Ce sa faci in Oradea
Ce poți face si vizita in Oradea
Nu cred ca exista oraș mai lăudat ca Oradea in mass media din Romania, pentru transformarea radicala prin care a trecut, pentru lucrurile bune făcute de cei care trăiesc si administrează orașul. Cu ani in urma, pe vremea când abia începeau lucrările de modernizare si Palatul Vulturul Negru arăta gri, tern si aveai senzația ca stă sa cadă, am vizitat orașul, e drept in trecere. Neimpresionant si neatrăgător cu toate ca Oradea are cele mai multe clădiri art nouveau din Europa de est. Sunt zeci de clădiri construite in acest stil si de aceea Oradea este singurul oraș din țară inclus în rețeaua europeană a orașelor Art Nouveau, alături de Barcelona, Nancy, Viena sau Budapesta.
Astfel ca astăzi, Oradea te întâmpina cu o noua atmosfera! Si vizita aici nu se mai poate rezuma la doar o jumătate de zi.
Oradea este ușor de vizitat. Împărțita in doua de Crișul repede are pe ambele maluri locuri ce pot atrage turiști. Sunt câteva poduri ce unesc malurile, dintre care cel pietonal “podul intelectualilor” si cel proaspăt renovat ce face legătura intre Piața Unirii si Piața Teatrului – podul Ladislau care arata spectaculos. Nu am ajuns la Podul Centenarului dar va îndemnam pe voi.
O sa vedem împreuna ce putem vizita in Oradea pe malurile Crișului, cu mențiunea ca puteți traversa oricând doriți pentru a vizita si cealaltă parte. De menționat si ca distantele nu sunt mari, la pas intre ele distanta fiind de 1-2 km.
Ce poți vizita pe partea stângă a Crișului repede
Partea stânga a orașului are locuri speciale si printre ele sunt Piața Unirii, Cetatea si locul de unde ai panorama superba asupra orașului – Cetățuia. Pe lângă ele mai regăsim parcul Decembrie si noua Catedrala ortodoxa.
Piața Unirii din Oradea – centrul orașului. Pietonala, spațioasă, superb amenajata, cu fântâni arteziene si bănci de piatra, plina de terase cochete pe margini si imprejmuita practic de clădiri reprezentative pentru orădeni. Palatul Vulturul Negru se afla aici, Primaria cu turnul care se poate vizita ( deocamdată este închis pentru renovare ) Biserica cu luna, Palatul Episcopiei Greco-Catolice, Biserica Sfântul Ladislau – una dintre cele mai vechi din oraș, cea care da si numele podului de lângă ea si statuia majestuoasa a Regelui Ferdinand.
Ce găsești pe partea dreapta?
La fel de interesanta este si vizita de aici. Imediat după ce treci de Podul Ladislau, din Piața Unirii, ajungi in Piața Teatrului. Toata zona de aici, cea care se deschide începând din piața spre Bulevardul Republicii, seamănă cu Centrul Vechi din București mixat zona unde se afla Ateneul. In fata este Teatrul National, iar in stânga este superbul hotel Astoria ( amplasat ca Athenee Palace ). Toata zona este pietonala si bulevardul Republicii te face sa te simți ca intr-un oraș din Europa Centrala. Undeva in Germania, Austria sau poate Cehia.
Partea dreapta iți oferă si o plimbare pe malul Crișului lăsat natural. Orădenii au ales sa amenajeze Crișul repede intr-un mod extrem de interesant. Daca partea stânga este amenajata artificial, cu o alee de beton si bănci, partea dreapta este lăsata sălbatica si poți sta pe malul apei pe o pătura in natura. Este un mix ce arata superb! Aici, imediat după ce traversezi podul intelectualilor este Parcul Libertății. Mic. Dar absolut minunat! Cu muzica live cantata de artiști, cu un pian la care poate cânta oricine, cu flori colorate îngrijite cu drag. Personal, mi s-a părut cel mai cochet loc din Oradea. Aici sunt aproape unul lângă celălalt trei dintre muzeele Oradiei. Muzeul Memorial Ady Endre, Muzeul Memorial Iosif Vulcan si Casa Darvas La Roche.
