LUMEA MARE

Cum e plaja din Mamaia astazi

Plaja din Mamaia in 2021

Peste 750 de milioane de euro a costat marirea pentru plaja din Mamaia si nu numai de acolo. Mai exact, proiectul, cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a avut o valoare de 3,8 miliarde de lei. Iar zonele ce se vor mari sau deja sunt marite nu se rezuma la Mamaia ci cuprind stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia– Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai. Adica toate vor avea o plaja mult mai lata ca in 2019.

plaja-mamaia

In principiu, acest proiect este unul extrem de bun pentru litoralul romanesc. Daca dam exemplu Eforie Sud unde nisipul era aproape inexistent in unele locuri sau pur si simplu faptul ca s-au castigat zeci de hectare de teren, este bine. Apoi ar trebui sa ne gandim la faptul ca eroziunea plajelor era mare in toate statiunile si in timp plajele s-ar fi redus considerabil. Doar ca, asa cum aproape orice lucru bun facut in Romania are si lucruri proaste, gestionarea acestei lucrari, la final cel putin, a fost facuta prost.

Cei care au în administrare fâşii de plajă, au voie să amplaseze umbrele şi şezlonguri doar pe partea veche a plajei. Pentru ca partea noua nu exista in actele statului roman si de aceea nu pot fi inchiriate. Nici macar statul roman nu poate pune taxa pe ceva ce nu exista legal… Cea nouă, refăcută, a ramas liberă, la dispoziţia tuturor. Iar intre zona cu sezlonguri si mica zona unde sunt cearceafuri, chiar la malul marii, este un pustiu de nisip de cel putin 100 de metri. Uneori mult mai mult. Nisip care este amestecat cu scoici si este greu de traversat atat spre mare cat si spre hotel, fara papuci.

In video puteti vedea schimbarile de pe plaja

Partea cea mai rea nu este insa faptul ca nisipul este plin de scoici. Intr-un an/doi se va marunti sub efectul vremii, al intemperiilor, al oamenilor care il vor calca. Partea cea mai putin buna este intrarea in apa. Mamaia era cunoscuta pentru cei 15-20 de metri cu apa de 25-50 de cm adancime, ideala pentru cei mici. Geamandura era undeva la aproape 100 de metri de mal, acum e la vreo 20. Lucrurile s-au schimbat drastic. Intrarea in apa este lina in continuare dar doar pe parcursul a maxim 10 metri la modul, de la 10 cm la 1.5 metri. Ceea ce e mult pentru copii mici. Cu toate ca in apa, nisipul a ramas fin, aceasta schimbare a adancimii, pe langa nisipul plin de scoici sau tare ca asfaltul sunt lucrurile cu care cei care vin in Mamaia nu sunt obisnuiti. Iar faptul ca de la faleza veche, marea practic nu se mai vede este ciudat. Se vede un deal de nisip…

Iata cum arata de sus!

foto-ovidiu-oprea-plaja-mamaia-2021

S-au creat noi obiceiuri! Papucii tuturor insirati pe malul marii, mici poteci intre zone, care sunt folosite de turisti si unde nisipul a devenit mai fin, baia in mare cu mana in permanenta pe copil. Umbrele de soare cumparate puse chiar la malul marii, muzica ce nu se mai aude deloc, drumul pana la berea de la bar a devenit excursie, distantarea sociala este aici extrem de usor de facut.

Anul 2021 este unul in care nu exista solutii pentru nisipul de pe plaja din Mamaia. Cred ca si anul 2022 va fi oarecum asemanator. Tinand cont insa de faptul ca aceasta largire a plajei nu a fost facuta pentru doi ani, probabil in timp lucrurile se vor aseza. Nisipul va deveni mai fin iar intrarea in apa isi va reveni sub actiunea naturii. Pana atunci, ne descurcam cum putem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *