LUMEA MARE

EURO 2024: Ghidul stadioanelor

Campionatul European de Fotbal din 2024, cunoscut și sub numele de UEFA Euro 2024, va avea loc în Germania. Este a 17-a ediție a acestui turneu, desfășurat între 14 iunie și 14 iulie 2024. Germania a mai găzduit acest campionat sub numele de Germania de Vest în 1988. Turneul va aduce laolaltă 24 de echipe naționale care vor concura în mai multe orașe gazdă din Germania, printre care Berlin, München, Dortmund, și Frankfurt. Germania este renumită pentru infrastructura sa sportivă de clasă mondială, astfel că meciurile se vor desfășura în unele dintre cele mai mari și moderne stadioane din Europa.

Acest campionat este așteptat să fie un spectacol de fotbal deosebit, cu echipe de top din întreaga Europă și cu jucători de renume mondial. Este o ocazie pentru Germania să își demonstreze încă o dată capacitatea de a organiza evenimente sportive de amploare și să celebreze diversitatea și pasiunea pentru fotbal. Haideti sa vedem care sunt stadioanele.

Cele zece stadioane care vor găzdui meciuri de la EURO 2024 sunt următoarele:

  • Olympiastadion Berlin (capacitate: 74.461 locuri)
  • Fußball Arena München (capacitate: 70.076 locuri)
  • BVB Stadion Dortmund (capacitate: 65.849 locuri)
  • Stuttgart Arena (capacitate: 54.906 locuri)
  • Arena AufSchalke Gelsenkirchen (capacitate: 54.740 locuri)
  • Frankfurt Arena (capacitate: 54.697 locuri)
  • Volksparkstadion Hamburg (capacitate: 52.245 locuri)
  • Düsseldorf Arena (capacitate: 51.031 locuri)
  • Cologne Stadium (capacitate: 49.827 locuri)
  • Leipzig Stadium (capacitate: 42.959 locuri)

Prezentarea celor zece stadioane:

Olympiastadion Berlin

Este stadionul care a găzduit finala Cupei Mondiale din 2006, dintre Italia și Franța. Un alt meci mare care s-a disputat aici recent a fost finala Ligii Campionilor din 2015, în care FC Barcelona s-a impus contra celor de la Juventus. Tot aici va avea loc și finala EURO 2024, pe 14 iulie, de la ora 22:00. În total, această arenă va găzdui 6 meciuri de la EURO 2024.

Fußball Arena München

Continuăm lista de Stadioane EURO 2024 cu arena pe care în mod obișnuit joacă Bayern München. Nu va avea numele comercial Allianz Arena pentru a respecta reglementările UEFA. Stadionul în forma actuală a fost inaugurat în 2005, iar în 2012 a găzduit finala Ligii Campionilor, în care Chelsea a câștigat contra lui Bayern. Pe acest stadion, România va juca meciul de debut la EURO 2024, contra Ucrainei. Vor fi în total 6 meciuri pe această arenă.

BVB Stadion Dortmund

Stadionul finalistei Champions League din acest sezon este un templu al fotbalului. Cel mai cunoscut meci internațional organizat aici până în prezent este finala Cupei UEFA din 2001, dintre Liverpool și Alaves. De la EURO 2024 vor fi în total 6 meciuri aici, inclusiv o semifinală.

Stuttgart Arena

Stuttgart a mai organizat meciuri de la Cupa Mondială în 1976 și 2006 plus confruntări de la EURO 1988. Pe stadionul lui VfB Stuttgart vor avea loc 5 meciuri de la EURO 2024, inclusiv un sfert de finală ce va avea loc pe 5 iulie.

Arena AufSchalke

La Gelsenkirchen se va disputa unul dintre cele mai așteptate meciuri din faza grupelor, cel dintre Spania și Italia. Pe această arenă au mai avut loc finala Ligii Campionilor din 2004 și un sfert de finală de la Cupa Mondială din 2006.

Frankfurt Arena

Pe acest stadion ce seamănă mult cu Arena Națională din București vor avea loc 5 partide, inclusiv Slovacia – România, în data de 26 iunie. Va găzdui și o partidă din optimile de finală.

Volksparkstadion Hamburg

Stadionul inaugurat în 1953 a găzduit multe meciuri tari de-a lungul timpului. Cel mai recent, aici a fost organizată finala Europa League din 2010. La EURO 2024 se vor disputa aici cinci meciuri, printre care și un sfert de finală.

Düsseldorf Arena

Pe stadionul pe care în mod obișnuit joacă Fortuna Düsseldorf au mai fost organizate până acum meciuri de la EURO 88. De la EURO 2024 se vor disputa cinci meciuri, printre care și un sfert de finală.

Cologne Stadium

În Köln (Cologne) va juca România contra Belgiei, pe 22 iunie, de la ora 22:00. Tot aici s-ar putea întoarce România și în optimile de finală. Este un stadion pe care românii vor face cu siguranță o atmosferă grozavă. În total, arena va organiza 5 meciuri de la EURO 2024.

Leipzig Stadium

Aici au mai fost organizate meciuri de la Cupa Mondială din 2006. În total se vor disputa patru meciuri de la EURO 2024, printre care și Portugalia – Cehia, Olanda – Franța și Croația – Italia.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.