ISTANBUL – ORAŞUL SURPRIZELOR

În Istanbul pentru a treia oară!

istanbul

Încep prin a spune că am un crez şi anume acela potrivit căruia orice om pe lumea asta are un oraş, un loc anume de care se simte legat ancestral. Poate e locul în care s-a născut, poate e locul în care trăieşte, poate e locul pe care l-a vizitat o singură dată în viaţa lui. În mod cert, fiecare dintre noi avem un loc pe care sufletul nostru îl simte altfel decât pe celelalte. Un loc în care fiecare părticică din noi urlă în gura mare că acela e locul în care am mai trăit sau în care ar trebui să rămânem.

pisici din Istanbul

Ei bine, dacă am fost în multe locuri prin lumea aceasta largă, singurul oraş pe care l-aş vizita fără să risc să mă plictisesc vreo secundă este Istanbulul. Un oraş aglomerat ar spune unii, prea colorat ar spune alţii, poate uşor prea gălăgios, potrivit altor păreri.

Dincolo de ceea ce găsim pe internet despre Istanbul, adevărata frumuseţe a acestui oraş se simte doar la faţa locului. Degeaba vă voi spune că este o mare aglomerare urbană ce se întinde pe două continente sau că are o populaţie aproximativ cât populaţia României…cifrele şi datele exacte şterg din frumuseţea unui loc de care simţi că eşti legat!

ceai din Istanbul

Am fost anul acesta în Istanbul pentru a treia oară, cu o pauză de un an între cele trei vizite. Ei bine, în anul în care nu am ajuns la Istanbul m-am simţit incompletă! Dacă în primul an am fost entuziasmată de multitudinea imaginilor noi ce mi se perindau prin faţa ochilor, iar în al doilea an am avut răbdarea să gust şi să miros pe îndelete Istanbulul felie cu felie, abia anul acesta am simţit că mă bucur pe deplin de culorile şi de frumuseţea sa. Nu sunt de ajuns câteva zile pentru a te putea bucura pe deplin de tot ceea ce îţi oferă acest oraş. Şi frumuseţea trăirilor rezultă din faptul că Istanbulul nu ţi se oferă pur şi simplu la picioare! Te invită să-l descoperi, să-l cunoşti, să-l guşti, să-l simţi, să-l iei cu tine în suflet şi să te duci acolo mereu, iar şi iar, pentru a-ţi uda ca pe nişte flori, amintirile din suflet şi pentru a adăuga în potir altele noi, cât să ţină până la viitoarea întâlnire cu el.

4Dacă în primul an am descoperit Istanbulul pe un glob pe care îl scuturi şi aştepţi ca de fiecare dată să-ţi apară alte imagini iar în al doilea an am descoperit intrarea în acel glob misterios, abia acum, în al treilea an am putut intra în el. Ei bine, lumea de dinăuntrul Istanbulului este cu totul alta văzută din afara lui. Nu poţi să înţelegi acest oraş doar dintr-o singură vizită, pur şi simplu nu te lasă să-i vezi toate frumuseţile ascunse. E un fel de labirint în care dacă ai şti dinainte toate drumurile corecte, nici nu ai mai intra. Frumuseţea locurilor Istanbulului vine din plăcerea de a-l descoperi la pas, de a-i cunoaşte oamenii care-l locuiesc şi care-i calcă străzile, de a-i vedea vedea părţile nevăzute de unii şi neştiute de alţii. Labirinturile de străzi te conduc către locuri mirifice, nu neapărat strălucitoare sau impresionante prin mărime, ci, mai degrabă prin frumuseţea locurilor mici, cochete şi pline de farmec.

2

De fiecare dată am descoperit de fapt alt Istanbul, alt oraş, alte locuri, alţi oameni. Frumuseţea acestui oraş cred că  vine tocmai din puterea lui de a-şi schimba trăsăturile an de an, neriscând în acest fel ca cineva să se plictisească, chiar dacă îl vizitează an de an. Forfota, gălăgia, multitudinea de culori fac parte din el. Fiecare pisică ce-ţi taie calea sau se întinde leneşă pe vreo pungă cu gunoi sau îşi etalează coada stufoasă în vitrina unui magazin cochet face parte tot din el. Strigătele vânzătorilor de peşte fript pe grătar de lăngă podul Eminonu, leganatul bărcilor şi aglomeraţia de oameni ce vin ca un puhoi peste tine fac parte tot din el. Dar tot din Istanbul fac parte şi străduţele liniştite, cu magazine mici, acolo unde te poţi tocmi ore întregi cu vânzătorii, fără ca cineva să se supere…acolo unde poţi sta la un ceai sau la o cafea oferite gratis de vânzătorul pe care tocmai ce crezi că tu l-ai păcălit, la o măsuţă aşezată direct în stradă! Şi tot din el fac parte bazarurile, mirosul de condimente, munţii de rahat şi fructe uscate, vânzătorii turci care nu te lasă până nu le guşti produsele, inevitabila întrebare “Ce faci?” şi invariabilul răspuns “Bine”!

Şi dacă am reuşit să trezesc în dumneavoastră curiozităţi despre cum arată Istanbulul, sau cum miroase, sau ce gust are, promit să vin cu scrieri din zilele de poveste pe care le-am trăit acolo…despre Gil, motanul de la Hagia Sophia, despre mâncarea din restaurantele mici, dar cu vitrine pline cu tăvi cu bunătăţuri, despre sucul de rodii absolut fantastic, băut pe stradă din pahare de plastic, despre vânzătorii din Grand Bazar, dar şi despre cei din afara lui, despre pisici, despre rahat, despre covrigi, despre banii care ţi se scurg printre degete, despre plăcerea de a te tocmi şi despre bunul lor simţ care te face să pleci acasă împăcat cu gandul că din tocmeala ce a ţinut minute în şir, învingătorul ai fost tu!

istanbul

guest post Claudia.

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

4 thoughts on “ISTANBUL – ORAŞUL SURPRIZELOR

 • 20 November 2016 at 17:06
  Permalink

  Un loc ce merita vizitat măcar o data in viața, il includ pe lista cu vacanțele viitoare.

 • 20 November 2016 at 10:57
  Permalink

  In mod cert, fiecare dintre noi avem un loc pe care sufletul nostru îl simte altfel decât pe celelalte – Doamne, cata dreptate ai. Am trait pe pielea mea sentimentul asta <3

  …si pe masura ce iti citesc randurile, tind sa ma indragostesc de Istanbul 🙂 Ai un talent aparte in a-i face pe oameni sa traiasca prin cuvinte experientele tale!

Tu ce zici despre asta?