ROMANIA

Rezervatia de zimbri

Rezervatia de zimbri din Vama Buzaului – Valea Zimbrilor

La Vama Buzaului in 2008 s-a deschis o rezervatie de zimbri care astazi detine 36 de exemplare. Alaturi de zimbri se regasesc si cerbi si caprioare deoarece acestea convietuiesc in liniste in rezervatie. Situata in Vama Buzaului, in satul Acris, rezervatia este aproape de marginea satului, intinsa pe 10 hectare si usor de dibuit. Exista indicatoare si in interior ai o parcare spatioasa.  Parte a unui proiect de dezvoltare turistica a zonei la care au participat primariile Prejmer si Vama Buzaului precum si Consiliul Judetean Brasov si Agentia de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov a primit primele exemplare din Italia, Franta si Austria, ajungand astazi sa fie 36.

intrare

Zimbrii in Romania

Disparuti la sfarsitul secolului al-XVIII-lea, zimbrii au fost reintrodusi in Carpati la inceputul anilor 2000. Cele mai mari mamifere din Romania, ajung la 1000 de kg greutate ca adulti, pana la 1.9 m inaltime, sunt majestuosi ca in legende si iubesc spatiile libere. Traieste in padurile fopioase si mixte dar are nevoie de pajisti pentru ca zilnic consuma aproape 60 de kg de hrana. Fiind un animal de turma cu o ierarhire sociala bine stabilita, traieste atat in turme mixte cat si in grupuri exclusive de masculi. Durata de viata ajunge la 30 de ani. Reintrodusi in Romania, asa cum va spuneam, traiesc in rezervatii naturale dar si in libertate in Parcul Național Dragoș Vodă sau in Muntii Țarcu – județul Caraș-Severin.

Gentiana

Este primul zimbru nascut in rezervatia de la Vama Buzaului si deja a ajuns la varsta la care se reproduce si ea.

Petrica

Este un cerb lipicios si sociabil care are mai multe selfiuri facute decat orice vedeta de pe plaiurile mioritice. Toata lumea vrea o poza cu el!

dsc_0159

dsc_0155

In parcare gasiti si casute cu lucruri traditionale si un centru de informatii.

Intrarea este 5 lei/adult iar programul este de la 8.00 la 20.00 in fiecare zi. 

Pont!

Este o rezervatie intinsa si zimbrii nu sunt animale sociabile, se duc la umbra, prefera singuratatea si linistea de aceea este uneori greu sa fie vazuti de aproape. Stau culcati si cu toata plimbarea in jurul tarcului urias nu-i poti vedea foarte bine. Ora cea mai buna este dupa  16.00 cand vin sa se hraneasca si sa bea apa, ora la care gasesc umbra aproape de gardul rezervatiei.

dsc_0167

dsc_0166

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *