Cea mai frumoasa Catedrala din lume!
Cea mai frumoasa Catedrala din lume!
Nu cea mai mare, nu cea mai inalta ( inca ) , nu cea mai veche dar din punctul meu de vedere cu siguranta este cea mai frumoasa Catedrala din lume! Si inca nu e terminata… Intr-un top 5 al Catedralelor din Europa, am pus-o pe locul 1 fara ezitare.
Sagrada Familia, domina orasul Barcelona cum putine cladiri isi domina orasul unde sunt. Este amplasata in asa fel si atat de inalta incat poate fi vazuta dintr-o multime de puncte ale orasului, indiferent daca esti pe un bulevard jos sau sus pe Monjuic. Se inalta majestuos dintre blocurile uniforme ca inaltime, fara insa a epata, fara sa striveasca orasul. Doar aduce o frumusete ce iti taie respiratia atunci cand o vezi pentru prima data.
Este un exemplu incredibil de arhitectura dusa la maxim, creata intr-un moment in care nu beneficiam de calculatoare puternice si performante. Calculele fantastice în amănunt ale fiecărui element ce introduce greutate, forte și presiuni , distribuite magnific pe direcții aproape imposibile. Calcule făcute acum o suta de ani știind clar ce greutăți și ce forte vor fi construite în următoarea suta de ani după proiectare. Fiecare spațiu, lumină , umbră, este perfect calculată și are propria simbolistica care face parte din întreg ca ca orice artist virtuos dintr-o orchestra de 300 de instrumentiști.
Toate acestea se datoreaza unui singur om. Un geniu al Cataloniei. Antonio Gaudi. Cel care si-a pus amprenta pe Barcelona intr-atat de mult incat astazi, orasul este denumit de multe ori ”Orasul lui Gaudi”.
Catalan de la nastere, nascut in 1852, ultimul dintre cei 5 copii ai familiei, a fost un copil bolnavicios si retras. Rand pe rand, mama sa, cei trei frati si sora lui au murit lasandu-l doar cu tatal si cu fiica sorei. Atunci s-au mutat la Barcelona impreuna. Tatal sau si nepoata au decedat la randul lor iar Antonio Gaudi a ramas singur. Nu a fost casatorit niciodata, existand o singura femeie pe care a iubit-o dar care la randul ei nu i-a impartasit dragostea… In ultimii ani ai vietii, dedicat atat de mult constructiei Sagrada Familia, era extrem de neglijent cu propria persoana, cu igiena personala si cu aspectul sau. In anul 1926, in drumul spre Catedrala, a fost lovit de un tramvai. Fiind atat de neingrijit, nu a fost recunoscut de nimeni si a ajuns la un spital pentru saraci. La doua zile, un episcop ce facea o vizita la spital, absolut intamplator, l-a recunoscut pe genialul arhitect si l-au transferat la un spital privat. Din pacate a fost prea tarziu, acesta murind in cateva zile. Este ingropat la subsolul Sagradei Familia, intr-un mormant mic, ce se poate vedea printr-o fereastra.
Incepand cu anul de debut al constructiei catedralei, Gaudi a inceput sa fie tot mai obsedat de aceasta realizare extraordinara. In 1882 cand au inceput, “arhitectul lui Dumnezeu” stia ca lucrarile nu vor fi terminate in timpul cat el va fi in viata. Nici nu a luat in considerare acest fapt si tocmai de aceea, a lasat planuri in detaliu despre cum sa fie continuata si finalizata Catedrala. Undeva prin anul 1910, tocmai pentru a grabi oarecum constructia, Gaudi a renuntat la orice alta lucrare a sa si s-a dedicat in totalitate santierului de la Catedrala, fiind prezent zi de zi acolo, uneori dormind chiar intr-o camaruta din santier. Pana in 1926 cand a decedat, Sagrada a fost centrul universului sau.
La Sagrada Familia se lucreaza intr-un ritm lent chiar si acum. Fondurile provin de la donatiile particulare si din banii din tichetele de intrare in catedrala. Termenul estimat pentru finalizare este 2026, atunci cand se celebreaza 100 de ani de la decesul lui Gaudi dar nimeni nu poate garanta ca ele chiar se vor termina. Tehnicile noi de constructie sunt inglobate in planurile lui Gaudi si este o onoare uriasa sa fii parte din echipa ce construieste uriasa cladire.
Daca va ganditi ca sunt putini bani sa stiti ca sunt destui. Un bilet de intrare simplu la Sagrada Familia costa 26 de euro, unul care include si turnul costa 36 iar un tur complet ghidat costa 40 de euro. Si sunt aproape 10 milioane de vizitatori anual! Vizita se face doar la ora rezervata si biletele se gasec online pe site-ul sagradafamilia.org
O senzationala istorie in imagini a constructie, a evolutiei sale de-a lungul timpului, o gasiti pe momentosdelpasado.blogspot.com Aici vedeti inceputul si traseul in imagini a constructiei monumentale dar si a imprejurimilor sale.
Sagrada Familia are 3 fațade, fiecare având câte 3 intrari : Fațada Nașterii , Fațada Patimilor și Fațada Gloriei. Sunt extrem de diferite ca aspect si unele sunt mai apreciate decat altele, in functie de gustul personal. Cele 18 turnuri sunt dedicate celor 12 Apostoli, celor 4 Evanghelisti – Luca, Matei, Marcu si Ioan – cei care impreuna ne-au lasat Noul Testament, Fecioarei Maria si cel mai inalt ( inca neterminat va avea 170 de metri ) dedicat lui Iisus.
Interiorul catedralei este, fara exagerare fabulos! Suntem obisnuiti cu biserici/catedrale une lumina ajunge greu, se strecoara, creaza penumbra. Aici explodeaza! Pusa pe axa est-vest, are vitraliile realizate in culori care inunda interiorul de lumina specifica fiecarei parte a zilei.
Relativ simpla in comparatie cu vechile catedrale sau cu cele ortodoxe, este atat de frumoasa incat majoritatea vizitatorilor raman fermecati in spatiul vast din interior. Ai ocazia sa vezi, daca esti atent/a o multime de simboluri. De la stagul Cataluniei la simbolul Sfantului Gheorghe ( Saint George ) patronul spiritual al Cataluniei, scene din Noul Testament, embleme ale provinciilor din Catalunia. Sunt atat de multe, incat este greu sa cuprinzi in totalitate scenele.
Daca vizitati Sagrada, va recomandam sa cumparati bilet pentru turn. Se urca cu liftul si se coboara pe scari. De sus insa poti cuprinde si intelege mult mai bine, atat orasul Barcelona cat si exteriorul si interiorul Catedralei.
Sagrada Familia este, in opinia noastra, cea mai frumoasa cladire religioasa din lume. Atat de delicata, de complicata si impunatoare incat impune respect si admiratie.