LUMEA MARE

Casa Pedrera din Barcelona

Casa Milla sau Casa Pedrera. Una si aceeasi.

Casa Pedrera/Casa Milla din Barcelona este de fapt si de drept, un bloc de locuinte,  o creatie a lui Gaudi, intrat in patrimoniu UNESCO si care se poate vizita. Un bilet costa 28 de euro de la casa si 25 online si iti da acces intr-un apartament din bloc, holul blocului, mansarda precum si pe acoperis. Merita o vizita, atat ziua cat si dupa lasarea intunericului cand este un spectacol de lumini special.

casa-pedrera

Inainte de a va povesti despre cladire, trebuie sa stiti povestea celui care a construit-o.

Antonio Gaudi. At auzit cu siguranta de numele lui, legat de Barcelona pentru totdeauna. Povestea sa este una trista daca o luam pas cu pas dar si geniala. Nascut in Taragona, in anul 1852, a avut trei frati si o sora. Toti frati, mama sa si sora sa, au murit pe rand din diferite cauze. A venit impreuna cu tatal sau si cu copilul sorei sale in Barcelona incercand sa isi croiasca un drum ca arhitect. A fost remarcat de  Eusebi Güell, un industrias extrem de bogat din Barcelona, care l-a sprijinit de-a lungul vietii in majoritatea proiectelor sale. Palatul Guell, Parcul Guell sunt proprietati ce apartineau familiei sale. Apoi, a reusit sa creeze un nou stil, plecat de la art nouveau, cel care in Oradea este atat de prezent, si a creat modernismul. Un stil arhitectonic bazat pe natura, pe liniile fluide ale acesteia si culorile sale minunate. In 1883 a inceput sa construiasca Sagrada Familia si a devenit atat de obsedat de munca sa, incat spre sfarsitul vietii s-a mutat efectiv acolo, neglijandu-se total, dedicat doar acestei Catedrale. Era atat de obsedat de munca sa incat fiecare detaliu era creat astfel incat sa se potriveasca functionalitatii persoanei. De la mobila la clantele de usa. Crea din lut un maner care sa fie exact potrivit mainii unui om. Apoi il crea din alama, bronz sau fier. Nu a fost casatorit niciodata si a murit cand un tramvai l-a lovit in drumul sau spre Sagrada Familia. Fiind atat de neingrijit, nici un taximetrist nu a vrut sa il duca la un spital si a ajuns la un spital de saraci. A doua zi un preot ce vizita sanatoriul l-a recunoscut. A fost transportat la un spital bun dar din pacate era prea tarziu. A murit in anul 1926 si este ingropat in subsolul Catedralei Sagrada Familia.Este un simbol pentru Barcelona si un geniu ramas in istoria alumii. 

Antoni-Gaudi

Acum, ca stiti povestea acestui geniu, in lunga sa viata ( totusi a trait 74 de ani ) trebuie sa stim ca nu a construit doar palate si catedrale ci si blocuri pentru oameni. Casa Milla sau Pedrera, este unul dintre ele. La mica distanta de Piata Catalunya, dominand o intersectie, iese in evidenta prin exteriorul sau special. Nu exista o linie dreapta in piatra care a fost folosita la fatada. In anii de inceput, locuitorii orasului, au desemnat-o ca fiind una dintre cele mai urate cladiri din Barcelona si cei care isi cumparasera un apartament aici erau considerati ca fiind excentrici. In timp insa, frumusetea si originalitatea casei a fost recunoscuta si prin anii 1980 a intrat in patrimoniul UNESCO.

Blocul este unul care are 6 etaje si cate doua apartemente pe etaj. Fiecare apartament este realizat in asa fel incat sa ofere maximum de confort, atat proprietarilor cat si servitorilor. Nu uitati ca suntem in anii 1930, ani cand o casa a unui bogatas, avea camere specale dedicate servitorilor, ba chiar si intrari separate pentru fecare in parte. Si in Bucuresti, in cladirile din Centrul Vechi sunt asemenea apartamente. Daca vizitati Muzeul Micului Paris veti vedea asemanarea, evident la o scara mult mai mica…

Apartamentele erau extrem de spatioase, cu baie pentru dormitorul matrimonial, birou, camere pentru servit masa, bucatarii spatioase, balcoane largi si tot ce astazi incercam sa oferim unor noi locatari dintr-un bloc nou de locuinte. Liniile elegante date de pereti, niciunul nefiind drept clasic, completate de usile sale minunate, creeaza un efect de spatiu fluid ce trece natural dintr-o camera in alta. Adept al tehnologiei, Gaudi, a adus in cladire toate noile inovatii ale timpului sau si astfel confortul era unul maxim pentru aceea vreme.

Vizita include si mansarda, un loc unde arcadele sunt spectaculoase dar functionalitatea sa era principala. Rupea practic aerul cald sau rece de afara de apartamentele de jos, creand o temperatura placuta. Si daca nu o sa regasiti explozia de culoare si excentricitate in interior, acoperisul va va satisface aceasta nevoie.

Sfantul Gheorghe ( Saint George ) cel care a rapus balaurul, este patronul spiritual al Catalunyei. Cum e Sfantul Andrei pentru Romania. Acoperisul Casei Milla este un omagiu adus acestuia. Gurile de aerisire ale apartamentelor din bloc au fost transformate in soldati, credinciosi sfantului, iar pielea balaurului rapus de ei, este in mod metaforic, intinsa peste terasa.

In Casa Pedrera inca exista doua apartamente ocupate, apartamente in care locuiesc oameni. Au insa un contract special cu Fundatia La Pedrera, cea care detine restul imobilului. Platesc aceeasi suma ca si chirie pentru apartament, ca in anii 1930 dar nu au voie sa instraineze sau sa lase mostenire apartementul. Atunci cand ei vor muri, apartamentul va intra in proprietatea Fundatiei si vor deveni parte din experienta vizitatorilor de peste tot din lume.

https://www.facebook.com/Calatoriaperfecta/videos/901288774574182

Alaturi de Casa Batllo, aceasta este o cladire ce arata spiritul modern si pragmatic al arhitectului Gaudi. O cladire ce ofera celor care locuiesc in ea nu doar confort ci si o viata plina de frumusete!