ROMANIA

Via Transilvanica

Via Transilvanica sau Camino de Romania

Nici nu știu cum as putea începe povestea despre Via Transilvanica. Cu Tibi Ușeriu – ambasadorul său sau cu asemănarea cu celebrul El Camino… O asemănare in ceea ce priveste traseul si modalitatea de parcurgere si nu scop.

Ati auzit sau ați văzut la știri ceva povesti despre Tibi Ușeriu. Cel care a terminat pe primul loc de trei ori un maraton cum altul în lume nu exista. Cel mai dur. Cel mai greu. Ultramaratonul arctic. Peste 600 de km în cea mai crunta regiune a lumii. Anul acesta am văzut ca a abandonat cu ceva degerături la degetele de la mâini. Fost deținut, evadat, dat în urmărire și revenit la viata de ”bun cetățean”. O poveste de film. El este unul dintre ambasadorii Via Transilvanica alături de fratele sau Alin Uhlmann Ușeriu.

Ce inseamna Via Transilvanica?

Via Transilvanica este un drum de aproape 1000 de km prin Romania, drum care exact ca El Camino din vestul Europei, trebuie sa fie făcut pe jos, cu bicicleta, calul, catarul numai cu mașina nu. Un drum care sa străbată 10 județe și sa aibă de-a lungul sau exact ca pe El Camino o rețea de sprijin destinata strict celor care sunt călători pe acest drum. Un drum care pleacă din Drobeta Turnu Severin pe unde regele Carol I a intrat in Romania in 1866 și are ca final Putna. Un drum strict prin natura.

traseu-via-transilvania
traseu via transilvania

Leagă Romania de la sud la nord prin inima ei. Mehedinți, Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava sunt județele ce vor fi pe traseu.

Deja traseul este omologat de către Ministerul Turismului și se lucrează intens la indicatoare, trasee și în general la logistica necesara acestei ample realizări. Se poate achiziționa pe site-ul viatransilvanica.com o borna și astfel poți sa contribui și tu la acest proiect. Este scumpa aceasta borna, 1000 de euro, dar bornele sunt gândite sa reziste 100 de ani și numele tău va apărea înscris pe piatra și în harta traseului. Astfel pentru 100 de ani minim ai asigurata prezenta ta în privirile celor care vor străbate drumul.

Mai mult, vei primi o bornă în miniatură ca simbol al donației tale.

Via Transilvanica se dezvolta pe urmele vechilor civilizații de pe teritoriul României. Istorici și ghizi locali contribuie în fiecare regiune în parte la alegerea celui mai potrivit traseu, în asa fel încât cei care îl vor parcurge nu doar sa admire natura ci și sa calce pe urmele înaintașilor noștri. Via Transilvanica este identitate! Se poate parcurge în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile, după puterea și dorința călătorului si va fi marcat cu elemente de identificare specifice, din materiale durabile, care să permită buna orientare a călătorului pe parcurs. Infrastructura Via Transilvanica va furniza date despre posibilități de cazare și masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.

Via Transilvanica se anunța spectaculos și sălbatic.

Îmi doresc enorm, de multi ani, sa merg si sa fac Camino. Acum Via Transilvanica e pe lista. Sper sa fie finalizat și sa aibă succesul pe care il merita!In ultima perioada am vazut ca se lucreaza intens la drum si promit ca imediat ce o sa existe si calatori pe acest drum sa va povestesc despre ei.

Daca iti place ce facem sa stii ca poti sa ne sprijini cu o cafea pentru care iti multumim anticipat.