LUMEA MARE

Sarbatoarea Magilor din Spania

Cea mai frumoasa sarbatoare pentru copiii din Spania. Sarbatoarea Magilor are loc in fiecare an in luna  ianuarie

Cea mai frumoasa, interesanta, asteptata si iubita sarbatoare din Spania este cea a Magilor. Ziua Regilor Magi sau Ziua celor trei Regi, se sarbatoreste in toata Spania pe 6 ianuarie și celebrează vizita celor trei Înțelepți la Pruncul Iisus. În același timp, ea marchează și sfârșitul sezonului de Crăciun. Este o zi nelucratoare si in toate orasele cu o zi inainte, pe 5 ianuarie, au loc parade pe strazi. Paradele au o istorie indelungata, inca din anul 1866 cand prima paradă în cinstea Regilor a avut loc în Alcoy, un oraș al Comunității Calencia din provincia Alicante. Tot in această paradă a început și obiceiul oferirii de cadouri copiilor, amintind astfel de oferirea cadourilor lui Iisus.

Pentru cei mici din Spania este practic Craciunul! Primesc cadourile mult asteptate de la Regi si nu  de la Moș Crăciun. Cei trei Regi sunt  Melchor, Gaspar și Baltazar si in fiecare oras sunt prezenti la parada care se ține pe strazi.

Sunt multe obiceiuri legate de aceasta sarbatoare. Cei mici trimit scrisori catre Magi, in care le scriu ce cadouri isi doresc sa primeasca, in seara de 5 ianuarie pun o mică gustare, lichior sau un pahar de lapte și turrón și apă proaspătă pentru cămile, iși lasă pantofii langa geam, pentru că pe acolo vor sosi Magii, se mănancă o prăjitură specifică zilei – prăjitura Roscón de Reyes cu fructe confiate. Pentru o țară ce iubește maxim loteria, există evident și o extragere specială cu sume amețitoare drept premii.

Ne-am dorit mult sa asistam la o parada a regilor Magi si nu am fost dezamagiti ci am fost uimiti!

Fiecare zi de parada, in orice oras din Spania, este asteptata cu nerabdare de toata lumea. Evenimentele se succed inca de dimineata si se continua pana seara tarziu. Magii sosesc in fiecare oras in mod diferit, in functie de locul unde este amplasat orasul. Unde este mare, vin pe mare, in alte locuri calare sau chiar cu parapanta. Creativitatea nu are limite. Imbracati in haine colorate si traditionale din vremurile antice, Magii sunt principala atractie.

In Barcelona vin de pe mare si faleza unde coboara de pe vas este arhiplina, Sunt oameni costumati care vor face parte din parada dar majoaritatea o constituie publicul si mai ales copii. Un asemenea eveniment evident ca este transmis live la televiziuni si este un maraton de emisiuni live.

Marea atractie, principala atractie, este parada!

Parada incepe dupa amiaza, spre seara oarecum si strabate tot orasul pe principalele sale bulevarde. Circulatia este inchisa si pe margine sunt zeci de mii de oameni care asteapta sa vada explozia de muzica, sunet, culoare, bucurie si bomboane ce se arunca spre ei. Oamenii vin devreme cu scaunele, cu scari pe care sa stea mai sus decat ceilalti si sa vada mai bine si parada trece prin mijlocul lor.

Este greu sa descrii cat de frumoasa este parada. Inchipuiti-va ca este un fel de cmpetitie neoficiala intre orasele din Spania si fiecare vrea sa aiba ”cea mai cea” parada. Astfel ca daca stai intr-un singur loc, trec prin fata ta timp de poate mai bine de doua ore fel de fel de care alegorice, de masini transformate in tot ce iti poti imagina ca exista. Fantezia e dusa la cer. Costume, povesti, muzicanti, dansatori. Un fel de Carnaval de la Rio, ca sa intelegeti, doar ca dedicat religiei, unde se arunca cu bomboane in spectatori.

Am asistat la una dintre cle mai frumoase momente din calatoriile noastre si am vazut de dimineata de la sosirea magilor pana seara tarziu cand ultimul autobuz a trecut prin fata noastra.

Apoi am iesit in oras si am vazut ca seara este dedicata familiei si prietenilor, orasul fiind ca intr-o noapte de Revelion.

Daca aveti ocazia, daca aveti sansa de a asista la Sarbatoarea Magilor, o sa va bucurati de un spectacol cum rareori se gaseste in lume.

 

 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.