Doua luni in subsol
Doua luni intr-un subsol…
Am evitat sa ating acest subiect, razboiul din Ucraina, chiar daca am fost tentat de multe ori. Nu am pretentia ca stiu ce gandeste Putin, ca vrea sa restaureze URSS-ul sau Imperiul Rus, nu stiu care sunt subteranele acestui conflict si nu am nici o idee cand se va termina. Sper doar ca in curand!
Am vazut insa de curand un reportaj despre cum traiesc unii civili din Mariupol deaproape doua luni in subsoluri. Ca au fost subsoluri de blocuri si acum este subsolul combinatului Azovstal nici nu mai conteaza. De doua luni sunt blocati in subteran…
De curând am citit o trilogie a unui scriitor rus. Metro 2033, Metro 2034 și Metro 2035. Scrise de Dmitry Gluhovski. O epopee a unui tânăr blocat în metroul din Moscova după un război nuclear. O populatie intreaga blocata in statiile uriasei retele de metrou din Moscova. Ideea în sine este incredibila iar povestea spectaculoasa și extrem de bine argumentata. Ce devenim când civilizația se oprește. Exista un joc video și se va face în curând și un film. Le-am citit înainte de începerea războiului și acum de fiecare data când vad imagini din Ucraina din subsoluri nu pot sa nu ma gândesc la cartea aceasta. In carte, societatea din subteran este o replica la scara mica a societatii de dinainte de preuspusul razboi nuclear, o societate insa divizata in diferite genuri de organizare. Comunisti, nazisti, democrati, cercetatori stiintifici, oameni simpli care isi aleg un fel de Primar de statie. Insa peste tot armate este omniprezenta indiferent de felul de organizare.
Scenele din carte sunt inspaimantator de aproape de cele reale de astazi din Mariupol.
Nu prea înțelegem tragedia prin care trec oamenii aceia. Am obosit sa ne intereseze și sa ne gândim. Preferam sa ignoram. Multi refuza sa accepte ca se întâmplă. Cauta scuze sau creaza alternative la realitate. Dar tragedia de acolo exista și mai devreme sau mai târziu e posibil sa afecteze și alte locuri/țări. In carte, oamenii isi creaza o viata noua in subsolurile de la metrou. Probabil si aici s-au creat obiceiuri noi si exista o organizare. A armatei sau a lor, a civililor. Dar cine doreste sa traiasca asa? De ce un vis intunecat si infiorator a devenit realitate?
Am vizitat Ucraina de doua ori. Am stat in Kiev si am fost si la Cernobil. Ucraineienii nu sunt nici cei mai frumosi, nici cei mai ospitalieri si nici cei mai zambitori oameni din lume. Kievul nu este un oras ca Parisul. Au defecte ca si noi. Au corupti si politicieni intriganti si tradatori ca si noi. Insa in fata unui inamic de zece ori mai puternic, stau drepti si traiesc sau mor cu o demnitate cum putine popoare o au.
Au trecut doua luni, timp in care unii oameni au stat numai in subsoluri. Daca mi-as dori ceva pentru ei, ar fi sa vada cat mai curand soarele in siguranta.