GASTRONOMIE

Ce mancam in Istanbul?

Istanbul. Ce mancam? Unde?

    Am fost de curand in Istanbul si pe langa amintirile ( aici ai un top 3 obiective) superbe am ramas si cu un gust teribil de…bun! Balcanii sunt in general, chiar daca multi nu realizeaza, un fel de bucatarie mixta turco/greaca cu influente particulare ale zonelor respective. Musacaua, micii, ciorbele sau dulciurile sunt relativ asemanatoare. Savoarea lor mai dulce/sarata/iute e data de fiecare popor in parte. Asadar ce poti manca in Istanbul?

Un oras cu aproape 20 de milioane de locuitori plus milioanele de turisti sau in tranzit trebuie sa aiba nenumarate locuri de potolit foamea. Si are! De la tarabele de pe strada, la restaurantele de familie, la localurile cu meniu fix  sau restaurante de lux fiecare gaseste ceea ce cauta.

Ce mi-a placut in mod deosebit? Pestele la sandwich de la podul Galata, castanele coapte la 3/4 lire cornetul si musacaua de la restaurantul de pe Bulevardul Taksim. Mi-a mai placut mult felul in care turcii ies la gratar. In parc cu cu gratarel mic…foarte tare!

gratar turcesc

Inainte sa va povestesc vreau sa va arat cateva imagini…

bulz

fripturi

muraturi

sandwici galata

taraba 1

taraba

un fel de musaca

Arata bine, este?

    Cele mai simple localuri, cu mancaruri decente, preturi medii, dar care exclud din meniu bauturile alcoolice, se numesc Lokanta. Turcii servesc masa acolo. Au un fel de meniul zilei. Pentru un energizant pot fi incercate cu incredere asa-numitele „bufe”, cafenele cu autoservire ( de acolo sunt imaginile), iar pentru faimoasele kebaburi si clatitele cu cele mai ciudate umpluturi, locatiile de tip Kebapci sunt cele mai potrivite. Nu in ultimul rand, fripturile se servesc in Donerci, iar celor care poftesc la o pizza le sunt deschise usile magazinelor specializate numite Pideci.
   Cayahne, saloanele de ceaiuri, nu trebuiesc ratate. Am stat la doua dintre ele si parca timpul s-a scurs mai incet…nu am o explicatie!  Ceaiul are acelasi gust peste tot. Si nu se serveste decat ceai…sincer nu stiu cum reusesc sa reziste in piata la 1 lira paharelul de ceai. Cat sa vanda?? Covrigeii si castanele se dau ca painea calda, vanzatorii fiind plasati strategic cam la 50 de metri distanta unii de altii, pe aleile pietonale. Unul vinde covrigi, altul castane, celalalt baclavale. Un covrig cu susan costa  o lira,este rotund si daca il iei de la cei care se plimba pe strada e la juma de lira. Castanele, la pungulite de 100 de grame, costa 3 lire.
Un kebab din carne de miel, burdusit cu legume, muraturi, ardei iute si ceva condimente, poate costa de la 4 la 8 lire – pretul depinde de zona. Dar sa nu iti imaginezi ca este ca cel de acasa /cu de toate/. E mult mai sarac in compozitie. In restaurantele pentru turisti, o omleta, o supa sau un platou cu aperitive costa cam 12 lire, iar un fel principal pana la 30 de lire. Daca se adauga si un desert, o cafea si un pahar de tarie, turistul trebuie sa scoata din buzunar cam 70 de lire.
Raman dulciurile si berea Efes. Ai parte din belsug de amandoua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *