LUMEA MAREROMANIA

Templul grecesc din centrul Bucurestiului

Bucurestiul a avut un templu grecesc chiar in centrul orasului

Stiati ca in Bucuresti a existat o cladire uriasa care era construita ca un templu grecesc si era situata chiar in centrul orasului?

Romania a avut in bogata ei istorie si oameni, ba chiar familii intregi, care nu s-au gandit doar la bunastarea personala, la cum sa isi sporeasca averea, la cat de mult sa se tina de scaun sau sa profite de functiile pe care le au. Comunismul a distrus si imprastiat prin lumea mare majoritatea familiilor ce au facut ceva pentru tara. Cimitirul Bellu este plin de morminte ale unor personalitati ce au contribuit la crearea si bunastarea Romaniei, personalitati despre care nu se invata la istorie.

In anul 1910, Anastase Simu, un mosier nascut la Braila dintr-o veche familie cu origini in toata zona Balcanica, a inaugurat in buricul Bucurestiului – Muzeul Simu, situat fata in fata cu Cinema Patria de acum. O cladire in forma unui templu grecesc, plina cu opere de arta colectionate de familia Simu in timp. Iar in anul 1927, muzeul a fost donat impreuna cu toate operele de arta din interior statului roman. Va imaginati un personaj din Romania de astazi, bogat si influent, care sa faca o asemenea donatie tarii sale pe principiul – “Nu doar pentru noi, ci și pentru alții” ?

Anastase Simu
Anastase Simu

Ultimul paragraf din transcrierea cuvântării ținute de Anastase Simu cu ocazia oferirii donației în 1927 (consemnată de Artistul-pictor Costin Petrescu) a fost urmatorul:
Și acum, spune d. Simu, când acest templu cu tot ce conține a devenit patrimoniul artistic al României pe lângă cele cuprinse în el mai declar că eu și soția mea atâta timp cât cel de sus ne va da zile vom fi slujitorii lui cu aceiaș dragoste și acelaș devotament ca și înainte. Și dacă la început am scris pe frontispiciul muzeului Nu numai pentru noi, dar și pentru alții, azi sunt cel mai fericit a zice: NIMIC PENTRU NOI, TOTUL PENTRU ȚARĂ.

Exista termen de comparație cu cei cu care avem nefericirea sa fim contemporani?

muzeul-simu

Va intrebati unde este acum? Sau de ce  nu mai este acum? 

In anul 1964, cei care erau la putere in acel moment, cei pe care multi inca-i regreta (!!) au decis ca ar fi mult mai potrivit in acel loc un bloc inalt facut in stilul comunist. Si astfel a fost demolat templul grecesc din Bucuresti si a aparut blocul ONT cu magazinul EVA la parter. Un bloc frumos si interesant din punct de vedere estetic, daca erai arhitect venit din fosta URSS.

Scurta istorie a Muzeului Simu

Muzeul a fost ideea lui Anastase Simu care a strans toate operele de arta pe care le detinea si le-a construit un loc special in care sa fie expuse. La inaugurare, in anul 1910, muzeul detinea aproximativ 650 de opere de arta iar in anul in care a fost donat Romaniei, colectia avea aproape 1200. O colectie uriasa ce cuprindea lucrari extrem de valoroase realizate printre altii de  Eugéne Delacroix, Jean-Antoine Houdon, Honoré Daumier, Théodore Gericault, Pierre-Auguste Renoir, Gustave Courbet, Antoine Bourdelle, alături de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Constantin Brâncuşi, Dimitrie Paciurea.

Dupa demolarea si desfiintarea muzeului,  tezaurul soților Simu a a fost împărțit între Muzeul Național de Artă al României și Pinacoteca Bucureștiului.

muzeul-simu

Mai multe amanunte despre muzeu, despre familia Simu si istoria unui Bucuresti care a trait vremuri extraordinare gasiti pe muzeulbucurestiului.ro sau pe b365.ro

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.