” mai ales ca pe timpul Imperiului Roman aici exista un oras important. Alta opinie ar fi vechiul nume “Laburus” transformat in timp. Cert este ca de sute de ani numele actual este Ljubljana. Supranumit “Orasul dragonilor”.
De ce orasul dragonilor?
Pentru ca simbolul orasului sunt dragonii. Exista chiar si un pod, din multele ce traverseaza Ljubljanica, ce are in capetele sale cate doi dragoni. Povestea ( una dintre ele ) spune ca Iason si argonautii sai, dupa ce au gasit lana de aur s-au intors pe aici. Ajung in zona orasului, au gasit in mlastinile de atunci un dragon pe care l-au ucis. O alta poveste spune ca Sfantul Gheorghe a ucis balaurul aici in aceasta zona. Cine stie care e adevarul? Cert este ca dragonii sunt acum simbolul orasului si prezenti mai peste tot.
Obiective in Ljubljana
In anul 1895 un cutremur urias a distrus orasul din temelii. Un primar ales imediat dupa dezastru a stat in post 40 de ani si a reconstruit din temelii orasul! Tot ceea ce vedeti acum se datoreaza gandirii si planurilor sale ajutat de un arhitect de geniu si anume Joze Plecnik. Impreuna au dat o noua fata orasului si l-au adus in starea superba de acum.
Va spuneam ca este un oras mic. Mic dar extrem de cochet si curat. A fost desemnat “Capitala verde a Europei” in anul 2016 si pentru asta dar si pentru ca oamenii astia sunt obsedati de reciclare. In Ljubljana 95% din deseuri se recicleaza. 95%!! Despartit de raul Ljubljanica se intinde de-a lungul sau si ofera o multitudine de puncte de interes.
Centrul orasului. Punctul zero al orasului este la “Trei poduri“. O piata unde exista nu unul ci trei poduri aflate unul langa celalalt. Piata adaposteste pe o parte o biserica franciscana si statuia poetului national sloven France Preseren iar pe cealalta catedrala si piata orasului, primaria noua si drumul spre funicularul ce te duce la castel.
Una dintre cele mai cunoscute poezii ale sale, este practic o declaratie de dragoste inedita. Daca iei prima litera a fiecarui vers, alcatuiesti o propozitie care suna asa “Te iubesc Julieta mea”. Fireste ca in slavona…
Podurile peste Ljubljanica
Sunt vreo 12 poduri ce leaga malurile raului dar cateva dintre ele sunt cu adevarat fabuloase. Va povesteam de podul triplu din piata centrala a orasului dar mai gasiti si podul cu dragoni, construit in anul 1901 si fiind un omagiu adus imparatului Franz Iosif, sau podul cu coloane construit in 1931 dupa planurile arhitectului de care v-am spus mai sus, podul macelarilor, acum plin de lacate ale indragostitilor, podul de fier construit in acelasi timp si stil cu Turnul Eiffel sau Puntea noua, moderna si stilata care abia in 2008 a fost construita. Mergand de-a lungul raului o sa le descoperiti pe toate.
Excursia cu vaporasul pe raul Ljubljanica.
Sunt cateva puncte de unde puteti sa luati un vaporas pentru o excursie de 45-60 de minute pe raul Ljubljanica. Astfel o sa vedeti orasul de pe apa, toate podurile, o sa faceti cu mana turistilor care stau la masa la terasele de pe mal si apoi o sa iesiti un pic din oras spre zona mai verde. O sa vedeti garantat lebede, rate, pasari de apa diferite si castori. Pe rau o sa va intalniti si cu o gramada de caiacisti. Din cate stiu in Slovenia sunt o gramada de campioni la acest sport. Pe maluri se odihnesc si se plimba familii, perechi de indragostiti sau cate un calator ostenit…Un bilet pentru o plimbare costa 10-15 euro si nu iti ofera decat drumul.
Orasul vechi
Orasul vechi este format din strazi cu cladiri perfect aliniate si aduce enorm cu orasele mici din Austria sau Germania. Va spuneam ca influenta este uriasa. O regula instituita de catre guvern la momentul reconstruirii, spunea ca orice cladire trebuie sa aiba la fatada doar cate trei randuri de geamuri. Daca o sa va uitati o sa vedeti ca sunt totusi si cladiri ce au fentat aceasta regula, explicatia fiind ca banii avuti de proprietari au putut sa aduca o derogare! Nimic nou, nu-i asa?
