Sunt romanii rasisti?

Suntem sau nu rasisti?

Calatorind in toata lumea, am avut si experiente neplacute, mai ales prin tarile din Europa unde sunt multi romani. Am auzit in spatele nostru de cateva ori “gipsy” in diferite ocazii. O forma de rasism atat la adresa noastra cat si a romilor. Nu ne-a placut, nu ne-am simtit bine deloc insa ne-a invatat sa fim toleranti la randul nostru cu altii. Aseara o intamplare nefericita a pus o eticheta pe poporul roman si nu cred ca este tocmai potrivita, cu toate ca exista un sambure de adevar si nu putem nega ca avem totusi problemele noastre…

Ce s-a intamplat?

La Paris, un meci de fotbal intre PSG si o echipa din Turcia s-a intrerupt dupa ce echipele au iesit de pe teren in minutul 16. Au iesit de pe teren in semn de protest pentru ca unul dintre arbitrii, toti arbitrii erau din Romania, s-a referit la unul dintre oficialii de la echipa turca cu “ala negru”. Era o faza de joc cum sunt multe intr-un meci de fotbal, faza in care o persoana de pe margine, protesta. Sebastian Coltescu, arbitrul roman, l-a indicat pe acesta pentru a fi pedepsit cu apelativul “ala negru”. Cei din echipa din Turcia au auzit si s-a nascut o disputa care in final a dus la retragerea ambelor echipe de pe teren in semn de protest si intreruperea meciului. Fara precedent. 

Nu a fost nimic rasist, negru in romana seamana fonetic cu ceva rasist in engleza, s-a referit la culoarea gecii cu care era imbracat respectivul… O multime de variante si de explicatii date din toate partile. Nimic rasist! Romanii nu sunt rasisti!!

Mmmmm…oare???

Romania nu are o traditie in diversitate, tara noastra fiind relativa unitara din punct de vedere etnic. Evident ca exista Dobrogea unde sunt turci, tatari si asa mai departe si zona unde exista minoritatea maghiara. Avem si minoritatea roma. Da. Avem aceste zone dar totusi sunt asimilate fiecare minoritate ca fiind aici de mult timp si acceptate chiar daca exista si in zona asta scapari grave de multe ori. Impotriva romailor sau a maghiarilor. Le stiti…

Intamplarea asta a venit in cel mai nepotrivit moment, moment in care partidul AUR, considerat extremist si nationalist a castigat aproape 10% din voturile romanilor. Coroborate, aceste doua lucruri duc la concluzia ca avem o problema noi ca popor. Noi spunem ca suntem ok, ospitalieri, intelegatori si toeranti si ca uite…avem un presedinte de alta etnie si ungurii au cele mai multe drepturi ca minoritari din toata Europa. Oare asa sa fie?

Dar! Subiectul a explodat in site-urile de sport prima data si comentariile celor de acolo sunt uluitoare. Romania pare extrem extrem de intoleranta dupa ce se scrie acolo. Rasista de-a dreptul in unele parti! O parte a acestui popor este absolut de acord ca NEGRU EGAL NEGRU si ca nu exista nici o forma de rasism. Partea proasta de aici fiind ca oamenii nici macar nu inteleg unde gresesc! Ca negru e negru dar nu in anumite contexte. Nu pricep ca in lumea de astazi, in lumea in care vrem sa traim si din care ne dorim sa facem parte, aceste cuvinte nu sunt tolerate. Rasismul prin orice mijloace, egalitatea de gen, drepturile minoritatilor. Nu doar culoare pielii este judecata aspru si de multe ori respinsa ci si orientarea sexuala, religia sau etnia. Lucruri care sunt firesti in vest aici pare ca aduc direct atingere inimii poporului roman. Si ca daca le acceptam sau respectam devenim tradatori si pierdem insasi traditia strabuna lasata de Zamolxe.

Incet incet devenim o tara atractiva pentru strainii care vin sa munceasca aici. Asiatici, sud americani sau oameni din Africa, isi gasesc loc si incep sa devina parte din viata noastra intr-un numar tot mai mare. De aceea, avem nevoie sa ne educam, sa intelegem ca daca pe noi nu ne deranjeaza anumite lucruri pe altii se poate sa-i deranjeze… Sa iubim Romania dar sa iubim Romania in spiritul anilor 2020 nu 1900. Sa acceptam diversitatea asa cum este ea acceptata in lumea civilizata.

Daca tot “Vrem o tara ca afara” sa invatam ce inseamna asta si din acest punct de vedere. Pentru ca nu este acceptat sa spui niste cuvinte care poate tie nu ti se par rasiste dar sunt! Si chiar daca sunt putini cei care simt linistiti ca “negru e negru” ( 10% minim ) acestia pun o eticheta pentru toti. 

 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?