Orasul interzis din Beijing
Orasul interzis din Beijing
Cand auzi de “Orasul interzis” din Beijing, imaginatia te duce in locuri incredibile si fanteziste. Intrarea aici este dificila, amplasat fiind chiar in Piata Tiananmen, unde se intra prin detectoare ca la aeroport si cu actele la vedere. Poarta impresionanta de la intrare si zidurile masive iti confirma ceea ce credeai. Un loc urias plin de bogatii si minunatii ale omenirii.
Se spune despre Palatul imparatilor Chinei ca este unul dintre cele mai frumoase si impresionante complexe de palate din lume. Numai ca…nu e nimic din ceea ce un european asteapta de la un palat. Sunt aproape 1000 de cladiri, raspandite pe o suprafatade 72 de hectare. Este urias. Un adevarat oras.
Constructia palatului a fost comandata de al treilea imparat Ming, undeva la inceputul anilor 1400, imediat dupa ce au reusit sa-i alunge pe mongoli din China. Nimeni nu stie daca palatul este construit pe locul fostului palat mongol pe care Marco Polo il descrie in cartile sale sau daca pur si simplu au construit doar bazandu-se pe modelul mongol. Cert este ca peste 100.000 de mestesugari si mai mult de 1 milion de muncitori au participat vreme de peste 20 de ani la constructie. Pentru vremurile acelea, acest numar este absolut urias. Ganditi-va doar la faptul ca pe tot teritoriul de acum al Romaniei existau probabil undeva la aproximativ 2 milioane de persoane, raspandite in mici asezari. China a fost intotdeauna uriasa si a construit la scara imensa. Si ce s-a construit in Beijingul modern confirma acest lucru.
Acest loc a fost intotdeauna interzis celor din afara. Nu puteau intra in curtile de acolo decat cei care aveau legatura cu cei 24 de imparati din dinastiile Ming si Qing care au condus China de aici. Dealtfel, rareori iesea chiar si Imparatul din palat.
Ca sa intelegeti exact, orasul interzis este de fapt un spatiu dreptunghiular imens, inconjurat de ziduri inalte de 10-11 metri, un sant cu apa ce il inconjoara, cu nenumarate spatii deschise si nenumarate cladiri aranjate intr-un stil extrem de ordonat. Ca o gradina englezeasca supra/mega dimensionata. Dintr-o piata care are un palat treci printr-o poarta si dai in alta care are un alt palat si tot asa pana in inima orasului unde gasesti Sala Armoniei Supreme.
Construită pe o bază cu trei niveluri din marmură și înconjurată de arzătoare de tămâie din bronz, Sala Armoniei Supreme este una dintre cele mai mari structuri din lemn din China. Acesta a fost locul unde împărații din dinastiile Ming și Qing găzduiau ceremoniile de întronare și de nuntă. Este cladirea pe care o vedeti in 9 din 10 imagini cu Orasul Interzis. Si puteti vedea ce e inauntru doar pe geam. Pentru ca in 90% dintre cladirile din palat, intrarea este interzisa.
Am tinut mult sa mergem sa vizitam Piata Tiananmen, Orasul interzis si Marele zid chinezesc. Intr-un final nu ajungi in acele locuri usor si de prea multe ori intr-o viata.Marele zid a fost o trezire la realitate si daca vazut de sus zidul este impresionant, atunci cand esti pe el nu e mare lucru. Piata Tiananmen care este inima Beijingului este doar un spatiu liber urias, supradimensionat, inconjurat de cladiri guvernamentale si pe o latura cu intrarea uriasa in Orasul interzis. Stiam ca le putem lega pe acestea din urma asa ca am vizitat palatul dupa ce am stat la o coada uriasa.
Peste 600 de ani de istorie si 24 de imparati au lasat nenumarate urme in spate si chiar si treptele de marmura de la unele cladiri/temple sau ce sunt ele isi arata varsta fiind tocite de pasii celor care le-au calcat. Daca esti pasionat de istorie, in special de cea a Chinei, poti probabil sa intelegi structura acestui spatiu. Fiecare curte dedicata unei ceremonii sau unui anumit moment al zilei, cladirile unde locuiau imparatii, interzise aproape tuturor intr-un oras interzis. Templele unde Imparatii intrau in legatura cu divinitatea. Culorile si miile de statui de pe acoperisuri. Simbolismul este aici dus la extrem si doar specialistii inteleg fiecare loc din acest urias labirint opulent.
Ca un mic exemplu: Trei cladiri alaturate, intr-o latura fiind Palatul Puritatii Celeste – resedinta Imparatului, in cealalta latura fiind Palatul Linistii Pamantene – resedinta imparatesei iar in mijloc Palatul Unirii. Intelegeti voi. Yin/Yang, cer/pamant, imparat/imparateasa, barbat/femeie. Mi-a fost greu sa cuprind imensitatea acestui spatiu si bogatiile de aici. Este peste puterea de intelegere a unei persoane normale. Dar arata cat de mare era puterea, influenta si bogatia Casei imperiale a uneia dintre cele mai importante tari din lume. Imparatul era un fel de semizeu, in stilul faraonilor egipteni.
Vizita aici dureaza destul de mult timp. Poate fi dezamagitoare pentru ca nu ai acces in interiorul multor cladiri dar spatiul in sine este fabulos! Biletul de intrare costa aproximativ 30-40 de lei ( 40-60 de yuani in functie de perioada ) , este obligatoriu sa va faceti programare online ca turist strain si obligatoriu sa aveti pasaportul la voi.
Asa cum Egiptul are piramidele, Italia are Collosseumul sau Atena are Acropolele, Beijingul si implicit China are Muzeul Palatului adica Orasul interzis.