LUMEA MARE

Noile conditii de calatorie cu avionul in spatiul Shengen

Conditiile de calatorie cu avionul incepand cu 31 martie 2024 in spatiul Schengen

Se poate spune ca astazi, 31 martie este o zi buna pentru Romania. Marea noutate odată cu intrarea României în Schengen, pe cale aeriană (Air Schengen), este că cetăţenii români nu trebuie să mai prezinte Poliţiei de frontieră documentele la călătorii în celelalte 28 de state (incluzând şi Bulgaria) din acest spaţiu.

Persoanele ce călătoresc cu avionul în statele membre Schengen nu vor mai trece prin controlul de frontieră. Atât adulţii, cât şi minorii care călătoresc către state din spaţiul Schengen vor avea insa nevoie de aceleaşi documente ca şi până în prezent. Diferenţa constă în faptul că nu vor mai exista controale asupra documentelor de către Poliţia de frontieră, la ghişee special amenajate. Documentele vor fi prezentate doar la solicitarea poliţiştilor de frontieră aflaţi în aeroporturi şi porturi.

Poliţiştii vor putea efectua verificări inopinate de identitate pentru stabilirea situaţiei legale a persoanelor şi pentru prevenirea faptelor ilegale,  fie în incinta aeroportului, fie în zona de intrare în terminal sau în zona de îmbarcare către porţi.

Conditii de calatorie pentru minori:

  • Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele;
  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens;
  • Doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.
  • Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinţi;
  • Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte
  • Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.

La nivel naţional, 17 aeroporturi şi 4 porturi maritime vor opera în condiţii Schengen.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.