LUMEA MARE

Trei zile in Istanbul

Istanbul in trei zile??

    Stati asa ca nu am zis ca vedeti tot Istanbulul in trei zile! Normal ca nu se poate… Dar vezi o gramada de locuri si inveti orasul. Il asculti, il vezi, il mirosi, te inghesuie si te satura de mancare buna, te face cumparator chiar de urasti shoppingul, iti arata partea senzationala si partea pe care ar vrea sa o ascunda dar totusi o vezi. Istanbulul in trei zile este un tur din care te trezesti acasa la o zi doua dupa ce ajungi si zambesti nostalgic… Mai sunt atatea de vazut! Mai vreau!

    Am fost pentru prima data dupa mult timp in excursie cu o agentie. Mi-a fost atat de usor! Sa am totul la indemana, sa nu trebuiasca sa ma uit pe harti, GPS,  sa ma interesez cat costa/unde e…sa fie totul aranjat inainte de altcineva…comod tare! Tramp Travel are o excursie foarte interesanta de 4 zile/3 nopti in Istanbul cu un program care acopera principalele atractii din oras.

O calatorie demna de un blog de calatorii !

istanbul

    Asa cum spuneam, nu acopera totul. Este imposibil! Istanbul are vreo 20 de milioane de locuitori si este urias la propriu! Nu cred ca sunt prea multi localnici care sa stie tot orasul. Cred ca nici macar taximetristii…

   Eu am plecat din Bucuresti si autocarul venea de departe, tocmai de la Cluj. A tot adunat pasageri pana la noi si am fost cativa la final! Vreo 50 si mai bine…destul de multi! Mie personal imi place sa calatoresc cu autocarul, deci drumul de 10-12 ore nu a insemnat o spaima prea mare dar chiar si asa sunt opriri din trei in trei ore si poti sa te dezmortesti si sa mergi pe la toaleta. Cine era ghidus in autocar? George – un amic bun. Ce coincidenta frumoasa!

   Drumul pe timp de noapte nu m-a obosit prea tare caci am tot atipit de la muzica dervisilor pusa de ghidus :). Si dimineata am ajuns in Istanbul! Imaginea mea despre orasul asta s-a facut tandari! O autostrada cu 6 ( 6!!!!) benzi intra in oras si este arhiplina. Treci prin cartiere noi cu blocuri de cate 40/50 de etaje, cu spatii verzi ingrijite si cladiri moderne din sticla. Si mergi si mergi si mergi prin oras si pentru ca este pus pe coline vezi cat de mare poate fi. Si cum cartierele se succed si te intrebi cat de mare poate fi…Este urias! Si ca suprafata si ca populatie!

   Dupa cazarea la Hotel Ephesus, in Laleli ( cartier din Istanbul ) dai refresh si pornesti la drum. Te duci sa vezi bisericile romanesti din Istanbul. Pe mine faza asta m-a zapacit de tot. Istanbul este capitala unei tari musulmane. Are o istorie incredibila in care credintele se intrepatrund, se ciocnesc sau se tolereaza reciproc. Laica fiind, Turcia accepta orice religie dar lucrurile nu sunt atat de simple. Degeaba esti acceptat de guvern daca o alta biserica (sora) nu accepta un salas religios de-al tau. Biserica ce a fost a ta odata… Complicat, nu-i asa? Cert este ca in prima zi ai un traseu ce atinge locuri sfinte romanesti. Da, avem! Multe chiar! Biserica Izvorul tamaduirii (povestea in curand ) sau o sa vezi Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol. La patriarhie o sa calci in curtea unde calca “primul dintre egali” – Bartolomeu I, din 1991 al 270-lea patriarh ecumenic al lumii crestin ortodoxe – arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și patriarh ecumenic – considerat succesorul Sfantului Apostol Andrei. Ca fapt divers, este cetatean turc de etnie greceasca. Cetatenia si nasterea pe teritoriul Turciei fiind  conditiile obligatorii pentru a putea fi ales patriarh. Alt lucru ciudat, este?

Bazinul din Biserica Izorul Tamadurii. Numarul pestilor si culoarea lor au o poveste. O stie Radu...
Bazinul din Biserica Izorul Tamadurii. Numarul pestilor si culoarea lor au o poveste.
Curtea bisericii e pavata cu placi de mormant pline de insemne masonice
Curtea bisericii e pavata cu placi de mormant pline de insemne masonice

    Dupa vizitele la biserici urmeaza croaziera pe Bosfor. Iti spun doar cateva cuvinte.

