Lisabona – prima parte

Ce poti face in Lisabona? Prima zi.

    Atipic pentru turistii din Romania, am ajuns in Lisabona via Italia. Asa am evitat un pret mare pentru biletele de avion. Cum am facut? Pai, am luat un bilet pana la Milano si apoi EasyJet pana in Lisabona. Simplu. Am platit pe bilete mai putin decat direct Bucuresti-Lisabona cu pretul a 5 ore intarziere. 106 Euro dus/intors. La trei persoane se simte diferenta! Se poate! Nu e un loc in care sa fi visat sa ajung si asteptarile nu erau foarte mari. Ceea ce am gasit insa mi-a schimbat impresia si am devenit un fan infocat al acestei destinatii!

Chiar in aeroport, punct de informare.
Indicatoare pentru noi veniti.

lisboa-card
De marimea unui card, este din carton.

     Aeroportul modern si foarte curat, cu doua terminale, are legaturi directe cu orasul si poti ajunge cu metroul sau cu autobuzul oriunde. Chiar de acolo, exista un punct de informare turistica foarte ok,  am cumparat Lisabona Card – un card ce iti ofera posibilitatea de a circula cu transportul in comun, oricare ar fi el, intrari gratis la muzee, reduceri la alte muzee sau la multe magazine. Poti sa il cumperi pe una, doua sau trei zile. Merita. Odata cu cardul primesti si o carticica ce iti da toate informatiile. Gasiti informatii si preturi despre card aici. Metroul nu este foarte dezvoltat, dar te duce in majoritatea locurilor unde vrei sa ajungi. Accesul este ca in multe orase, trebuind sa folosesti cartela si la intrare si la iesire. Este modern si vine destul de des, insa nu atat de des ca in Londra sau Paris. Ce mi s-a parut amuzant este ca unele garnituri au doar trei vagoane si turistii care nu stiu alearga  (si noi am alergat) sa-l prinda spre capatul peronului.  Metroul are doar patru linii si Aeroportul este la capatul liniei rosii, iese uneori la suprafata si traverseaza poduri inalte. Dupa ce iei linia rosie,  schimbi in functie de destinatia ta cu liniile galbena, albastra sau verde. E usor si intuitiv. Daca nu vrei sa cumperi un card de acest gen, o calatorie cu orice mijloc de transport in comun este 1.40 Euro si trebuie sa cumperi o cartela cu 0.60 Eurocenti pe care o poti reincarca de cate ori vrei cu cati bani  doresti. Atentie ca sunt controlori!

Esti anuntat cand are doar trei vagoane.
De aici poti cumpara bilete
Am prins si o zi de greva la metrou

*Ponturi

 • Atunci cand pui cartela sa intri nu trebuie sa stai aproape de usi. Exista senzori care nu dau voie sa se deschida. Stai in fata.
 • Poti plati la soferul de autobuz, urcarea fiind numai prin fata.
 • Poti cumpara bilete de la orice statie de metrou de la aparatele speciale. Aparatele dau rest.

   Primul drum facut, a fost in zona moderna a Lisabonei unde gasesti Oceanarium-ul, mall-ul Vasco da Gama dintre gemeni sau pavilionul Altantic – o sala de spectacole multifunctionala. Trebuie sa mergi la statia de metrou Oriente – linia rosie, aproape de aeroport. Doua blocuri moderne ( gemenii le numesc localnicii) incadreaza un mall modern. Nu atat de mare ca cele de acasa dar maricel.  Este o zona cu cladiri inalte, moderne si din cate am vazut in special de birouri.

    Ca sa ajungi la Oceanarium, trebuie sa traversezi mall-ul. Ajungi pe faleza si o iei in dreapta vreo 500 de metri. Nu vreau sa va spun despre Oceanarium prea multe, o sa aveti un articol separat, doar ca este imens, ca merita fiecare banut si ca acolo am folosit si am facut niste poze cu aparatul acela Olympic de la f64 nebune nebune, pana m-au prins niste tipe si mi-au interzis sa mai fac cu el…

20150622_141306

     Vizita la Oceanarium, iti ia cateva ore. 3 ore bune poate, daca nu mai mult. Pentru ca treci printr-un labirint ce iti aduce in fata, fiecare ocean de pe Pamant cu fauna si flora specifica. Este o experienta de neratat si nu are importanta daca esti copil, adolescent sau om in toata firea.

Preturi

       Varsta

 Expozitia

Permanenta + Temporara

         
     
      Expozitia Permanenta
 0-3 ani

Gratis

                 Gratis
4- 12 ani

11,00€

 9,00€
13 – 64 ani

17,00€

 14,00€
+ 65 ani

11,00€

 9,00€
Familie2 adulti+2 copii

44,00€

 36,00€

Dupa ce termini cu vizita la pesti, scafandri, pinguini…mergand spre apa, ajungi la telecabina din Lisabona. Spun ei ca este o plimbare intre rau si cer. Foarte aproape de adevar…

lisabona

    Pentru doar 4 Euro dus sau 6 Euro dus/intors, faci o plimbare pe deasupra apei si ai o panorama grozava asupra acestei parti a Lisabonei si a podului Vasco da Gama. Am preferat sa luam doar dus si apoi am venit agale pe faleza spre statia de metrou, pentru ca zona este un superba. Se deschide dupa ora 10 si functioneaza pana la 20.00 vara. In capatul unde am coborat am dat peste un tip dintro insula estica a Africii, fosta colonie portugheza, un tip de culoare ce auzindu-ne vorbind in romana a intrat in vorba cu noi. Vorbea romana stricat si asta pentru ca fusese coleg de munca cu un roman vreo doi ani. Ne-a dat multe informatii pretioase. De gasca tipul…

 Tot in zona asta se afla Turnul Vasco da Gama si Muzeul de tehnologie. Ai suficiente lucruri cat sa iti ocupe o zi in Lisabona…

   Cam asta pentru acum. Cam atat gasesti in partea aceea a orasului si drumul continua spre centru. Locul unde nu gasesti blocuri imbracate in sticla, nici inox, nici metal, nici stralucirea moderna ci istorie, cladiri vechi, strazi pavate cu piatra cubica mica si alunecoasa, turisti cu miile, muzee si alte lucruri deosebite.

*Imagini la Oceanarium realizate cu ajutorul f64. 

 • Olympus TG-3
 • Subacvatic, rezistent la socuri, inghet, cazaturi.
 • Procesor de imagine TruePic VII
 • Diafragma maxima f/2.0Ecran OLED 3.0″ 460KISO 100-6400
 • Conectivitate Wi-Fi
 • Senzor 16 Mpx 1/2.3″ BSI CMOS
 • Zoom optic 4x, obiectiv 25-100mm (echivalent 35mm)
 • Stabilizare de imagine duala
 • Filmare 1080p la 60fps
 • Rafala de 5fpsGPS, busola digitala

Facebook Comments

Tu ce zici despre asta?