După ce am văzut felul in care le putem vizita, haideți sa vedem si câteva amănunte despre cele mai importante obiective turistice din Oradea
Piața Unirii din Oradea
Indiferent daca vrei sa ajungi la Biserica cu luna, la Palatul Vulturul Negru sau la Primăria cu Turnul ei înalt, veți ajunge in Piața Unirii. Un spațiu larg, pietonal, amenajat minunat, cu fântâni arteziene si terase pe margini, cu statuia Regelui Ferdinand impunătoare străjuind vizitatorii. Este inima orașului si nu se poate rata. Toate clădirile de aici sunt renovate si senzația este de admirație pentru reușita lor.
Cetatea Oradea
Celălalt pol de interes major de pe malul stâng este Cetatea Oradea. Cu o vechime de aproape 1000 de ani, construita in forma de stea a fost pentru o perioada lunga fortăreața ce apara zona de invadatori. Si ea restaurata, adăpostește astăzi Muzeul Orașului iar cetatea a fost loc de odihna pentru șapte regi, începând cu Ladislau I, întemeietorul cetății, cel care a fost canonizat si a devenit sfânt.
Astăzi însă, nu mai exista oseminte ale acestora, in timp fiind mutate in alte parți. Intrarea este libera in cetate, fiind plătit un bilet doar pentru muzeu. Exista si un restaurant cu terasa si un muzeu al Templierilor in curțile interioare.
Piata Teatrului
Dinspre Piața Unirii, traversând podul Ludovic, ajungi in Piața Teatrului. Cu cele doua clădiri reprezentative, Teatrul National si Hotel Astoria completând spațiul. O statuie a Reginei Maria in mărime naturala povestește despre patriotismul localnicilor. Mergând prin partea dreapta a teatrului intri pe Bulevardul Republicii, in fapt o lunga strada pietonala, in genul Lipscani dar cu clădiri mult mai arătoase. Republicii este cea mai frumoasa strada din oraș. Pe lângă terasele de pretutindeni, găsești palat după palat. Toate renovate, colorate si incredibil de frumoase.
Podul intelectualilor si Parcul Tineretului
Podul intelectualilor este un pod pietonal, cu multe lacăte puse de îndrăgostiți pe marginile sale. Podul da in parcul Tineretului. Parc despre care v-am spus ca este mic dar superb. Aici vin sa cânte live artiști, exista un pian adevărat la care poate cânta oricine, o statuie avea cârti atent învelite in plastic puse pentru doritori in mod gratuit. Florile sunt la putere, e liniște, Crișul curge la 10 metri de tine si e muzica in surdina din boxe ascunse. Muzica clasica, relaxanta, bisericeasca uneori. Probabil cel mai chic loc al orașului.
https://www.facebook.com/pati.coscai/videos/2989916007894684
Casa Darvas La Roche
Construita ca multe alte clădiri din Oradea la începutul secolului XX, de către o familie de evrei, astăzi este restaurata si a devenit muzeu al stilului Secession/Art Nouveau. In interior se regăsesc exponate nu numai despre arhitectura ci si despre viata orașului din perioada aceea.
Bulevardul Republicii
Un fel de Lipscani din București dar mai larg, mai elegant si mai ingrijit. Seamana mult cu strazile pietonale din orasele mai mici dn Germania sau Austria. O pietonala lunga, plina de clădiri superbe, terase aproape fiecare parter de clădire si oameni ce stau la o cafea sau se plimba agale.
https://www.facebook.com/pati.coscai/videos/2989112154641736
Am mers pe acolo si când era gol si când era aglomerat. Este un loc unde este obligatoriu sa ajungi.
Mai sunt multe locuri din Oradea de vizitat. Mici ansambluri de statui, șirul canonicilor cu coloanele sale, sinagoga Zion, palatul Baroc ( acum in renovare ) si încă altele. Le veți descoperi pe toate la pas si va veți minuna de frumusețea lor. Oradea este daca nu cel mai frumos oraș din Romania, cu siguranța in Top 3 si a devenit un model de urmat pentru toți ceilalți.