Te plimbi cu un vapor intre cele doua maluri ( european si asiatic ) pe mare, vezi cele 360 de conace situate fix pe malul apei, cetatile de pe deal, cladirile de sticle, podurile…Este aproape de vis! Apusul te gaseste pe mare…Priveste doar!

Si asta ti-e prima zi de calator.

    Cum ar fi sa te trezesti maine dimineata si sa stii ca un vapor o sa te duca pe o insula unde nu circula masini, unde te deplasezi cu calesti, unde urci la manastire si unde au trait printi! Exilati! Si traiesc milionari acum…E? Tentant? Te-ai trezi fara mofturi? Asta este a doua zi! Ahhh…pentru doamne…cireasa de pe tort! Daca dupa vizita si masa urmeaza shopping? Mai tare v-ati trezi! Stiu, cunosc!

Am uitat. Daca pe mare te-ar insoti pescarusii? Gata. Tac!

     Ok. Si ajungi pe Buyukada! Sau Buyuk Ada??  Insula printilor. Exilati! Insula printilor exilati mai!  O ora si jumatate si vreo 5 statii cu ferry-ul. Nimic deosebit cand ajungi ( ba da, miroase tare tare a cai…) Aceleasi tarabe, terase, strazi pline de oameni…Apoi te urci in caleasca, mergi pret de vreo 20-30 de minute si ajungi sus. Alte tarabe – un platou, o terasa. Un drum abrupt nitel, 1.5 km si ajungi sus la Manastirea…la manastire! Esti practic in varful insulei ( da, ok, regret! nu l-am ascultat pe Radu despre manastire dar mi-am luat timpul meu de calator fara nici o obligatie ) si panorama este extraordinara! Stai la masa savurand o bere/un ceai/o cafea si vezi lumea la picioarele tale…Viata e frumos!

buyakada

    Plimbarea cu caleasca nu m-a dat pe spate, faptul ca singurele  automobile adevarate de pe insula sunt de pompieri/politie/primarie m-a dat! Sincer mi-as lua bicicleta nu cal!:) Ideea este ca nu au voie cu nimic poluant…ceea ce e foarte tare. De sus se vede un grup de cladiri intre paduri, cladiri ce au o poveste foarte misto. Nu, nu va spun.Intrebati-l pe Radu despre orfelinatul ( ups, am dat indicii ) de pe Buyukada. Lasand gluma, este locul unde, dupa ce treci de mirosul de unde pleci cu caleasca ( sau te obisnuiesti cu el-cu mirosul) te simti ca in rai. Verdeata, terase pe iarba direct, panorama, apa, mare, cerul albastru…un loc unde timpul revine la frecventa pe care o avea cand erai copil si unde drumul abrupt poate fi facut si de mine si de niste pustoaice de 10/12 ani roscate  ca morcovul  si de doamna din Sibiu cu baston ce se vaita tot timpul. Fiecare pas iti dezvaluie alta imagine, alta …cum sa spun…alt unghi din care sa privesti! Este ca si cum un film color HD, se desfasoara cu fiecare pas pe care il faci si apa are alta culoare la orice adiere de vant, sau cand e privita prin crengile unui alt copac.

sunt zeci de trasuri...
sunt zeci de trasuri…

Du-te si tu! Degeaba iti descriu! Trebuie sa vezi!!

[Best_Wordpress_Gallery id=”61″ gal_title=”buyukada”]

 *Apoi iei caruta inapoi, te sui pe barca si te duci sa mananci ca esti lihnit. – Scuze dar am recitit ce am scris si mi s-a parut prea…feminin. Am simtit nevoia sa redevin mascul 🙂

Deci mananci si te duci la shoppping in Grand Bazar!

   Am stat in Grand Bazar fix 30 de minute dintre care 15 cautand iesirea si 3 in toaleta! + o fotografie! Pe care am pierdut-o! Urasc shoppingul! Dar pentru cine vrea haine/incaltaminte/genti/pantofi/aur/adidasi/saluri/fulare…nu stiu, puneti voi ce vreti ca fac 1000 de cuvinte doar cu ce se vinde pe o alee, Grand Bazar este raiul. Raiul scump! Pentru ca este mai ieftin pe straduta care inconjoara bazarul decat inauntru. Cel putin la unele chestii. Si totusi daca ai bani la tine, este locul pentru care i-ai carat in portofel deci scapa de ei!

