LUMEA MARE

Barcelona. Orasul lui Gaudi.

Barcelona poarta amprenta unui geniu. Antonio Gaudi.

Sunt putine orase in lume care sa fie definite atat de mult de o singura persoana. Barcelona inseamna Gaudi si Gaudi inseamna Barcelona. Poate doar Parisul sa aiba o constructie care sa iasa atat de tare in evidenta precum iese Sagrada Familia in Barcelona si ma refer aici la Turnul Eiffel. Pentru ca Sagrada, efectiv  domina orasul si este punctul central al sau. Iar Sagrada este opera de capatai a lui Gaudi. Intr-un oras unde lipsesc turnurile de sticla si majoritatea cladirilor au pana in 10 etaje, Sagrada se inalta majestuos deasupra tuturor, fara a epata.

Sagrada-Familia

Povestea vietii lui Gaudi este una trista daca ne referim doar la viata lui personala.

Catalan de la nastere, nascut in 1852, ultimul dintre cei 5 copii ai familiei, a fost un copil bolnavicios si retras. Rand pe rand, mama sa, cei trei frati si sora lui au murit lasandu-l doar cu tatal si cu fiica sorei. Atunci s-au mutat la Barcelona impreuna. Tatal sau si nepoata au decedat la randul lor iar Antonio Gaudi a ramas singur. Nu a fost casatorit niciodata, existand o singura femeie pe care a iubit-o dar care la randul ei nu i-a impartasit dragostea… In ultimii ani ai vietii, dedicat atat de mult constructiei Sagrada Familia, era extrem de neglijent cu propria persoana, cu igiena personala si cu aspectul sau. In anul 1926, in drumul spre Catedrala, a fost lovit de un tramvai. Fiind atat de neingrijit, nu a fost recunoscut de nimeni si a ajuns la un spital pentru saraci. La doua zile, un episcop ce facea o vizita la spital, absolut intamplator, l-a recunoscut pe genialul arhitect si l-au transferat la un spital privat. Din pacate a fost prea tarziu, acesta murind in cateva zile. Este ingropat la subsolul Sagradei Familia, intr-un mormant mic, ce se poate vedea printr-o fereastra.

Antonio Gaudi, daca ne raportam la viata de familie este unul dintre oamenii care au suferit cumplit din cauza incercarilor. Barcelona il recunoaste si-i dedica graffiti pe zidurile orasului. Omagiul de astazi.

Antonio-Gaudi

Dar daca ne raportam la realizarile sale, este printre cei mai importanti oameni din istoria arhitecturii lumii. Arhitectul lui Dumnezeu!

Ca orice tanar, atunci cand a ajuns in Barcelona, a incercat sa gaseasca orice lucrare l-ar fi putut ajuta sa progreseze. Antonio Gaudi a muncit la proiecte de case private si chiar si la realizarea unor vitrine ale unor magazine. Orice gasea era bine venit. Tocmai o asemenea vitrina a atras atentia unui magnat din oras. Eusebi Güell i Bacigalupi. Un bogatas al timpurilor care din clipa in care l-a cunoscut, l-a spijinit pe tot parcursul vietii. Guell. Va suna cunoscut? Parcul Guell. Palatul Guell. Cripta Guell. Toate realizate de Gaudi, pe banii lui Guell. Fara sa vrea, Guell, a intrat in patrimoniul Barcelonei si al lumii, pentru ca Palatul Guell este parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Obiectivele Gaudi din Barcelona

Chiar daca Barcelona este impanzita de creatiile lui, am gasit sase locuri care pot fi vizitate de catre orice turist si care merita vizita pentru a intelege traiectoria acestuia. Locuri care il definesc, inscrise in patrimoniul mondial UNESCO. Pornind de la prima casa realizata de Gaudi ce este deschisa vizitatorilor.

Casa Vicens

Cunoscuta si ca prima casa a lui Gaudi. O casa realizata pentru o familie instarita, pe numele ei Vincens, intr-o zona ce era departe de oras in aceea vreme. O casa de vacanta, construita intre culturi de vita de vie. Este speciala pentru ca arata un Gaudi aflat la inceput, cu un aspect pe care la inceput nu il recunosti. Casa este acum proprietatea unei banci din Andorra si deschisa atat vizitelor cat si evenimentelor private. Liniile fluide nu exista aici, ba chiar aspectul interior si exterior da impresia de rigoare matematica. Nu lipsesc insa culorile tari si materialele naturale ce aduc caldura interiorului. Este insa evidenta o mica influenta a stilului maur si inceputul folosirii gresiei si faiantei.

Detalii despre program si preturi pe site-ul casavicens.org

Palatul Guell

Palatul construit ca resedinta din oras a celebrului Guell, patronul vietii lui Gaudi. Aflat pe o strada laterala a celebrei Rambla, pe partea dreapta, aproape de finalul strazii spre port, a oferit familiei spatiul pe care magnatul l-a dorit. Perosnal mi s-a parut cea mai impersonala creatie a lui Gaudi, un palat ce nu a mers pana la stadiul de palat al unui aristocrat ci a pastrat opulenta in cadrul strict dat de functionalitate si religie. Este o cladire in care sobrietatea e la loc de cinste, chiar si materialele fiind reci si impersonale. De la grilajele de fier la ferestre, de la marmura neagra la spatiile interioare. Gaudi era un maestru al folosirii spatiilor si luminii si a reusit si aici sa aduca solutii ingenioase dar palatul in sine ramane unul sobru si serios. Potrivit pentru o familie de bogatasi ce urmareau sa imbine afacerile pe care le faceau in casa cu confortul. Este impunator in stil medieval, masiv in genul palatelor venetiene si greu de perceput in totalitate dar in acelasi timp plin de surprize in detaliile sale.

Detalii despre program si preturi pe site-ul inici.palauguell.cat

Parcul Guell

Parcul Guell. Guell… Inca o realizare a lui Gaudi cu sprijinul magnatului. Un parc unde Gaudi si-a lasat imaginatia libera si unde a adus elemente din Sagrada. Daca o sa comparati stalpii veti recunoaste cu siguranta elemente din Catedrala. Fiind construit pe o zona inalta, a profitat si a creat spatii elegante si surprinzatoare. Aici mozaicurile sale se vad cel mai bine ca si inspiratia din natura. Combinand plantele, copacii, vegetatia, cu amenajarea exterioara, a reusit sa creeze un spatiu care nu are un inceput si un final ci se desfasoara constant, avand doar puncte de interes. Barcelona se vede cel mai bine de pe terasa. Linistit si departe de agitatia orasului, este plin in fiecare ora din fiecare zi.

Detalii despre program si preturi pe site-ul parkguell.barcelona

Casa Batllo

Daca treci prin fata Casei Batllo, este imposisbil sa nu gasesti o multime adunata acolo ce fotografiaza cu sete exteriorul. Au si motive! Caasa Batllo este cea mai spectaculoasa casa a lui Gaudi in ceea ce priveste exteriorul cel putin. Culorile, mozaicul ce isi schimba culoarea in functie de lumina, balcoanele, ferestrele. Toate sunt absolut senzationale. Batllo este o alta familie din Barcelona, o familie bogata ce detinea fabrici de textile. Acestia si-au dorit sa renoveze casa in care locuiau si au apelat la Gaudi. Un tablou din casa pastreaza amintirea lor.

Familia-Batllo

Solutiile gasite de acesta, adaugarea a inca doua niveluri, forma acoperisului, exteriorul si detaliile din casa, au pus Casa Batllo in centrul creatiilor lui. Este cu adevarat frumoasa iar spectacolul de lumini din fiecare seara este spectaculos.  Gaudi a trebuit sa adapteze casa nevoilor unei singure familii, chiar daca aceasta era destul de numeroasa. Aspectele practice ale casei sunt prezente peste tot, imbinate cu liniile si materialele folosite si dau un aspect cald si primitor. Gaudi s-a gandit la fiecare aspect al vietii familiei, de la aerul care circula prin cladire racorind spatiile la lumina care intra printr-o multitudine de locuri. Terasa din spate ca loc de relaxare dar si spatiile pentru servitori. Dependent de munca sa, nu a lasat sa-i scape nimic si a creat o locuinta ce poate si acum fi ocupata in orice zi si considerata moderna.

