Romanii paralele

Cate Romanii avem? Tu din care faci parte?steag

    Am avut ocazia, in doua seri consecutive sa particip la doua gale de premiere a unor persoane ce inseamna ceva pentru romani. Una in care am ramas cu gura cascata de kitsch-ul ce tindem sa devenim si una in care am ramas uimit de faptul ca un strain premiaza valori romanesti.

   Articolul asta nu este o lauda a cuiva si nici o critica a altora. Nu este un advertorial de aceea nici nu o sa pomenesc numele galelor. De mult timp am invatat ca in Romania ( si probabil oriunde aiurea in lume ) exista mai multe feluri de oameni. Exista lume multa si exista lume buna.  Am mai multe poze in care stau in cap decat la costum asa ca nu pot pretinde ca fac parte din lumea buna, de asemenea urasc manelele si pitipoancele deci nu ma reprezinta cealalta parte.

   Va spuneam ca am vazut doua Romanii. Cea kitsch, plina de lumini, sclipici, silicon, cea din prime time, unde scandalul si cancanul bat orice stire si cea educata si stilata. Culta si rafinata. Manele vs opera. Nu intelegeti gresit. Nu fac statui nimanui. Am avut clipe la ambele gale cand imi venea sa…ies la o tigare. Pentru ca mi se face sila sa vad ca o persoana care traieste de pe urma scandalurilor e premiat si rade la mine de sus de pe scena sau imi venea sa ies pentru ca un academician premiaza un scriitor si vorbeste timp de 10 minute fara ca eu sa pricep ce a vrut sa spuna!  Ambele “tabere” au portia lor de fake. Orgolii si mandrii absurde. Intentii ascunse si interese. Barfe. Tragedii si comedii. Au partile de cancan si schelete ascunse in dulap. Dar o parte face un spectacol grotesc din scoaterea acelui schelet si expunerea lui in public. Iar cealalta nu stie cum sa il ascunda de ochii lumii!

   Nu sunt si nici nu incerc sa fiu parte din vreuna din aceste lumi. In prima nu gasesc nimic din ce ma reprezinta in a doua mi se pare ca poti intra doar atunci cand in urma ta ramane ceva si mi se pare o lume unde nu poti intra cu japca ci doar invitat politicos de cel putin trei persoane ca in forumurile alea secrete de pe netul negru.

   Stiu si am inteles ca am insa de ales intre a ma misca si a gravita in jurul lor. Si ca este strict alegerea mea. Alegem sa ne invartim in jurul unei tipe care si-a facut o faima purtand o gaina la evenimente, in jurul unei tipe care are ca unic CV cativa amanti celebri sau alegem sa stam pe langa cei de la care putem invata. Pe care nu-i intelegem mereu sau aproape deloc dar care iti largesc orizontul si iti deschid drumuri noi. Nu putem fi toti geniali ca scriitori, artisti, arhitecti, pictori sau muzicieni. Dumnezeu nu iti da  decat un singur loc si fiecare este exact acolo unde merita.

Putem insa incerca sa ne depasim conditia! Si daca ramanem ceva ce regretam ca suntem este doar vina noastra. Avem mai multe Romanii. Este alegerea ta din care poti sa faci parte!

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?