LUMEA MARE

Top 3 obiective turistice in Istanbul

Ce poti face o zi in Istanbul?

    Sa presupunem ca esti doar pentru o zi in Istanbul si nu ai timp sa vizitezi prea multe locuri. Ce poti face? Ce poti vizita? Intr-un top 3, obiective usor de vizitat, intra niste locuri superbe aflate unul langa celalalt si care iti pot ocupa intreaga zi. Totul facut la pas cu timp pentru a admira...
  • Moschea Albastra.
  • Palatul Topkapi
  • Muzeul Hagia Sfanta Sophia

Fara a da o ordine pentru ca ramane la aprecierea voastra sa o alegeti! Sa le luam pe rand si sa aflam despre ele…

Moscheea Albastra

    In vechime, singura moschee cu sase minarete era cea de la Mecca. Simbol al puterii islamului si al importantei orasului Mecca pentru musulmani. Imperiul otoman in secolul al XVII lea era intins pe trei continente. O asemenea putere mondiala avea nevoie de un pol religios in orasul principal al imperiului. Astfel se spune ca sultanul Ahmet I a decis ca arhitectul Mehmet Ağa, format la școala arhitectului Sinan, cel mai priceput arhitect al vremii, sa construiasca o moschee cu turnuri de aur. “aur” in turca se aseamana cu “sase” (altin/alti) – arhitectul “se spune” ca a inteles gresit si astfel moscheea a fost construita cu sase minarete starnind furia celor din Mecca. Pentru ca nu puteau fi demolate cele “in plus” problema a fost rezolvata construind un minaret in plus la Mecca. Astfel Istanbulul a ramas cu o moschee cu sase minarete si invatatii musulmani au facut pace.

  Ca puncte de interes la Moscheea albastra, principalul este mozaicul superb  din domul principal inalt de peste 40 de metri. Minaretele inalte de 64 de metri, fantana din curte si poarta cu lant pe unde intra sultanul. Poarta cu lant are o poveste frumoasa – se spune ca sultanul venea doar calare si pentru ca nu se inchina in fata nimanui ci doar in fata profetului era nevoit sa se aplece din cauza acelui lant aratand astfel smerenia in fata divinitatii.

Intrare libera.

Palatul Topkapi

    Sarayburnu – Astazi este muzeu si este parte din patrimoniul mondial UNESCO dar timp de 400 de ani a fost resedinta sultanilor otomani. Locul unde se desfasurau intrigile unui imperiu. Situat pe o colina, are o priveliste senzationala asupra Bosforului, Cornului de Aur si Marii Marmara. Palatul nu este comparabil ca arhitectura cu ceea ce stiti si ceea ce ati vazut in capitalele din vest fiind compus din multe cladiri, avand curti mari intre ele, fiind un loc unde traiau peste 4000 de oameni la un loc. Incluzand sultanii, haremul, dregatorii, ambasadorii, servitorii si soldatii care asigurau paza.

poarta palatului
Intrarea in Palatul Topkapi

    La Palatul Topkapi o sa gasiti sabia lui Stefan cel Mare si Sfant in sala armelor, o sa puteti vizita haremul sultanului, camera de audiente cu fereastra mica de unde sultanul putea asculta discutiile fara sa fie vazut, bucatariile palatului unde trudeau zeci de bucatari (pe un ecran se vede un film cu felul in care se aprovizionau din toata lumea – foarte interesant) sau  Încăperea Relicvelor Sacre – locul unde o sa descoperiti relicve sacre ale islamului (fire de par ale profetului, toiagul lui Moise sabia lui David si altele…)

Program:

  • vara – 9.00-18.45
  • iarna – 9.00-16.45

Bilete:

  • Palat – 30 lire
  • Palat + Harem – 45 lire

Muzeul Hagia Sfanta Sophia

   Biserica, apoi catedrala Patriarhiei Constantinopolului apoi moschee si azi muzeu. O istorie de secole a unui loc incarcat de semnificatie pentru credinciosi din doua religii si oameni din toata lumea. Prima biserica construita in stil bizantin in anii 500, are un dom impresionant, acesta fiind depasit de domul Bazilicii Sfantul Petru abia in secolul al XVI lea.  Va imaginati ca timp de 1000 de ani a fost cladirea cea mai impresionanta din lumea cunoscuta? 1000 de ani!

Sfanta Intelepciune! Hagia Sophia! A trecut prin nenumarate incendii, cutremure si jafuri de fiecare data renascand parca mai frumoasa si mai impunatoare.

hagia sophia
hagia sophia

   1453 a fost anul in care Constantinopolul a fost cucerit de catre otomani si imediat biserica a fost transformata in moschee. Frescele si mozaicurile au fost acoperite cu un strat de tencuiala (curios/curajos si memorabil faptul ca nu au fost distruse – ar fi putut usor face asta) au fost adaugate minarete si timp de aproape 500 de ani a servit ca moschee. Anul 1935 a  adus transformarea acesteia, la initiativa lui Kemal Ataturk, in muzeu. Este locul unde religiile convietuiesc pasnic si cercetatorii descopera mozaicurile inceputului si le aduc la lumina. Locul unde versetele din Coran stau alaturi de imagini cu Fecioara Maria. Grandioasa prin marime, arhitectura si spatii!

interior
Interior Hagia Sophia
mozaic
mozaic crestin

   O poveste tainica spune asa: Pe cand avea loc asaltul final al turcilor asupra Constantinopolului si soldatii erau deja intrati in oras, in biserica avea loc o ultima slujba tinuta de preotul de atunci. La sfarsit, acestia au fugit in catacombele bisericii si la un moment dat a fost clipa confruntarii intre paza preotului si soldatii invadatori. Se spune ca divinitatea i-a impietrit pe toti crestinii, de la preot la soldati. Unul dintre soldati a apucat sa traga spada din teaca pret de o palma si a ramas incremenit asa. Se spune ca atunci cand sabia luptatorului va iesi definitiv din teaca, biserica va redeveni crestina. Nu este un loc ce poate fi vizitat dar se pare ca azi sabia mai are doar o palma si iese din teaca! Vremea e aproape… Sau poate e doar o poveste frumoasa.

   La etaj gasiti minunatele mozaicuri scoase de sub tencuiala. Mozaicuri care si-au pastrat culorile si sunt absolut senzationale. Urcati. Merita! Apoi jos este stalpul unde introduci un deget si rotesti mana si daca reusesti o rotatie completa vindeci boala de ochi – coloana care transpira. La una din intrari o sa gasesti imprimata in piatra pe perete palma lui Mahomed sau a Fecioarei Maria (depinde de credinta din care faci parte). Este un loc cu nenumarate conotatii religioase si istorice si indiferent ca esti crestin, musulman, budist sau orice altceva (chiar si ateu) merita o vizita pentru importanta ei in lumea noastra.

coloana care transpira
coloana care transpira

Program:

  • vara 9.00-19.00
  • iarna 9.00-17.00

Pret bilet :

  • 30 lire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *