Impresii de la Targul National de Turism de la Albac
Targul National de Turism Rural
Saptamana trecuta am fost invitata intr un infotrip in zona muntilor Apuseni, in statiunea Albac.
Scopul a fost de a vizita obiectivele din zona si de a lua parte la a 13 a editie a Targului National de Turism Rural de la Albac si daca nu am avut ocazia sa ajung pana atunci am zis sa merg sa vad o zona superba a tarii noastre si sa fiu cateva zile aproape de localnicii de acolo pentru a intelege obiceiurile si traditiile lor.
Targul, reuneşte ofertele a zeci de zone rurale cu potenţial turistic din întreaga ţară. Realizat în acest an într-un nou concept, târgul a fost un instrument de promovare a turismului rural românesc , oferta turistică fiind întregită de zestrea culturală, folclorică, gastronomică şi etnografică a zonelor participante.
Târgul Naţional de Turism Rural a fost deschis oficial, pe 2 septembrie, în staţiunea turistică Albac din Munţii Apuseni, fiind unicul târg de turism rural din România. Participanţii au fost apoi invitaţi să vadă oferta zonelor turistice prezente la târg dar şi ateliere de meşteşuguri populare şi de gastronomie tradiţională amenajate special în zona expoziţională. În acelaşi timp a fost realizat şi vernisajul unei expoziţii de artă fotografică cu instantanee realizate de clasa de arte vizuale a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, coordonată de Vasile Sârb.
Cum a fost la targ?
Mi-a placut atmosfera de acolo, fiind si pentru prima data la un astfel de targ am avut ocazia sa fiu aproape de localnici si mestesugari pe care i-am intervievat dorind sa va aduc si voua cat mai multe impresii.
Am vorbit cu domnul Mocanu Traian mestesugar de tulnice, mestesugar ce vine in fiecare an cu tulnicele la targ, acesta mi-a povestit cum se fac si cat timp ii ia sa faca unul. Cele de dimensiuni mai mari a spus ca se fac cam intr o zi, sunt facute din lemn de brad si mi a spus ca sunt cautate si de straini. Ca sa pastreze traditia mi-a spus ca preda cursuri de 2 ani pentru copii ceea ce mi s a parut un lucru foarte frumos. Am vazut pe scena in deschiderea targului femei mai in varsta care cantau la tulnice si mi-a spus ca cele tinere nu prea mai sunt asa atrase dar tocmai de asta fac si aceste cursuri pentru copii. Un tulnic era de la 10 la 30 de lei in functie de marime.
Am mai vorbit si cu domnul Achim Emilian de la Almasu Mare care mi-a povestit foarte mandru de zona si de muzeul dansului pe care ne-a invitat sa venim sa il vizitam. Ne-a spus ca aici vom gasi peste 15000 de exponate din diferite domenii, istorie, arheologie, minerit, mestesuguri casnice, metalurgie, prelucrarea pietrei si a lemnului, etnografie si arta populara, iconografie, numismatica, medalistica, carte veche, tehnica de lupta si curiozitati. Daca vreti sa faceti o vizita cand ajungeti prin zona sa stiti ca vizitarea muzeului nu este cu intrare se face cu o taxa benevola. Am plecat promitandu-i ca daca ma intorc prin zona o sa ii fac o vizita la muzeu ca sa va impartasesc si voua impresiile. Mi-a spus sa nu ratez o vizita la Pestera zidita, La stramtura la Cheile Glodului sau la monumentul Eroilor si Troita minerului din Almasu Mare. Mi-a facut mare placere sa stau de vorba cu un om cald si foarte implicat in promovarea Almasului Mare, care la sfarsit mi-a daruit un pic de busuioc spunandu-mi cu mandrie ca trebuie sa vin sa vizitez Almasu Mare, acesta fiind un loc unic, deosebit, de care trebuie sa auda cat mai multi turisti, fiind pacat sa nu fie promovat mai mult. Am mai vorbit si cu o doamna care facea papusi imbracate in costume populare la preturi foarte bune. O papusa cu cap de portelan mai mare costa 50 ron iar cele mici din carpa erau 30 ron. Preturi bune, nu? Singura care a venit cu papusi la targ si vine in fiecare an, pe langa papusi mai avea si coliere sau bratari de margele impletite manual care se vindeau ca painea calda, cele mai ieftine bratari fiind la pretul de 7 lei iar colierele costau 15 lei.
Programul targului a fost variat, a avut loc vizionarea filmului „Monografia etnografică a comunei Albac”, iar de la ora 16.00 a avut loc prima ediţie a Concursului de interpretare la tulnic „In memoriam Elena Pogan”, în care au evoluat şi ansamblurile folclorice din Unirea, „Brădeana” din Sohodol şi „Arieşul” din Câmpeni.
În premieră în acest an, Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac a cuprins şi un concurs inedit, „Comoara ascunsă din staţiunea turistică Albac”, la care au participat zeci de membri ai cluburilor de orientare turistică din ţară.
La sediul Primăriei comunei Albac, conferinţa naţională „Turismul rural românesc – tradiţie şi modernitate” în care au fost dezbătute strategiile naţionale şi regionale pentru dezvoltarea turismului rural, legislaţia în domeniu dar au fost prezentate şi exemple de bune practici din turism. Seara s-a încheiat cu un concert de muzică folk în care au evoluat Ionel Eremia şi Mădălina Amon, Grupul „Primavera” al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, iar momentul cel mai aşteptat a fost recitalul Trupei Talisman, invitat special fiind naistul Nicolae Voiculeţ, Ambasador al Turismului Rural Românesc. Petrecerea a durat până târziu în noapte cu un foc de tabără şi focuri de artificii. A fost o atmosfera superba unde am dansat cu totii si am cantat alaturi de trupa Talisman iar focul de artificii a fost impresionant, a durat foarte mult si a avut artificii spectaculoase si binenteles ca nu a lipsit nici focul de tabara.