Nikodimos Kabarnos concert de Craciun la Bucuresti

Nikodimos Kabarnos susține un concert extraordinar de Crăciun la București

Poet al muzicii bizantine și cel mai important artist liturgic al acestui secol – așa cum a fost numit adesea în bisericile europene -, Arhimandritul Nikodimos Kabarnos, preot al Sfintei Arhiepiscopii a Atenei, va susține un concert extraordinar de Crăciun duminică, 22 decembrie, de la ora 18.30, în sala Ateneului Român din București.

Organizat cu sprijinul Patriarhiei Române și al Bisericii Sfânta Maria “Miron Patriarhul”, acest eveniment este un elogiu adus muzicii bizantine, care adună ecouri din hronicul veacurilor, pentru a-și duce mai departe mesajul, prin imnuri de inestimabilă valoare. Le adaugă sensuri unul dintre cei mai importanți protopsalți și profesori ai ortodoxiei, părintele elen Nikodimos Kabarnos, cunoscut pentru un repertoriu vast și complex din domeniul muzicii bizantine și orientale.

Decorat, pe 12 octombrie 2019, de UNESCO Medalia de Aur, Ordinul Alexandru cel Mare si cu diploma de onoare și pentru servicii sociale și pentru contribuții speciale aduse artei prin promovarea muzicii bizantine, Arhimandritul Nikodimos Kabarnos va prezenta la București o suită de imnuri bizantine inchinate Lui Hristos . “Muzica bizantină aduce bucuria întâlnirii cu Dumnezeu. Pe Hristos Îl găsești în Biserică prin muzică, dar și prin tăcere, când acestea două ajung să fie într-o armonie. Întreaga mea viaţă pe tărâmul muzicii bizantine este un miracol. Nu vorbesc despre ceva magic, ci doar despre felul în care psaltica mă aduce la starea de dinainte de cădere. Arta rămâne, însă, o formă simplă, poate cel mai neînsemnat mod de a te ruga lui Dumnezeu”. – NIKODIMOS KABARNOS

Fire cu un simț estetic aparte, călugăr ajuns deja de tânăr la treapta de arhimandrit, interpret de muzică bizantină cu un talent și cu o voce care au stârnit admirația a milioane de oameni, părintele arhimandrit Nicodimos Kabarnos este un exemplu grăitor al reînvierii râvnei pentru arta muzicii bisericești răsăritene. De la compoziții atinse de „duhul” vechilor chinonice, la muzică polifonică, Arch. Nikodimos Kabarnos atinge excelența în toate genurile compozițiilor bizantine, privind cu drag înapoi, în istorie, către muzica din secolul al XVIII-lea sau înainte, în contemporan, către psaltică bizantină de secol XXI. Nikodimos Kabarnos va fi însoțit pe scena de la București de doi iluștri muzicieni ai lumii academice elene, cunoscuți pentru studiile realizate, dar și pentru spectacole organizate pe teritoriul Greciei sau în străinătate. De vreme ce s-a socotit că un cor care cântă într-un singur duh este cea mai adecvată expresie a Trupului, unit cu corul îngerilor, alături de artiștii eleni, pe scena Ateneului Român va urca Corul TRONOS al Patriarhiei Române .

NIKODIMOS KABARNOS a susținut concerte în întreaga lume, iar harul său a fost recunoscut cu numeroase medalii și distincții din partea celor mai înalte autorități din Rusia sau Mexic, în Serbia, Macedonia, Ucraina, Statele Unite, Italia, Țara Sfântă sau România.

Fost profesor asociat pentru o serie de instituții prestigioase europene, de la Pontificio Istituto Orientale de la Roma, la Università degli Studi din Perugia sau la Universitatea Națională și Capodistriană din Atena, Arhimandritul Nikodimos Kabarnos este considerat cel mai important artist liturgic al tuturor timpurilor, cu merite recunoscute de cele mai importante festivaluri dedicate, de la Music Edikt Festival din Nis (Serbia), la festivalul organizat de Mânastirea Valaam din Rusia, unde a primit trofeul Sfântului Prinț Vladimir pentru excelență.

Născut în Mytilene, pe Insula Lesbos, acum 39 de ani, Nikodimos Kabarnos a studiat muzica bizantină cu profesorul Yorgos Mihalelis și la Şcoala Superioară Bisericească, iar pe cea teologică la Universitatea Naţională Kapodistrias din Atena. S-a specializat în tehnologia sunetului şi a instrumentelor muzicale la Şcoala Tehnică din Kefalonia (Lixuri) și este doctor în comunicare socială al Universităţii Pontificale Gregoriene din Roma. A fost hirotonit ierodiacon la 24 ianuarie 2009, iar la 2 februarie în acelaşi an a devenit ieromonah şi arhimandrit. Astăzi slujeşte ca preot al Arhiepiscopiei Atenei şi predă muzică bizantină. “Viața mea este o căutare continuă a desăvârșirii. Cu mulți ani în urmă am început să fiu preocupat de teologie, unde am găsit adevărul. Muzica bizantină este o unealtă pentru a se putea face o re-evanghelizare a lumii”. NIKODIMOS KABARNOS

 

  • Organizator: World Clinic și Parohia” Miron Patriarhul” din București, cu sprijinul și binecuvântarea Patriarhiei Române
  • Parteneri: Blue Taurus Project Liban
  • Parteneri media: BASILICA GRUP

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.