ROMANIA

Satul de vacanta Kortoves. Ca pe vremea bunicilor.

Satul de vacanta Kortoves. Acasa la bunici!

Satul de vacanta Kortoves este in Judetul Covasna, la doar 70 de km de Brasov. In inima Romaniei, in Ținutul Secuiesc. Inainte de a va povesti despre conceptul acestei locatii, ar trebui sa va povestim putin despre istoria locurilor.

Sute de ani, zona aceasta a fost a secuilor. De prin 1150 conform scrierilor. Dealtfel, a si fost si este denumit in continuare Ținutul secuilor, tocmai pentru ca ei au fost si sunt majoritari aici de atata timp. Secuii sunt asociati maghiarilor dar de fapt sunt doar o ramura a acestui popor. Chiar daca au fost vasali regelui Ungariei sute de ani, nu au facut parte din sistemul maghiar, secuii fiind intotdeauna o parte distincta cu un conducator doar al lor, chiar daca era ales de rege,  si au fost organizati in forme teritoriale separate ce se numeau scaunele secuilor.  Aici, in zona aceasta,  zona fostului comitat al celor Trei Scaune, indiferent de timpul istoric, familiile de secui au prosperat si au contribuit atat la razboaiele duse de maghiari cat si la economia zonei. Ba chiar, pentru meritele lor, regele Vladislav al II lea i-a scutit de plata taxelor si impozitelor. Un neam mandru, cu familii puternice si bogate ce in timp au construit peste 100 de castele in aceasta zona, care au devenit in timp un tipar al tinutului, un tipar ce in perioada comunista aproape ca a disparut. Padurile vaste si vechi, pline cu animale salbatice in libertate, sunt atat de frumoase incat atrag turisti de peste tot. Aerul puternic si curat, linistea si frumusetea zonei se completeaza perfect si ofera ao experiență specială vizitatorilor.

SATUL DE VACANTA KORTOVES

Satul de vacanță Kortoves este izolat, înconjurat de păduri și munți majestuoși și tocmai asta il definește. Ofera o experiență ruptă de secolul al XXI-lea. O experiență în care reînvățăm sau ne readucem aminte de traiul bunicilor si strabunicilor nostri. Calm, simplu, in armonie cu natura, respectand anotimpurile si ciclicitatea lor dar profitand si de binefacerile confortului contemporan. Un melanj intre trecut si prezent, din care insa, intentionat, a fost scoasa tehnologia de comunicare si curentul electric. Pentru ca aici, lipsa semnalului la telefon sau a internetului sunt vazute ca o binecuvantare, nicidecum ca o lipsa a unei facilitati. 

SATUL DE VACANTA KORTOVES

Practic, Kortoves chiar arata ca un mic sat. Intr-o vale dintre munti, departe de civilizatie, cu porti mari de lemn la intrare, cateva case construite in stil secuiesc alcatuiesc chiar asta. Un sat. Fiecare casuta este separata, are un nume propriu, dispune de o baie cu apa calda si de mobila masiva de lemn, căsuțe unde iluminatul se face cu lampi pe gaz, pentru ca nu exista curent, caldura vine de la semineu, semnalul la telefon sau de internet nu exista ci doar un telefon fix la receptie dar compenseaza prin senzationala experienta pe care ti-o ofera afara. In natura! Un throw back in time cum rareori gasesti intr-o țară din Europa.  O reconectare cu natura si cu tine insuți. Îți da timp sa te regasesti, sa iesi din viteza cu care traim si sa descoperi sau sa iti amintesti cum se traia in vremurile vechi.

Fiecare casuta este independenta, separata de celelalte si tot ce regasesti in interior este hand made. Mobila din lemn greu, fier forjat si pana si cada este facuta din lemn, in genul unui ciubar. Totul a fost gandit si realizat pentru a oferi cu adevarat senzatia de originalitate a timpurilor trecute. Stilul secuiesc, simplu dar extrem de functional este cel care a inspirat realizarea acestui sat. Ca micile fortarete de pe vremuri, cu casele in  mijloc aparate de invadatori, apropiate si oferind sentimentul de comunitate dar totusi destul de distantare ca sa ofere si intimitate.

SATUL DE VACANTA KORTOVES

In sat, ca in orice sat ce se respecta, exista si un restaurant si o crama de vinuri. Mancarea servita aici, cu ingrediente aduse din zona deci naturale, de multe ori facuta la ceaun afara, completeaza oferta si senzatia de trai simplu. Se ofera mic dejun, pranz si cina in sistemul pe care il ofereau bunicii nostri. Astazi mancam ”asta” pentru ca bunica a gatit ”asta”. Si era delicios.

Pentru ca lipsa tehnologiei si a modernitatii trebuie compensata cu ceva, cea mai interesanta parte a unei vacante la Kortoves este afara. In natura!

In sat exista un mini parc de aventura pentru copii, realizat pe nivele de dificultate, astfel incat oricine isi poate masura curajul si fortele pe traseele dintre copaci. Este locul  preferat de cei mici dar nu de putine ori si cei mari isi incearca agilitatea si fortele.

Gazdele ofera la cerere si cu programare prealabila  nenumarate alte experiente celor care le doresc. Astfel ai ocazia sa pescuiesti in raul de munte din apropiere, vizita la observatorul de ursi, drumetii prin muntii ce imbratiseaza satul, excursii spre Cheile Vârghișului unde sunt 4 km de defileu si peste 100 de pesteri ( 122 mai exact ) si unde  raul curge si prin subteran mai mult de 1 km si jumatate prin cavitati ce dau senzatia de pestera, puteti alege o zi de calarie sau descoperirea unor obiective naturale din zona. Fiecare clipa pe care o petreci aici, este menita sa fie in conexiune cu natura si sa te faca sa uiti de asfaltul oraselor. Si daca iubesti linistea, este locul perfect unde sa servesti micul dejun pe terasa casei tale sau sa petreci dupa amiaza citind o carte buna pe aceeasi terasa.

Acest nou tip de turism, unul responsabil si in concordanta cu natura si traditiile, este deocamdata destul de rar in Romania. Nu sunt multe asemenea locuri unde sa mergi. Tocmai de aceea ele sunt extrem de apreciate si cautate. Pentru ca daca se schimba modul de turism, se schimba din ambele parti. Atat ale proprietarilor cat si al turistilor. Se cauta experiente inedite, locuri retrase, servicii speciale si inedite. Trecem pas cu pas, incetisor, chiar daca acum este o nișă, la un turism responsabil.

SATUL DE VACANTA KORTOVES

SATUL DE VACANTA KORTOVES

Ai merge intr-un loc unde nu ai curent, semnal la telefon sau internet? Ei bine, pentru cei care vin aici, tocmai aceste lucruri sunt punctele forte si atractiile principale. Cateva zile in care sa te rupi cu adevarat de civilizatie si sa iti incarci bateriile de la natura. 

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.