Catedrala Mântuirii Neamului

         Catedrala Mântuirii Neamului

Avem nevoie de aceasta biserica?

        Se vorbeste nonstop de Catedrala Mantuirii Neamului, opiniile fiind pro sau contra, de cele mai multe ori insa contra. Eu sunt bucurestean si MA BUCUR ca se construieste! Hai sa facem o scurta istorie a acestui proiect si sa vedem impreuna daca este o idee buna sau una care nu e pusa in practica in momentul potrivit…

Catedrala Mantuirii Neamului      Ideea construirii unei catedrale nationale a aparut dupa razboiul de independenta din 1877-1878 cand s-a constatat faptul ca nu exista un loc destul de incapator unde sa se oficieze o slujba religioasa cu ocazia zilelor sau evenimentelor importante.  Discutiile au fost multe, rezolvare niciuna ( specific romanesc si atunci si acum ). De-a lungul timpului a revenit mereu in actualitate aceasta idee, colectele de bani continuand mereu. Dupa primul razboi mondial si dupa Marea Unire din 1 Decembrie 1918 au fost bani dar nu a fost loc, a fost loc dar nu au fost bani…au fost si bani a fost si un loc ales dar s-a pus doar o troita prin 1929, apoi a venit Marea Criza Economica din anii ’30 si iar s-a oprit totul. Al doilea razboi mondial…comunismul… Parca tot timpul ceva sau cineva a oprit construirea acestei biserici reprezentative.

     Imediat dupa revolutie BOR a reinceput discutiile despre constructie. Aceleasi vesnice si vechi probleme…unde?cu ce bani?cine?cum?cand? Noi romanii pornim tare greu… Mitropoliti, politicieni, presedinti, primari si-au dat cu parerea despre fiecare intrebare in parte. Intr-un grandios final s-a decis ca Dealul Arsenalului, in spate la Palatul Parlamentului sa fie locul iar 2011 a fost anul cand chiar s-a inceput construirea Catedralei Mantuirii Neamului. 100 de milioane de euro pret/ 2016 ultimul termen de finalizare/ 100-120m inaltime/ spatiu pentru 5000 de credinciosi/ aproape 40.000 metri patrati/ inca vreo 200 de milioane euro pentru picturi si decorare/ 5 etaje din care 2 subterane totul construit in stil bizantin/ 12 lifturi/ spatiu pentru 100.000 de pelerini afara. Catedrala va avea două hramuri: Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) şi Sfântul Apostol Andrei, şi s-ar putea ca la subsol să mai existe un al treilea hram Sfântul Dionisie.

Cam asta ar fi pe scurt istoria veche, recenta si contemporana a Catedralei Mantuirii Neamului!

    Acum…avem nevoie de ea? Este momentul potrivit sa o construim? E prea mare? Prea scumpa? Prea…oricum!O sa fie un kitch? De ce o construim? Banii! De unde vin? Prea multe biserici prea putine scoli, camine de batrani…

nu e momentul

     Am umblat prin cateva orase din lume si peste tot am gasit mari biserici si mari catedrale. Paris, Londra, Barcelona, Koln, Madrid, Bruxelles sunt cateva orase unde o anumita constructie religioasa este punct maxim de interes turistic si nu numai. Orice eveniment important isi gaseste loc in acel spatiu. Cladiri construite cu secole in urma, de care generatii intregi s-au bucurat. Noi ca popor, oricat de mult ne place sa ne laudam, nu am prea contat in istoria europeana…o tara mica, aflata intre mari puteri sub influente directe sau indirecte de-a lungul timpului. Consider ca o Catedrala Nationala ar deveni un simbol nu numai al Bucurestiului sau al Romaniei ci si un simbol al intregului popor roman. In timp, pentru ca este o constructie destinata viitoarelor 50 de generatii, o sa devina un spaţiu-simbol al comuniunii româneşti din ţară şi de pretutindeni!

      Este adevarat ca multe lucruri nu sunt cum ar trebui sa fie in tara noastra, ca multe lucruri merg prost in biserica, politica sau societate in general dar ma bucur ca sunt contemporan la construirea Catedralei Mantuirii Neamului.

Va invit sa va spuneti parerea vis a vis de acest lucru si sa aduceti argumente pro sau contra!

Facebook Comments

9 thoughts on “Catedrala Mântuirii Neamului

 • 13 April 2016 at 23:06
  Permalink

  Spuneti ca aceasta mega constructie v-a fi simbol al crestinismului din Rominia si un punct turistic european. Bani sunt mai ales acum cin la patriarh s-a marit leafa..15000 lei/luna. Dar mai spuneti ca proiectul acesta vechi, a fost oprit de cel puti doua ori pina acum. Ce ati zice ca a treia oara sa-l opreasca Dumnezeu. MegaMoschee si un Megacutremur, sau Mega razboi…

 • 6 April 2016 at 2:27
  Permalink

  Trei lucruri de spus:

  1. Constructiile faraonice, catedralele, apartin perioadei Evului Mediu. Atunci construiai din astea, sa ramai in istorie. Nimeni in ultima suta de ani n-a mai construit asa ceva.

  2. Nu sunt specifice noua romanilor si nici ortodoxiei. Bisericile ortodoxe sunt mici si intime, nu inalte si reci, precum cele catolice.

  3. Problema este ca se face cu banii statului, nu ca se face. Biserica nu plateste taxe la stat, are venituri proprii. De ce n-o face si cerseste bani de la stat?