Detalii despre program si preturi pe site-ul casabatllo.es

Casa Pedrera sau Casa Millo

Personal, consider ca este cea mai frumoasa casa a lui Gaudi. Un complex de apartamente la mica distanta de Casa Batllo, ce domina o intersectie a orasului. Poarta numele de Pedrera dat de localnici pentru piatra de pe exterior adusa de la o cariera din apropierea Barcelonei. Chiar daca nu este atat de admirata precum Casa Batllo, este expresia totala a ideii de arhitectura functionala moderna. Un zambet permanent. O unduire a formelor ce pleaca din exterior fara a epata si continua in fiecare colt al cladirii.

Povestea acestui bloc este si ea una speciala. Gandita ca un bloc de locuinte, are inca doua apartamente din interior locuite de persoane private. Acestea insa au un contract special precum ca nu pot vinde sau lasa mostenire apartamentul atunci cand vor deceda.Si imobilul va fi in totalitate, in acel moment, in proprietatea Fundatiei care o administreaza acum.

Se viziteaza un apartament, podul, acoperisul, scarile interioare si intelegi in totatiltate complexitatea cladirii. Cat de ingenios a afolosit spatiul Gaudi, creand locuri pentru fiecare memru al familiei dar si pentru servitori. Acoperiusl este un tribut adus Cataluniei si povestilor de aici. Un ribut adus Sfantului Gheorghe ( Saint George ) care este patronul spiritual al acestui tinut. Cu hornuri transformate in soldati si linii care aduc a dragon/balaur. Balaurul invins de Sfant.

Casa Pedrera mi s-a parut expresia suprema a unei locuinte normale, locul unde mi-ar placea sa locuiesc si unde m-as simti confortabil.

Detalii despre program si preturi pe site-ul lapedrera.com

Sagrada Familia

Marea lucrare a arhitectului lui Dumnezeu. Intrebat la inceputurile constructiei despre mersul lent al constructiei, Gaudi a spus – Clientul meu are tot timpul din lume!

Sagrada domina Barcelona prin dimensiune si inaltime, fara a o strivi. Este absolut incantatoare atat pe dinafara cat si pe dinauntru. Inceputa in 1883 are ca termen de finalizare 2026 dar ma indoiesc ca o sa fie finalizata atunci. Fondurile vin din biletele de intrare ( si sunt bani, nu gluma ) plus donatii particulare. Se respecta la milimetru planurile lasate de Gaudi si constructia creste incetisor. Planul prevede 12 turnuri pentru cei 12 Apostoli, 4 mai mari pentru cei 4 Evanghelisti ( dintre care doar doua sunt terminate ) un turn pentru Fecioara Maria si cel mai inalt turn pentru Iisus.

Sagrada Familia este gandita in detaliu si plina de informatii la vedere dar totusi ascunse. De la provinciile Catalunyei la Sfantul Gheorghe, de la rasaritul din vitraliile deschise la culoare la apusul portocaliu si rosu din vitraliile de pe peretele opus. Simpla fata de o biserica ortodoxa dar deosebita fata de o Catedrala catolica din Evul mediu, a primit titlul de Basilica Minor de la Papa Ioan al II -lea. Un fel de  – Viitoare Catedrala in sens religios.

Sagrada Familia o sa dainuiasca sute daca nu mii de ani, amintind generatiilor viitoare despre geniul unui arhitect ce si-a dedicat viata doar lucrarilor sale.

Detalii despre program si preturi pe site-ul sagradafamilia.org

Toate aceste vizite nu ar fi fost posibile fara ajutorul primit de la Barcelona Tourisme carora le multumim si pe aceasta cale. Daca aveti in plan o vizita in Barcelona, ei sunt cei care stiu totul despre oras si va pot ajuta atat cu informatii cat si cu diverse carduri pentru intrari la obiective si transport.