Top 5 catedrale in Europa

Cele mai frumoase catedrale din Europa!

       Se tot vorbeste in Romania despre Catedrala Mantuirii Neamului din Bucuresti,  cat este de necesara, daca este momentul potrivit, daca avem banii necesari…intrebari, intrebari, intrebari. Polemici pro si contra! Eu sunt absolut PRO, deoarece  stiu un lucru, in toate orasele unde am ajuns prin calatoriile mele, exista un punct de maxim interes al orasului reprezentat de biserica cea mai mare din oras. Chit ca vorbim de Barcelona, de Paris, de Londra sau mai stiu eu ce oras…fiecare dintre ele are o catedrala cu care se lauda! Vreau sa facem impreuna un top 5 ( e mic intr-adevar dar putem sa-l marim ) al celor mai frumoase catedrale din Europa.

        Din punctul meu de vedere ca si frumusete primul loc este ocupat de departe de Sagrada Familia din Barcelona. Deci sa incepem…

1. Sagrada Familia  – Barcelona

Incredibila!Extraordinara!Unica! Perfecta… cuvintele sunt prea putine si prea sarace sa descrie aceasta CATEDRALA! Inceputa in secolul al XIX lea, in anul 1882 are ca termen de finalizare anul 2026 dar…e un termen relativ. Grandioasa mi s-a parut! Partea veche in contrast cu partea noua…

sagrada     Planurile celebrului Gaudi sunt respectate in amanunt si acum iar “Clientul meu nu se grabeste” este inca motto-ul pentru lucrari. Banii vin din biletele de intrare si din sponsorizarile oamenilor. Sfanta Treime o sa aiba 18 turnuri reprezentand pe cei 12 apostoli, cei 4 evanghelisti, Fecioara Maria si Isus – turnul acestuia o sa ajunga la 170 metri inaltime si o sa aiba o cruce uriasa in varf. Poti urca pana in varful de acum al Catedralei iar pretul, programul si restul informatiilor le gasiti aici. Am urcat pe scari pana in varf…privelistea este senzationala!

Asa o sa arate in 2026

2. Catedrala din Koln

157 metri inaltime, neagra…imposibil de confundat! O sa gasiti rar poze cu ea din fata pentru ca inaltimea o face greu de fotografiat si turistii se apleaca pana la pamant ca sa cuprinda totul! In spate ei celebrul pod cu lacate… Am fost impresionat. Catedrala este chiar langa gara din Koln si ofera un spectacol incredibil.

kolnSe spune ca este cea mai frumoasa si mai inalta catedrala gotica din lume. Se poate vizita fara a plati ceva. Ca lucru special, in al doilea razboi mondial aviatia aliatilor a bombardat de mai multe ori orasul Koln si in special gara iar marea majoritate a cladirilor au fost puse la pamant dar Catedrala chiar daca era cea mai mare cladire din zona si firesc cea mai probabil sa fie lovita a scapat fara sa fie atinsa.

koln1
incredibil, nu-i asa?

In spatele Catedralei este fluviul Rin si podul plin cu lacate al celor care se iubesc.

3. Saint Paul – Londra

Capitala Marii Britanii este in top cu scaunul episcopal al episcopului Londrei. Construita, reconstruita de mai multe ori are aceasta forma din secolul al XVIII lea si a fost ( multi considera ca inca este ) pentru mult timp cel mai important loc de inchinare din Anglia.saint-paul-cathedralIn domul de sus pe margine sunt niste gaurele in perete iar daca cineva sopteste ceva cel aflat in partea opusa  daca asculta poate auzi vorbele transmise. Am incercat si chiar functioneaza! Poti urca pana in varf dar nu e pentru oricine, ca sa ajungi acolo trebuin sa pasesti pe niste trepte de metal inguste greu de urcat. Mai multe despre unde e , cat costa sa o vizitati si program gasiti aici.

4. Notre Dame – Paris

Parisul intra in topul meu cu celebra Notre Dame. Am ales Notre Dame in dauna Sacre Coeur, chiar daca nu se remarca prin dimensiunile sale. Sta inca din secolul al XIV lea pe locul unui fost templu roman si este inima Frantei.

notre dameCele doua turnuri, cu o inaltime de 69 de metri, pot fi vizitate dar dimensiunea ei vine din cat de incapatoare este inauntru,  aproape 10.000 de credinciosi putand fi martori la slujbe!

interior notre dameAm fost impresionat de felul in care lumina isi face loc in interior. Este intunecata si lumina ajunge greu dar locul straluceste totusi. Greu de explicat…mergeti sa vedeti! Aici aveti amanunte.

5. Bazilica Sfantu Petru – Roma – Vatican

Nu stiu de ce am pus pe locul 5 cea mai importanta biserica din lume! Merita locul 1,2,3 si toate celelalte… In Roma, in Vatican de fapt se gaseste Bazilica Sfantul Petru,  –  centrul crestinatatii mondiale. Loc de odihna pentru unii dintre papii ce au condus biserica,  inchinata celui mai important apostol al lui Isus, Sfantul Petru- cel care a fost si primul papa al bisericii

large_basilica-sfantul-petru-romaDe cele mai multe ori, coada la intrarea in biserica dureaza mult pentru ca mii de oameni vor sa intre! Cea mai mare biserica din lume, are peste 15.000  m², o inaltime de 119 metri si poti ajunge pana in varf de unde privelistea asupra pietei San Pietro este absoluta. Am urcat si aici ca in fiecare catedrala unde am fost si scarile stramte, terasa pe care o strabati…labirintul acela este miraculos. Nu am reusit sa vad insa de acolo fereastra de unde vorbea papa Benedict al XVI lea pe atunci in functie. Interiorul bisericii este pe masura exteriorului iar mormantul papei Ioan Paul al II lea, atat de iubit este cel mai vizitat loc. Sub acest altar incredibil facut din alama se afla mormantul Sfantului Petru. Nu, nu se poate vizita…

altarul principal
altarul principal din biserica

 Ca o completare a topului, in functie de gusturi, de experienta traita acolo pot intra oricand in top catedralele  din  Sfantul Stefan din Viena – Bazilica Sfantul Stefan din Budapesta , Catedrala Sfintii Mihail si Gudula din Bruxelles sau tot aici mica biserica a Santului sange – aici se gasesc picaturi din sangele lui Isus, Bazilica San Marco din Venetia sau Domul din Milano atat de alb si de vizitat sau poate catedrala Notre Dame de la Garde,situata in varful muntelui in Marsillia. Si nu am pus pe lista marea moschee alba – Bin Zayed din Abu Dhabi, cu toate ca ar merita un loc in top!

 Ca orice top, este unul subiectiv facut prin prisma experientelor si gusturilor mele. Va invit pe voi sa-mi spuneti ce biserici sau mari catedrale ati vizitat si care ar fi topul in viziunea voastra!

Up date. 

Cu toate ca e Top 5  ar intra un top 6 pentru ca intre timp am vizitat si Sfanta Sofia ( Sfanta intelepciune ) din Istanbul. Catedrala crestina initial, apoi sute de ani moschee, azi muzeu. Este construita inainte de Biserica Sfantului Petru din Roma si a servit ca model nu neaparat de arhitectura ci de marime si grandoare. Ataturk, parintele Turciei moderne a hotarat transformarea acesteia din moschee in muzeu. Picturile de pe pereti, scoase la lumina azi, restaurate, acoperite de aur si frumoase ca intr-un vis dezvaluie bogatia timpurilor. Istoria Sfantei Sofia este lunga si plina de povesti.  O poveste tainica spune asa:

Atunci cand turcii au intrat in oras, biserica era plina de osteni si de oameni. O parte din garda Preotilor au incercat sa scape prin tunelurile bisericii. Au fost ajunsi de catre soldatii turci si in lupta ce a urmat Dumnezeu a luat o hotarare. I-a impietrit pe soldati si pe preoti. Se spune ca unul dintre ei avea scoasa sabia din teaca pret de o palma. Atunci cand sabia o sa iasa din teaca de tot se zice ca vine judecata. Azi sabia mai are o palma sa iasa…

Adevar? Mit? Cine stie?

interior

sf sofia

vechi picturi

Facebook Comments

Tu ce zici despre asta?