LUMEA MARE

Poarta Eviei e Chalkida

Cum ajungi in insula Evia?

Imaginati-va o insula lunga si destul de îngusta, de-a lungul Greciei, legata de continent printr-un pod nou, modern si foarte frumos chiar in mijlocul ei, iar imediat după pod un oraș grecesc plin de zumzetul acela persistent si de aglomerația de pe faleza. Ei bine, orașul se numește Chalkida si este poarta de intrare in insula Evia. Venind dinspre continent, dinspre capitala Atena sau chiar de sus din nord, daca nu iei un ferry care sa te duca in unul din orășelele de coasta, Chalkida este de neevitat. Nu ai cum sa ajungi pe insula, indiferent ca mergi in sud sau in nord fără sa treci prin oraș.

Nu este deloc mic, sunt aproape 100.000 de locuitori,  ba chiar este destul de întins, are locuri aglomerate dar si locuri superbe de vizitat. Fiind foarte vechi, orașul a cunoscut nenumărate stapaniri. De la antichitatea cu orașele cetate grecești si pana la stăpânirea otomana si independenta din Grecia de astăzi. Fiecare si-au lasat amprenta asupra orasului de aceea stilul este unul eclectic si gasesti atat Cetatea Venețiana de sus de pe deal cat si statui antice grecesti sau cladiri superbe in genul vestic.

Chiar daca nu este un esența un oraș turistic, Chalkida are ce sa ofere celor care decid sa o viziteze. Sunt chiar plaje amenajate si cea din oraș este de-a dreptul interesanta. Atât prin felul in care este amenajata si facilitatile de acolo cat si pentru fenomenul unic ce se petrece aici in apa.

Mareea din Chalkida

Podul vechi, de metal, este ca gatul unei clepsidre intre doua golfuri mari. Aici la fiecare sase ore are loc un fenomen unic, inca neexplicat in totalitate de specialisti. Se presupune ca este vorba de influenta Lunii asupra Pamantului dar aceasta explicatie are hibe contestate de alti specialisti. In fine, ceea ce conteaza este ca la fiecare sase ore, apa isi inverseaza sensul de curs si este exact ca un rau ce curge cand intr-un sens cand in celalalt. Fenomenul in sine este spectaculos pentru ca apa intra cu viteza si formeaza bulboane care dau senzatia ca apa fierbe. Tocmai de aceea plaja din golf este speciala, sunt ore la care apa la mal are 1 m si apoi sunt ore la care mergi ca apa pana la glezne poate 20 de metri in larg.

Faleza orasului, inconjoara unul dintre golfuri si are pe lang nenumaratele terase de pe mal si hoteluri cu 4-5-6 etaje. Daca pe o parte exista faleza cu hotelurile si terasele, pe cealalta, sus pe un deal inalt se afla Castelul Venetian sau Fortareata Karababa. Nu va imaginati un castel ca in povesti pentru ca nu este, fiind o fortareata cu ziduri groase de aparare. Dar de aici se deschide o panorama superba asupra orasului iar cofetaria/bar de langa iti da ocazia sa si savurezi un suc sau o cafea cat te odihnesti.

Nu va recomandam sa mergeti cu masina, nu ca ar fi greu sau nu ati avea unde sa parcati. Dar ati pierde un drum de 20-30 de minute la pas, printr-o gradina de cactusi cum rar am vazut. Si tot aici am vazut si doua broaste testoase care dupa marime prinsesera primul razboi mondial.

Orasul are pe langa muzee interesante si o zona pietonala plina de magazine de tot felul. Este genul de strada din Grecia unde gasesti o cafenea sic langa un magazin cu haine, langa unul cu accesorii pentru telefoane sau altul cu suveniruri. Pot sa spun in cunostinta de cauza ca e deeeestuuul de lunga si iti ia ceva timp sa mergi pe ea. Partea buna este ca la mijlocul ei este un parculet si poti sa te asezi pe o banca sub un portocal care face portocale acre ca lămâile.

Sunt pe langa parcuri si bisericile omniprezente in orice oras din Grecia si o puteti vizita pe cea din centru care o sa va impresioneze. Culorile dintro biserica greceasca au rival doar in manastirile vechi din Romania!

Unde te cazezi in Chalkida?

Sunt nenumarate hoteluri in Chalkida nde poti sa iti rezervi de la o noapte la un sejur intreg dar daca alegi unul din partea cu cladiri multe a orasului pierzi farmecul. Faleza are cateva locatii bune iar ce am ales noi este special.

Cel mai vechi hotel de 5* la inaugurare ( acum de 4*)  este situat chiar pe faleza, are vreo 6 etaje inaltime, a gazduit in cei peste 70 de ani de existenta de la actori celebri la capete incoronate si duce traditia mai departe. Lucy Hotel a fost practic intemeietorul falezei de acum din Chalkida. Dupa constructia lui au inceput sa apara si celelalte cladiri superbe si astfel a luat fiinta faleza de azi. Hotelul Lucy oferă o vedere panoramică la Golful Evoikos, impunătorul castel venețian și vechiul pod glisant din Halkida si seara petrecuta pe balcon, deasupra teraselor unde se relaxau turistii sau localnicii, cu golful si muntele cu castelul in fata a fost atat de placuta incat nu am mai coborat!

Am descoperit aici si Restaurantul Palladion, unde am avut ocazia sa mancam preparate traditionale. Leul de la intrare face referire la bunicul actualului proprietar, un leu vanat in Africa la inceputul secolului XX.

 

Este un bussines de familie la nivel inalt si tabloul de la receptie o sa va faca sa intelegeti de ce exista atata grija pentru locatie. Este patrimoniul unei familii, pe care fiecare generatie se straduie nu doar sa o ingrijeasca mai bine ci si sa o imbunatateasca fata de predecesori.

Aici am vazut un lucru extrem de interesant si ideea ni s-a parut geniala. La intrarea in camera, a trebuit sa desigilam practic camera, Un sigiliu de hartie, lipit de usa si tocul usii, ne spunea ca in aceea camera a fost efectuata dezinfectia si ca noi suntem primii care intram acolo. O masura de siguranta extrem de actuala pentru turisti.

Chalkida a  fost pentru noi, exact cum v-am spus, poarta de intrare in Evia. Nu aveam cum sa ratam o vizita aici asa ca am stat doua zile, timp in care am hoinarit pe strazile sale. Lucrurile dintr-un oras mare se amesteca cu lucrurile dintr-un oras de provincie. Un oras care nu e turistic dar care daca dai deoparte valul cu care s-a acoperit te farmeca si te imbratiseaza. Oricand am veni sa stam aici o saptamana. Oricand am repeta chiar si vizita de doua zile. Daca ajungeti in Evia, luati in considerare sa puneti piciorul si pe strazile sale. Nu o sa va dezamageasca.