Cat de puternic este pasaportul romanesc?
In ultimele zile am tot facut comparatii intre perioada comunista si perioada actuala si chiar daca noi suntem de parere ca nu exista termen de comparatie si ca astazi traim probabil celel mai bune vremuri ( asa cum sunt ele ) din istoria Romaniei moderne,multi spun ca “pe vremea mea era mai bine”. Am decis sa facem o comparatie intre posibilitatea de a calatorii inainte de 1989 si unde se poate merge astazi cu pasaport.
Sa nu uitam faptul ca, fiind cu un picior in Schengen – moment in care vom merge in Paris ca la Iasi, oricum putem merge doar cu buletinul in orice tara din Uniunea Europeana. Pentru cei care s-au trezit cu aceste drepturi este ceva absolut normal si banal dar pentru cei care au stat la cozi la ambasade/consulate pentru o viza de Italia, Spania, Germania este un drept pe care stiu sa il aprecieze.
Ce putere avea si cum se obtinea un pasaport in Romania inainte de 1989
Nu stiu multe persoane care sa fi calatorit inainte de 1989. Unii cu munca prin Libia si altii care isi permiteau sa mearga in tarile vecine socialiste. Erau vazuti ca fiind speciali, deosebiti si intotdeauna veneau acasa cu mici cadouri pentru noi cei care nici nu visam sa calatorim. De la guma pentru cei mici la un radiocasetofon sau o revist deocheata pentru adulti.
Pe timpul comunismului teoretic se putea obţine paşaport şi se putea călători în străinătate, cu următoarele restricţii: nu puteai obţine paşaport dacă trezeai suspiciunea că vrei să rămâi în străinătate, dacă aveai datorii de care autorităţile credeau că vrei să scapi părăsind ţara, dacă ai fi putut, în general, aduce prejudicii intereselor statului. Lucruri care, evident, erau la libera apreciere a Ministerului de Interne şi Securităţii, care erau obligate prin lege să verifice pe oricine vrea să obţină paşaport. Pentru un român care avea chef de plimbare de capul lui prin lume (doar cea socialistă, evident) în lege exista un capitol distinct, cu cereri, aviz de la Oficiul Naţional de Turism al Republicii Socialiste România şi Biroul de Turism al Uniunii Tineretului Comunist. Paşaportul era atât de important pentru regimul comunist încât n-aveai voie nici măcar să-l ţii acasă. Actul trebuia predat Miliţiei (sau “organului” care l-a eliberat) în 48 de ore de la întoarcerea în ţară. Valuta se putea cumpara legal doar cu pasaportul.
Puteai intra fara viza in Ungaria si Iugoslavia. Asta era situatia in comunism. In teorie aveai dreptul. In practica era greu…
Ce putere are un pasaport romanesc in 2022
Sunt tari care inca cer viza romanilor dar nici o tara din lume nu este de neatins. Viza de Canada sau viza de America sunt nu dificil de luat ci doar procedural un pic mai complicate. Din 100 de romani care aplica pentru viza de USA- 90 o iau. Astazi, un cetatean roman, detinator al unui pasaport care se elibereaza in cateva zile, fara restrictii, poate calatorii in 132 de țări și teritorii fără viză, libertate de mișcare sau fără controale.
Nu facem aici apologia “binelui” de astazi. Spunem doar, sustinuti de date concrete, ca intre ce a fost si ce este, nu poate fi termen de comparatie. Si ca, chiar daca “pot sa traiesc si fara sa calatoresc” , nu exista experienta care sa iti imbogateasca viata mai mult ca o calatorie.