LUMEA MARE

Ar putea trai Spania fara turism?

Ar putea trai Spania fara turism? Sau orice alta tara…

Despre un curent ce aparuse inainte de pandemie, a murit in timpul acesteia si a revenit acum mai puternic!

E o linie fina intre un turism de masa, o  suprasaturare turistică ce reprezintă o problemă complexă cu consecințe negative asupra mediului și calității vieții pentru comunitățile locale si beneficiile turismului asupra localnicilor. Locuitorii din zonele suprasaturate turistic pot resimți un nivel crescut de poluare fonică, perturbări ale rutinelor zilnice și creșterea costurilor de trai ca urmare a inflației prețurilor imobiliare și a costurilor de trai mai ridicate. Această problemă apare atunci când numărul de turiști depășește capacitatea de primire a unei anumite zone, având un impact negativ asupra mediului înconjurător, infrastructurii locale și calității vieții pentru rezidenți. Totodata insa, turismul este, un pilon ce contribuie semnificativ la PIB-ul țării și genereaza milioane de locuri de muncă în diverse sectoare conexe, cum ar fi hotelurile, restaurantele, transportul și divertismentul.

În timpul pandemiei, industria turismului  a suferit pierderi semnificative, deoarece călătoriile internaționale au fost reduse la minimum, iar multe destinații au fost închise temporar,  comunitatile resimțind impactul devastator al restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea virusului. Afaceri inchise, locuri de munca pierdute, imprumuturi la banci, falimente.  Ne amintim toti de strazile goale din Europa si nu numai. Pierderile economice au fost uriase si abia incepand cu anul 2023 turismul a reinceput sa creasca.

Pandemia a schimbat sensibil comportamentul oamenilor. Am descoperit ca libertatea de miscare este pretioasa si ca viata este scurta si fragila. Turismul a primit un imbold urias si oameni care nu calatoreau, au inceput sa o faca. Localnicii din destinații populare precum Veneția, Tenerife sau Barcelona își manifestă acum frustrarea și oboseala față de afluxul constant de turiști. Aceștia, deși au beneficiat de veniturile semnificative generate de turism în anii precedenți, acum par să fi atins un punct de saturație.  De aici si pana la “tourist go home” nu a fost decat un pas pentru a deveni o atitudine cvasi generala.

tourist go home

 

În prezent, turiștii resimt din plin schimbarea de atitudine a localnicilor. Aceștia se confruntă cu reacții nepoliticoase și o lipsă de dorință de a comunica cu ei, chiar și atunci când încearcă să respecte limba și obiceiurile locale. Această nouă atitudine a fost întâlnită în diverse locuri și în diverse contexte, creând un sentiment general de respingere și nedorire din partea comunităților locale. Pentru mulți călători, experiențele negative acumulate într-un timp relativ scurt în diferite orașe spaniole sunt revelatoare. Comparativ cu alte călătorii anterioare, aceștia simt că acum sunt percepuți ca invadatori sau deranjatori, în loc de oaspeți bineveniți. Această schimbare de percepție nu este privită ca o coincidență, ci mai degrabă ca rezultat al unei stări de saturație atinsă de comunitățile locale dar este deranjanta si neplacuta.

În fața acestei realități, in curand, mulți turiști vor decide să-și îndrepte atenția către alte destinații, în care se simt mai bineveniți și mai apreciați. Pentru aceștia, lumea este vastă și plină de posibilități, iar decizia de a părăsi o destinație în care nu se simt doritori este una naturală.

Deocamdata nu se pune problema de un Turismexit al vizitatorilor din Spania, ba dimpotriva cifrele cresc. Dar pe cat de repede cresc, la fel de usor pot sa scada! Evolutia este extrem de simpla si naturala si asa cum miscarea de pe internet a dus la acest comportament al multor localnici vis a vis de turisti, viceversa este extrem de posibila. Pierderile vor fi de ambele parti insa “jumatatea mai mare” din aceasta pierdere va fi a localnicilor. Pentru ca Spania a incasat 108 miliarde de euro in 2023. Probabil in 2024 va depasi acest prag. O multitudine de afaceri depind de fluxul constant al turistilor si o cadere brusca le va afecta. Si nici o tara, nicio afacere, nicio familie, nu isi permite sa treaca iar printr-o perioada precum cea din pandemie. Cu siguranta Spania ar putea trai fara turism dar multi ar trai mai prost.

Spuneam ca e o linie fina intre supraturism si atitudinea localnicilor iar gestionarea acesteia va continua să fie o provocare, dar și o oportunitate de a dezvolta strategii mai durabile și mai reziliente pentru viitorul industriei turistice. Gasirea unor solutii care sa permita turismului sa continue dar sa protejeze si localnicii. Pentru ca este o era noua si chiar daca inca nu se simt foarte intens aceste stari de fapt, ele exista si cresc. Trebuie sa constientizam toti ca in lumea in care traim, evenimentele se succed cu rapiditate maxima si daca 2024 poate fi anul recordurilor, 2025 poate avea o cadere brusca.

Depinde de toti insa sa fim responsabili si să adoptam o abordare echilibrată și sustenabilă, care să valorifice beneficiile turismului și să minimizeze impactul negativ asupra destinațiilor și comunităților locale.