Si asta e ziua doi!

    Ziua trei este despre istorie.

   Istanbul este fostul Constantinopol, este capitala a vreo trei imperii dar nu si al Turciei, este orasul despre care  elevii din toata lume invata, este orasul unde 1453 nu este o cifra oarecare, orasul unde crestinismul a devenit oficial, unde au domnit sultani ce stapaneau lumea, orasul ravnit de romani, de barbari, de templieri, de crestini, de otomani si inca multe alte natii si religii. Orasul legenda aflat pe doua continente si unde ruinele Imperiului bizantin au ramas inca in picioare. Unde exista 3000 de moschei si mai putin de 300 de biserici. Unde prima biserica a lumii a devenit moschee si apoi muzeu. Locul unde Ataturk este un semizeu iar fotbalul sportul zeilor! Locul unde Fener e cartier sau religie pentru ultrasi. Si cate nu este orasul asta…

  Ziua a treia te duce pe jos, sa vizitezi obiectivele din Istanbul. Nu e greu. Sunt apropiate si oricine poate sa o faca. Palatul Topkapi, Moscheea Albastra, Agia Sfanta Sophia, Hipodromul, bazarul de mirodenii… Istanbul 100%!

   Nu ma apuc sa va povestesc despre obiective. E o poveste pentru fiecare in parte. In cateva cuvinte ca sa stiti ce si cum:

  • Topkapi – palatul vechi al sultanilor timp de 400 de ani! No comment…
  • Moscheea albastra – 21.000 de panouri interioare de faianță bleu. Cea mai mare din Istanbul. 6 minarete… O minune a imperiului otoman.
  • Agia Sfanta Sophia – domul ei a fost intrecut de Biserica Sfantul Petru cu cativa cm…in secolul XIV!!!! Ea fiind din din anul 537. 1200 de ani! Da? Deci…1200 de ani pana cand cei din vest au facut ceva asemanator.
  • Hipodromul – cu obeliscurile prezente acolo.
  • Bazarul de mirodenii –  ce vreti sa va spun despre el?? Mirodenii! Orice fel de mirodenii!
Palatul Topkapi
Biserica-moschee-muzeu. Agia Sofia
Biserica-moschee-muzeu. Agia Sofia

Si dupa ziua de plimbare…seara turceasca. Mancare, muzica, dans in stil traditional turcesc.

Am povesti despre seara asta. M-am distrat teribil cand nu credeam.

   Intr-un loc unde sunt prezenți oameni din toată lumea ( nu exagerez ) Brazilia/Japonia/ Maroc/Polonia/Romania/Bulgaria… Te uiti la  niste tipe care danseaza belly dance dar nu rup gura târgului, niste trupe de dansatori traditionali dar cam plictisiti si vine o tipa de vreo 60 de ani. Te gandesti ca ar fi bine sa ceri inca o bere sau sa o iei spre iesire.

frumos...

Tipa asta însă da foc sălii!!!GE-NI-A-LA!

   Rar am avut ocazia sa vad oameni din toată lumea care sa aplaude și sa danseze și sa cânte pe limbi pe care nu le știu boaba. Ce face de fapt tipa? Are un desfășurător și știe exact cine și de unde sunt in sala. Si-i ia pe rand. Si canta o melodie in limba lor si danseaza cu ei si-i cheama pe ring si razi si aplauzi si dansezi si iar razi! Primul loc de departe a fost o masa lunga de brazilieni care au dansat samba nebuneste pe scena, locul doi o japoneza care a facut karaoke si a dansat apoi toate dansurile din tarile prezente si locul trei noi/ Sanie cu zurgalai si vreo doua manele 🙂 Am dansat chiar de urasc manelele! A fost foarte foarte tare!! Mai vreau! Ma gandesc cum ar fi un revelion acolo…

   Si asta e excursia. Ma gandesc cum a fost, zambesc, si stiu sigur ca vreau sa ma duc iar. Nu este cel mai frumos oras din lume, nu este cel mai vechi, cel mai modern, este poate cel mai aglomerat din Europa, este singurul din lume situat pe doua continente… Nu iti spun o sa iti placa. Iti spun ca orice idee ai despre orasul asta pana nu il vezi nu stii nimic!

Un amic turc, pe care l-am cunoscut in Romania, a avut un singur cuvant despre Istanbul –  AMAZING! Absolut de acord…

Vrei mai multe imagini? Cauta #tramptravel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *