O zi in Krefeld
Vizita in Krefeld
Germania este plina de orasele mici, nu foarte cunoscute dar minunat de cochete si pline de turisti. Vechi orase/cetate targ ce si-au pastrat in centru vechea organizare. Cu ziduri de aparare si o zona centrala in stilul de atunci. Asa este si Krefeld.
Krefeld este un mic orasel de langa Dusseldorf, la doar cativa zeci de kilometri de acesta. Majoritatea centrului orașului Krefeld se află în mod clar și compact, amplasat între patru străzi verzi, care înglobează zidurile vechi ale orașului. Fosta stradă mare a Krefeldului medieval – strada principală dintre Sudwall și Rhein strasse – a fost dezvoltată astăzi într-o zonă comerciala doar pentru pietoni. Aceasta zona de cumpărături care traversează Neumarkt formează artera principală a centrului orașului. Königstrasse, închisă din 2000, se află paralel cu aceasta. Cu toate acestea, cu distanțele scurte între buticurile sale de marcă, magazinele de specialitate și centrele comerciale, Krefeld este un oraș atractiv pentru cumpărături. Noi din pacate nu am avut timp de asa ceva fiind o vizita scurta pentru a vedea cladirile Bauhaus si un pic din oras.
Am fost prima data in vizita la Muzeul Kaiser Wilhelm. Cladirea a fost renovata de curand, are 2 nivele dar nu am putut vizita decat primul nivel care detine 2 expozitii. Aici am vazut istoria muzeului, si modul in care a fost fondat de catre cetatenii Krefeldului.
Muzeul Kaiser Wilhelm este o clădire superba în mijlocul orașului, care prezintă pluralismul stilului eclectic de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Clădirea deschisă cu trei aripi, care înconjoară o curte (sculpturală), se referă la arhitectura palatului Renașterii italiene. Pe o baza înalta din lavă bazaltică, se situeaza o clădire din piatră cu gresie cu două etaje. Un risalit mijlociu domină frontul fațadei din est. Trei arcuri formează intrarea în muzeu. Dincolo de balustradă, un grup sculptural de Hugo Lederer (1871-1940) încoronează sala din mijloc. Aceasta arată geniul înaripat al artei, care protejează meșteșugurile sub forma a două figuri masculine. Grupul de bronz a fost prima comanda publică din 1898, pe care sculptorul din Berlin a primit-o. Exteriorul clădirii este definit prin utilizarea de pietre ruginite în relief care marchează colțurile clădirilor și ferestrele. Blocurile de arcade și nisele încadrate imbogățesc suprafețele mari de piatră, în special la etajul al doilea. În sud-vest există un relief de bronz mare, tauri, realizat de sculptorul Berlin Louis Tuaillon la turnul de colț modelat din 1950. Lucrarea aceasta a fost comandată în 1913 de către Ministerul Culturii, Berlin și orașul Krefeld.
În 1968, dupa o perioada lunga in care a fost inchis, Muzeul Kaiser Wilhelm își deschide porțile din nou. Cu toate acestea, scara reprezentativă a trebuit să facă loc pentru un nou aspect rutier în fața clădirii, scara istorică în interior a fost înlocuita cu o versiune mai ușoară, mai contemporana. Astăzi, statuia lui Kaiser Wilhelm I se află în zona exterioară din partea de nord a muzeului. Caracterul camerelor de expoziție a rămas intact in ciuda schimbărilor structurale. Structura cladirii cu unitățile sale mai mici, la primul etaj și camere mari, cu tavane de sticlă la etajul al doilea, prin care intră o lumina slabă, definesc spațiul în muzeul de astazi. Mi-au placut foarte mult piesele de mobilier cu un design unic, ce aveau o utilitate extraordinara imbinate fiind cu un stil unic. O expozitie ce duce ideea la forma. Dupa cum vedeti din poze, sunt foarte colorate si arata foarte interesant. Muzeul este deschis zilnic pana la ora 17 si un bilet pentru adulti costa 7 euro, cu pret redus este 3 euro. Se afla cam la 15 minute de mers pe jos de Main train station.
Casele Lange și Esters de pe Wilhelmshofallee
A doua noastra oprire a fost la casele Lange și Esters de pe Wilhelmshofallee. Au fost proiectate și construite între anii 1927 și 1930 de către arhitectul Bauhaus de renume internațional Ludwig Mies van der Rohe (1886-1969), întruchipează unitatea subiectului și a spațiului, precum și a arhitecturii și naturii. Din 1955 Haus Lange și din 1981 Haus Esters au fost folosite ca muzee pentru expoziții temporare.
Din fondurile „Proiecte naționale de design urban 2015“ al guvernului german, orașul Krefeld a primit 700.000 de euro pentru renovarea ansamblului monument Haus Lange și Haus Esteri. Deja în 2016 și 2017 au fost măsuri de întreținere de bază, cum ar fi renovarea cazanului , reabilitarea zidărie și casa grădină de la Haus Esteri sunt efectuate. în 2018, renovarea clădirilor in exterior și în interiorul locuințelor continuă. cu finanțarea ncesara pentru conservare pe termen lung.
Datorită renovării, casele Lange și Esters vor fi închise în 2018. Pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la Bauhaus în 2019, Kunstmuseum Krefeld va redeschide vilele la începutul anului 2019 cu un program pe tot parcursul anului intitulat “Anders Wohnen. Designs pentru Casa Lange și Casa Esters “. Interesante si ingrijite, mi-au placut foarte mult si gradinile care aveau un farmec aparte si casa de vacanta din gradina.
Imi pare rau ca nu am avut mai mult timp sa exploram frumosul orasel Krefeld. Din cate am vazut in drumul nostru mi s-a parut un orasel linistit care iti poate oferi o alta imagine a Germaniei.
Am inteles de la ghidul nostru ca in zona mai sunt muzeul si Castelul Burg Linn, cel mai vechi castel medieval din zona Rinului. Gradina zologica, cea botanica si parcul natural Stadtwald unde se organizeaza diverse evenimente in mod constant. Distileria Dujardin ce produce brandy inca din anul 1810 sau vila Merlander ce adaposteste acum un muzeu/arhiva a perioadei naziste. Acestea plus inca altele plus magazinele si restaurantele ce le gasiti in oras fac din Krefeld un orasel ce merita a fi vizitat.
Am plecat in graba spre Dusseldorf unde eram cazati cu gandul ca mai prindem cateva ore de vizitat, macar centrul vechi. Din pacate era 3 octombrie Ziua Nationala a Germaniei si erau inchise multe locuri, oamenii fiind liberi, asa ca am mers sa mancam la unul dintre cele mai bune si traditionale restaurante din Dusseldorf unde am mancat cateva feluri traditionale in frunte cu celebrul ciolan. Restaurantul se numeste Zum Schlussel si sunt convinsa ca daca intrebati pe cineva de el va va spune cum sa ajungeti. Au multa, multa, bere, din anul 2012-2014 au primit distinctie The beer tasting gold award. Preturile sunt foarte bune, o bere fiind cam 2-3 euro iar un fel de mancare intre 10 si 15 euro. Dar, atentie, portiile sunt gigant, dintr-o portie pot manca lejer 2 persoane. Noi am luat aperitiv, snitzel cu cartofi cu bacon, ciolan cu varza si strudel de mere. Nu am reusit sa mancam tot dar am gustat din fiecare si ne-am lamurit inca o data ca bucataria germana este una dintre cele mai bune din lume.
Am plecat spre hotel int-o frumoasa plimbare prin centrul vechi cu gandul ca trebuie sa revin intr-o zi pentru a vizita Dusseldorf.
Daca ati fost in aceste zone, poate ne spuneti si voi ce v-a placut cel mai mult si ce ne recomandati sa vizitam.