LUMEA MARE

Cooking class in Barcelona pe 31 Decembrie

Cooking class in Barcelona

Sau cum in loc de sarmale si cozonac sa gatesti paella si crema catalana!

Reveniti in Barcelona dupa multi multi ani, in cautare de experiente noi, prin intermediul celor de la Visit Barcelona, am aflat despre un curs de gatit mancare traditionala spaniola si catalana, chiar pe Rambla la numarul 58. In inima orasului, cu ferestrele spre agitatia de afara, petreci aproape trei ore de amuzament si de scoala de gatit, atat spaniola cat si catalana. Barcelona Cooking se numeste experienta si este de-a dreptul remarcabila.

Rambla 58, locul unde se desfasoara evenimentul, este la 2 pasi de piata celebra La Bouqeria din Barcelona. O piata cu o vechime de sute de ani la propriu si care arata in forma de acum de prin 1914. O piata cu produse proaspete si baruri de tapas de jur imprejur si ( sigur nu stiati ) un restaurant cu doar 8 locuri cu o stea Michelin.  In piata! Da! Nici noi nu am stiut dar am aflat in vizita pe care am facut-o alaturi de chef-ul langa care am gatit. Si tot aici, in mijlocul unei tarabe uriase, este un stalp decorat de Gaudi. Nici asta nu am stiut.

Pentru ca experienta incepe de la zero si anume, cumpararea produselor necesare pentru gatit din piata! O vizita scurta, de vreo 15-20 de minute, timp in care degusti ceva bun si simti vibe-ul aglomerat al unei piete catalane. Am gustat trei feluri de jambon. De la 59 de euro kg la 250 de euro kg!!

degustare de jambon

Bucataria unde se desfasoara experienta, este chiar pe Rambla, la nr 58. Ferestrele dau spre strada si este interesant sa vezi cum se plimba turistii in timp ce savurezi un pahar de vin sau mananci o crema catalana. Oameni din toata lumea vin sa fie parte la gatit iar grupul nostru a fost unul care chiar a fost extrem de divers. Romania, USA, China, Marea Britanie si chef Juan din Venezuela!

Rambla 58

O multime de culturi ce s-au intalnit sa celebreze bucataria spaniola si catalana.

Bucataria in sine este una extrem de mare si spatioasa, suficient de mare incat sa existe loc atat pentru gatit cat si pentru servit produsele dupa. Pentru ca evident ca tot ce se gateste…se mananca! Meniu vegan, vegetarian sau normal. Totul e posibil si reinterpretarea unor retete traditionale se face cu zambetul pe buze.

Practic, in ce consta experienta?

Dincolo de vizita in piata, la intoarcere, fiecare invitat are ceva de facut. Chef Juan ne-a facut un scurt instructaj si apoi fiecare dintre noi a avut bucatica lui de lucru. Legumele, fructele, fructele de mare…Toate ingredientele au fost pregatite de noi si apoi Chef Juan, in fata noastra, explicand pas cu pas ce face, a gatit. Este amuzant ca dincolo de lucrurile importante, sarcina de a amesteca in oala, de a scoate mancarea sau mai stiu ce-i trece prin cap chef-ului sa te puna sa faci, revine celor care sunt invitati.

Este o experienta in care nu exista tipul de seriozitate dintr-o bucatarie profesionala ci e ca o seara in familie, una in care se gateste si exact ca in orice familie, fiecare isi are un rol. Daca unul taie legumele, altul decojeste fructele sau are grija de foc, exista si cel care pune vinul in pahare sau are grija de buna dispozitie a tuturor. Odata cu timpul si cu vinul servit, odata cu mirosurile de la mancarurile grozave se leaga prietenii, se povestesc amintiri si se discuta despre cat de frumos este orasul. Totul vine de la sine…

Ce am gatit?

Chef Juan, a pregatit pentru noi un meniu din patru preparate. Dintre care doua facute si vegan. O supa crema, o tortilla spaniola, o paella cu fructe de mare si o crema catalana.

  • Prima a fost supa crema de legume. Se toaca ceapa, dovleac, pere care se fierb cu zeama de legume fff bine pana scad. Dupa, iese o crema portocalie dulceaga iar deasupra se pun alune caramelizate la foc mic, cateva de design plus florile de panselute atat de la moda.
  • Al  doilea fel a fost Tortilla . Se curata cartofii si se fac feliute subtiri si ceapa solzi, se pun la prajit in ulei, mult se amesteca si cu oua si se lasa pe o parte pana se rumeneste bine si se intoarce cu ajutorul unui tocator pe partea cealalta si se lasa pana se patrunde bine.
  • Al treilea fel a fost Paella cu fructe de mare dar aceasta a fost si vegana. Se curata bine caracatita, crevetii, si se pun la prajit. Se toaca legume marunt, ardei gras, rosii, usturoi , ceapa si se pun peste fructele de mare apoi se calesc. Se adauga orez si zeama de legume ca sa fiarba in tigaile speciale de paella. Se adauga si sofran deasupra. Daca este vegan se face doar cu legume.
  • La desert am avut crema catalana. Se fierbe laptele proaspat se pun galbenusurile de la 5 oua si un baton de scotisoara, putin zahar si se lasa la fiert. La sfarsit iese o crema galbena delicioasa care se pune in forme de lut si se lasa la racit la frigider. Se pune si putin amidon de porumb sa se stranga. Cand se serveste deasupra se pune zahar si se arde la foc pe deasupra cu un aparat special, astfel se formeaza un zahar ars. Seamana cu creme brulee dar dupa parerea mea este mult mai delicioasa.

 

Am mai fost  la fel de fel de experiente si de fiecare data ne-am simtit bine. De aceasta data insa, Juan, chef-ul din Venezuela care traieste in Barcelona de aproape 10 ani, a reusit sa ne faca sa ne simtit ca o familie chiar daca abia ne cunoscusem. Astfel, pe 31 Decembrie, in loc de sarmale, salata de boeuf si cozonac, am gatit traditional spaniol si catalan.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.