Cea mai veche moschee din țară

Cea mai veche moschee din țară

Esmahan Sultan …încă de la 1573

        Cea mai veche moschee din țară! Acum intrebare pentru voi cei care treceti prin Mangalia. Cum e? Pana la giratoriu, dreapta…stanga…dreapta și drumul spre Vamă sau Bulgaria. Este? Ei bine de data asta am luat-o înainte spre centru și am facut stanga spre plaja publică, spre port. Imediat ne-a apărut pe dreapta clădirea asta…

Cea mai veche moschee din țară
Cea mai veche moschee din tara

    Ce am moștenit noi de la stăpanirea de șpe sute de ani turcească în afară de ciubuc, sugiuc, peșcheș și alte d’astea? Uite o moschee! Am mai văzut cateva in viața și am dat verdictul clar. Seamănă cu vechile biserici ale noastre.Adica stați, nu săriți la gătul meu că seamănă dar nu răsare știu…ideea era că seamănă pentru că e veche și are aerul ăla de old old. 5 lei intrarea deci ieftin ca braga! Nu sunt regulile alea stricte cu femeile incotoșmănate, barbați în pantaloni lungi dar de descălțat tot te descalți! Are firește o poveste descrisă pe panoul de la intrare. Vă fac eu un rezumat… Soția unui vizir, fiica  sultanului Selim al II lea,  a construit-o în memoria lu’ ta-su. Acu’ poveștile se cam amestecă dar pare că pe locul acela pe la 1400 a mai fost o moschee care a ars și abia apoi a fost reconstruită.

Cea mai veche moschee din țară
povestea de pe ecran…
Cea mai veche moschee din țară
…de la 1573

     Foarte mișto mi-a părut, inconjurată de un gard curățel, cu afișe, o gheretă la intrare de unde cumperi bilete, o curte ingrijită cu morminte d’alea vechi vechi cu turban in vărf – asta cu turbanul cică indică pe unul caruia i s-a taiat capul ( multi  d-aștia in curte domne ), cu cișmeaua de spălat inainte de rugăciune, flori… Ce să zic? Foarte îngrijit!

Cea mai veche moschee din țară
Uite turbanu’

    E o fază cu construcția asta, că cică ar fi făcută fara liant între cărămizi și doar cu niște scoabe de metal din pietrele vechii cetăți Callatis…nu știu exact ce și cum. Ce mi s-a părut foarte interesant a fost că geamia pana la Revoluție ajunse-se in stadiu de ruină, Primaria a refacut-o și că un turc ce deține nu știu ce mall prin Bucurețti a băgat o căruță de bani să o modernizeze pe undeva prin anii 2000. A refăcut turnul care era ca cel din Pisa ( stramb ) , acoperișul, grădina, fantăna, mormintele vechi.  Allahu Akbar  / Allah e Mare și el știe asta…probabil că sunt răutăcios dar o fi vrut și el ca Gigi să-și cumpere un loc în rai! Sau poate greșesc eu…

   Intrarea e străjuită de mușcate iat deasupra ușii tronează scris în arabă Allahin dedigi olur , în traducerea puștiului  venit  din Turcia cu tatăl său, muftiul, în Romania, însemnand Ceea ce spune Allah se întamplă. Înțelepciune din orient! Noi spunem “Asta e…”

Cea mai veche moschee din țară
intrarea și mușcatele…

        În interiorul nu foarte mare, podeaua este acoperită cu covor ca peste tot și există și un balcon ( recunosc vinovat- nu știu la ce folosește…probabil acolo stau femeile…cred ) Mi-a plăcut că e sclipitoare de curată și mi-a plăcut și fereastra oarba ce indică Mecca – locul spre care se închină musulmanii.

Cea mai veche moschee din țară
mihrab-ul

         Am ratat urcarea în minaret din cauză de tigare dar se poate vizita. Oricum mi-am petrecut timpul vorbind cu puștiul haios de vreo 13 ani, de care vă povesteam, fiul imam-ului…dezghețat, fan Galata firește. El ne-a povestit că nu prea vine lumea nici la rugăciune, nici ca turiști și că-i place mai mult în Turcia. Dacă și tu ca și mine, habar nu aveai de cea mai veche geamie din țară, acum știi și nu mai ai scuze dacă ajungi în Mangalia să nu o vizitezi! Merită!

Facebook Comments

2 thoughts on “Cea mai veche moschee din țară

 • 18 June 2014 at 21:51
  Permalink

  stiam ca trebuie sa doneze. Am aflat in Turcia faza asta…

 • 18 June 2014 at 15:30
  Permalink

  de fapt la ei e mai mult decat cumpararea unui loc in rai 🙂
  au niste reguli simple si decente, din care mentionez aici:
  1 – in primul rand sa-si onoreze si ajute parintii la batranete
  2 – daca au o situatie financiara buna un procent din ce castiga se doneaza pentru astfel de actiuni sau pentru saraci

  de altfel si postul la ei are legatura cu saracii: sa stea nemancati si bogatii ca sa vada cum se simt saracii cand muncesc o zi intreaga flamanzi (cel putin eu asa am retinut)

Tu ce zici despre asta?