Cheile Vârghiș
Cheile Vârghiș
In zona fostului comitat al celor Trei Scaune, in Harghita si Covasna de astazi, in Muntii Perșani ( nu ati auzit de ei?? ) o sa gasiti Cheile Vârghișului. Este rezervatie naturala din anul 2000 si se intinde pe o distanta de mai mult de 4 km, are peste 800 de hectare cu vreo 10 podete si mai mult de 100 de pesteri mai mari sau mai mici. O drumetie de mai mult de jumatate de zi. Ai nevoie de un minim de pregatire ca echipament la genul – nu merge in slapi. Nu este insa atat de solicitant incat sa nu poata fi facut si de cei care nu au echipament de profesionisti. E un drum superb pe langa apa si gasesti podete si stanci ce trebuiesc trecute. Asa ca ia cu tine nu doar apa ci si echipeaza-te corespunzator.
Un drum in secuime, la Castelul Daniel, ne-a dus si pe noi sa vedem frumusetea locurilor. Castelul Daniel se afla in Tărlișoara iar Vărghișul la doar 4-5 km. Apoi faci dreapta pe un drum sinuos, bine asfaltat dar si ingust si mergi prin salbaticie practic inca vreo 10 km. Opresti in poarta la nea Ion ( nu stiu cum il cheama dar i-am dat nume romanesc ), parchezi masina in curtea lui ca sa nu ti-o manance vacile si magarii si o iei la pas pret de inca vreun kilometru pana la intrarea in rezervatie. Poti urca cu masina totusi pana in rezervatie. E un drum destul de ok daca mergi incet. Daca ai o masina inalta sau 4×4 e chiar usor.
Surpriza a fost ca exista taxa de intrare. Asociatia Speo-Turistica si de Protectia Naturii – Lumea Pierduta , ne-a intampinat printr-un domn imbracat in verde, ce a venit si intr-o romana neexersata dar politicoasa si binevoitoare s-a recomandat ca “rangerul” rezervatiei. Un bilet costa 5 lei de persoana sau 3 lei daca esti student/elev si tot 5 lei este taxa auto. Pentru ca te poti duce cu masina pana in prima poiana. Erau oameni acolo campati. Se bucurau de un gratar si de baia in apa rece si repede. Ne povestea “rangerul” ( ca padurar e demodat…) cum ca din taxa de intrare au construit o cabana la intrare ce este folosita pentru a caza si copii veniti in excursii. Asta ni s-a parut interesant.
Una peste alta, platesti si te iei la pas spre chei. Drumul te duce intr-o poiana uriasa unde asa cum v-am spus ai acces cu masina si poti sa stai cu cortul. Intre munti, cu raul Vărghiș ce curge in margine chiar este un loc ce merita daca esti iubitor de asemenea cazare. Erau nu numai cu cortul ci si cu rulotele.
Va spuneam ca sunt 4 km de defileu si peste 100 de pesteri ( 122 mai exact ) dar tot aici raul curge si prin subteran mai mult de 1 km si jumatate prin cavitati ce dau senzatia de pestera.
Daca vorbim insa de pesteri in adevaratul sens al cuvantului, cea mai cunoscuta din Cheile Vârghișului este Pestera Mare de la Meresti unde traieste si o colonie de lilieci. Apropos de lilieci, in rezervatie traiesc 19 specii si este interzis sa fie deranjati cu lumina, zgomot sau foc. Noi nu am ajuns pana acolo dar o imagine tot va aratam.
Luat la pas, imediat dupa poiana de care va spuneam, drumul prin chei traverseaza de cateva ori raul sau merge de-a lungul sau pe kilometri intregi. Se spune la fiecare pas ca mergi pe riscul tau, ca sunt animale salbatice in zona dar nu numai ca nu am vazut niciunul dar nici drumul nu e greu decat in cateva locuri de traversare.
Am vazut in schimb doi tipi ce mergeau prin rezervatie cu niste caldari goale in mana si o sita maricica. Influentat de nebunia cu cautatorii de aur de pe la posturile alea cu documentare, am jurat ca asta sunt. Cautatori de aur ce se intorc cu ceva fire de metal pretios gasit prin nisipul de acolo. Spre dezamagirea mea, receptionera de la Castel Daniel mi-a spus insa ca de fapt de acolo se ia nisip pentru constructiile din zona. Banal… Sau poate m-a pacalit ca sa nu divulge secretul…
Drumetia in Cheile Vărghișului are ca final de destinatie un loc inalt unde panorama spre zona este absolut superba. Apoi te intorci spre chei si inapoi spre poiana de unde ai plecat.
Cheile Vărghișului nu sunt aproape, nu sunt foarte cunoscute si nici foarte vizitate. Dar daca esti in zona este un loc ce merita a fi vizitat. Daca esti si iubitor de drumetii atunci este locul perfect pentru a petrece o zi.