Aici gasiti Primaria, Catedrala Sfantul Nicolae construita prin anii 1701-1708 cu o usa neagra absolut uluitoare in dreapta cladirii. Mergeti sa o vedeti. Mergand de-a lungul raului, trecand podul Sentjakoski. apoi imediat in stanga ajungi intr-un cartier uluitor. Krakovska. Cartier care are cateva sute de ani si unde proprietarii cultiva flori si sunt atat de pasionati de trandafirii lor incat acopera cu plase florile pentru ca insectele prin polenizare sa nu le amestece cu cele ale vecinilor. Locuintele de aici nu se vand niciodata de catre proprietari, este liniste, curatatenie si daca esti atent gasesti semnele epidemiei de ciuma din vremurile de demult.
Inapoi in oras, trecand pe langa muzeul de literatura, cu arhitectura lui simbloizand carti deschise si ferestre spre nou regasesti strada care intr-un capat are coloana lui Napoleon si in celalalt Piata Congresului cu Prima Filarmonica din Imperiul Austro-Ungar, fondata in anul 1701. Aici era practic marginea orasului vechi roman si pe marginea zidului sau s-a tras aceasta strada care este un fel de Calea Victoriei. Daca in Piata Congresului cauti cele patru coloane si te uitide-a lungul strazii Vegova o sa vezi coloana lui Napoleon in centru. O axa superba ce incadreaza o multitudine de cladiri superbe.
Daca din piata o iei pe strada Subiceva ajungi la mai multe muzee. Muzeul de arta moderna, Muzeul national al Sloveniei si Muzeul naturii sunt doar trei dintre ele. Apoi imediat in spate uriasul parc Tivoli.
Parcul Tivoli.
Nu am avut ocazia sa il vizitez dar am inteles ca este principalul parc al orasului, are o gradina senzationala cu trandafiri, lacuri, alei pline de verdeata si in general este locul preferat la localnicilor. Ramane ca data viitoare sa ajung si eu…
Castelul Ljubljana
Revenind in oras, trebuie sa urcati la castel. Se vede de peste tot din oras fiind cel care vegheaza asupra Ljublanei. Poti urca pe jos intr-o drumetie de 20-30 de minute sau lua un funicular pentru 1 minut. Este pur si simplu un castel din alte vremuri cocotat intr-un varf de munte, inconjurat de ziduri si cu o curte spatioasa in interior. Este atat de mare incat ai toate sansele sa te ratacesti in subsolurile sale si urcatul in turnul sau principal iti pune la dispozitie o panorama de zeci de km. Este refacut de putin timp ca obiectiv turistic si arata extrem de bine.
Cu peste 900 de ani de istorie, refacut de nenumarate ori, a fost in timp fortareata, centru militar, resedinta a guvernatorului, inchisoare pentru nobili si acum este principala atractie a orasului. Nu ai cum sa il eviti, nu ai cum sa nu il vizitezi!
In afara de locurile cu panorama, exista o sala de cinema unde din ora in ora poti vedea un film cu istoria cetatii, exponate din vechime care atesta scopurile castelului, restaurante si o biblioteca precum si un magazin cu suveniruri.
Ljubljana Card
Cel mai bun lucru pe care il poti cumpara in Ljubljana este Ljubljana Card. Poate fi cumparat din Piata Centrala de la Podul triplu din agentia de pe colt a Turism board-ului
Preturi.
- 24 de ore – 24 euro/adult si 14 euro/copil
- 48 de ore – 30 euro/adult si 18 euro/copil
- 72 de ore – 35 euro/adult si 20 euro/copil
Ai acces cu el la o excursie cu vaporasul, intrare la castel si drumurile cu funicularul dus/intors, o multitudine de intrari free la muzeele din oras si un tur free de oras cu un ghid profesionist. Plus net free dar asta din fericire nu mai este valabil de la 1 iunie pentru ca netul a devenit free in Uniunea Europeana.
Preturi in Ljubljana
Ljubljana, fiind capitala Sloveniei, are ca moneda nationala euro. Ca idee, preturile sunt apropiate de preturile din Italia dar fiind un oras cu multi studenti poti gasi locurile speciale destinate lor si cumpara mancare sau bautura la preturi mult mai mici. Astfel ca poti gasi pizza grozav de buna la 1.5 euro felia si 1 euro paharul de cola dar si bere la 2-3 euro si cafea la 1.5 euro. O masa la restaurant pleaca de pe la 15-20 euro de persoana si ajunge unde va doriti. Nu este ieftin dar nu este nici foarte foarte scump.
Ljubljana este un oras de city break. Poate fi vizitat si repede dar are un farmec aparte si poti petrece si trei zile aici. Un fel de Sighisoara la puterea n. Merita sa faceti o vizita!