 • 5 April 2016 at 20:34
  Permalink

  Pro, desigur. Iar cu banii, hai sa fim seriosi ca nu din cauza Bisericilor nu sunt spitale. Nu sunt spitale din cauza coruptiei, a furturilor pe care le cunoastem foarte bine, din cauza ca mai mult de 50% din economie este la negru – iar noi, de fiecare data cand nu socilitam bon suntem complici si dupa ne plangem ca nu sunt bani de pensii, etc. Si ca toleram coruptia la nivelul la care a ajuns si ca inculpatii sa scape nepedepsiti.
  Cu Biserica Neamului, este singurul edificiu in care se fac economii, realizarea este sub deviz, iar firmele care o construiesc sunt din Romania. Constructiile imping economia in sus, de aceea s-a refacut repede Germania dupa razboi, ca au construit drumrui, cladiri, orice. Deci nici aici nu avem o pierdere.
  In rest da, avem nevoie de o catedrala, toate popoarele au si abia astept sa o vad terminata. Chiar mama, dupa ce am vizitat Roma cu ea, a remarcat: ia uita-te cate biserici majestuoase au aici si ce maretie si la noi atata scandal pentru una singura.
  Cred ca de fapt este impinsa ura populatiei spre Catedrala ca sa ne varsam nervii pe BOR si sa uitam toate celelalte lucruri, dar uitam ca de fapt tot ce s-a dar, privatizat, etc s-a pierdut, devalorizat, instrainat mai ales – o proportie foarte mare din Romania, de altfel – iar pamantul si posesiunile bisericii sunt ale tarii, nu le ia niciun particular. Chiar si Patriarhul, cat il blamam pentru unele, este monah, nu are avere personala, tot ce agoniseste el va ramane Bisericii, deci implicit poporului.

 • 8 January 2015 at 12:58
  Permalink

  Absolut! Si asa printre schele se viziteaza de catre toti turistii din Barcelona. Este un must al orasului. Dar cand o sa fie terminata? Grandioasa! Asa si cu Catedrala…

 • 8 January 2015 at 11:59
  Permalink

  La Sagrada Familia nici acum nu s-a terminat constructia, inceputa cu peste 100 de ani in urma si ce impact pozitiv are! Cred ca romanul s-a nascut mai intai carcotas/critic, decat poet.

 • 15 April 2014 at 6:54
  Permalink

  Nu stiu Stefane, nu as merge asa de departe…ura! Cred ca e vorba doar de vesnicul spirit critic al poporului nostru. Criticam si carcotim indiferent cine/ce face.

 • 14 April 2014 at 21:30
  Permalink

  Iuda se plângea că s-a risipit mirul pentru ungerea lui Iisus, iar cu banii de pe acel mir se puteau ajuta săracii. Aşa-i şi azi cu “iudele” care tună şi fulgeră împotriva construirii catedralei. Nu de săraci le pasă, ci ura împotriva Bisericii Ortodoxe îi animă.

 • 27 March 2014 at 8:45
  Permalink

  Supararea si lehamitea pe care le simt la tine sunt perfect indreptatite. Catedrala insa nu e facuta neaparat pentru slava Domnului ci mai mult ca simbol al Romaniei. Dumnezeu e mai presus de biserica, politica, societate, timp. O asemenea constructie a avut insa intotdeauna in locul unde a fost construita un efect pozitiv.

 • 27 March 2014 at 7:46
  Permalink

  Mie unul mi-e perfect perpendicular daca e bine sau nu. Judecand la rece, este bine pentru turism, pentru afacere, comert etc… dar atunci imi vine serios sa ma intreb “este biserica o afacere? sunt preotii managerii acestei colosale industrii?”. Nu am citit biblia, dar am auzit ca exista un pasaj in care Issus spune ca biserica exista in fiecare din noi, iar altar poate fi orice, de la o piatra, un pom, orice.
  Avem biserici poleite cu aur, avem de toate, mai putin credinta si dorinta de a ne ajuta semenii. “Iubitorii” de animale ies in strada pentru ocrotirea lor, dar daca vad un copilas care cerseste pentru ca nu are intr-adevar ce sa manance, e murdar si nespalat, il alunga cu scarba si dispret total: “pleaca de aici, pui de cioara!”. Asa si cu biserica, putini sunt preotii care ajuta dezinteresat enoriasii cu probleme, si mai putin cei care fac o slujba, de orice fel, fara a avea nici o pretentie. Cam asa vad eu lucrurile, mai util si folositor pentru societate ar fi fost un spital ultramodern,o cantina, sau orice altceva de care ar fi beneficiat omul de rand.
  Dar si asa e bine, beneficiaza industria bisericii, pentru binele clericilor vor cotiza, intr-un singur loc ,toti turistii, pelerinii, credinciosii, curiosii, etc. Si cand te gandesti ca biserica e scutita de impozite si taxe….
  Dar cum spuneam, mi-e perfect indiferent. Tot e bine ca se construieste ceva. Sa ne mandrim si noi. Ca alti europeni.Ce daca avem cel mai scazut nivel de viata din Uniune, cei mai putini km de autostrada. Sa ne ridicam si noi la nivelul fratilor nostri mai mari, care au fost odata imperii, care…. Nu mai spun nimic. E bine si asa.

Tu ce zici despre asta?