ROMANIA

Sfintirea Catedralei Mantuirii Neamului

Se sfinteste Catedrala Mantuirii Neamului

Am mai scris despre Catedrala Mantuirii Neamului si feedback-ul a fost mai mult negativ. Din pacate… Asasinati de stirile negative, multi cred ca este o greseala ca se construieste. Spitale/autostrazi/scoli/metrou…infrastructura. Evident ca avem nevoie de asta. Dar avem nevoie si de spirit, de lucruri care sa ne uneasca acum si in viitor. Si daca toate guvernele Romaniei nu reusesc sa faca lucrurile de mai sus, si nu reusesc nu pentru ca ar fi impiedicati de constructia aceasta, uite ca biserica, cum-necum reuseste sa construiasca ceva grandios destinat poporului roman.

Personal sunt mandru ca sunt contemporan cu acest lucru si ma bucur enorm ca traiesc pe viu constructia acestei cladiri simbol. Visul de mai mult de 100 de ani al multor romani  se implineste vazand cu ochii. Ma intristeaza ca Presedintele Romaniei a decis sa nu participe la sfintire, motivand intalniri europene. Chiar daca nu este ortodox si nu este practic Catedrala lui, este Presedintele tuturor romanilor iar ortodoxia inseamna vreo 90% din poporul roman. In fine…alegerea lui.

Chiar asa neterminata, Catedrala se dovedeste ca atrage o multime de oameni. Si nume importante cum ar fi  Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului. Indiferent de ceea ce o sa spuneti: popor inapoiat, biserica ce nu face sau nu drege, nu aveam nevoie de asa ceva, Dumnezeu nu are nevoie de Catedrala etc,   Eu sunt convins de necesitatea constructiei acestui simbol! Si nu zic nimic despre cat de importanta va fi ca obiectiv turistic pentru Bucuresti si Romania. Doar despre importanta spirituala.

Catedrala Mantuirii Neamului nu este construita pentru generatia noastra ci de generatia noastra pentru generatiile viitoare. Asta va ramane in istorie!

Poate ca astazi, pentru cei care traiesc alert pentru cei care nu au timp, poate ca biserica numai reprezinta ceva important. Dar nu va rezumati la cercul vostru de cunoscuti. Ganditi-va la sarbatorile de Paste cu bisericile pline de tineri, la nenumaratele pelerinaje, la zilele din Iasi sau Bucuresti cu Sfanta Paraschiva si Sfantul Dumitru. Cati oameni stau la rand doar pentru a ajunge in fata unor moaste. Stiu. Stiu ca radeti in sinea voastra si-i considerati in cel mai bun caz naivi. Dar a rade pe seama credintei unui om este o greseala imensa. Nici eu nu ajung des la biserica si am intrat mai repede in bisericile sau catedralele din strainatate decat in cele de acasa. Dar nu imi pot imagina viata fara biserica. Si nu pentru ca sunt un mare credincios dar oamenii au in ADN-ul lor credinta si nu o sa o pierdem vreodata.

Catedrala Mantuirii Neamului va deveni centrul credintei romanesti si un obiectiv turistic la fel de important ca si Casa Poporului. Complexul in sine, la final va fi atat frumos cat si util. Aici se vor tine cele mai importante evenimente ale Romaniei pe plan religios. Catedrala Mantuirii Neamului, peste o generatie, cea care va uita de banii folositi la constructia ei, va uni si nicidecum nu va dezbina. Trebuie doar sa gandim un pic in perspectiva… Este mare? Da! Este mare dar si Romania isi doreste sa fie mare si nu e nimic rau in a fi mandru de lucrurile bune din trecutul, prezentul si viitorul tau. Nu e nimic rau in a-ti dori sa te prezinti cu fruntea sus in fata lumii. Catedrala Mantuirii Neamului nu ne va mantui ci ne va aduce sentimentul de mandrie ca popor.

Roman. Crestin ortodox. Mandru!

 

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *