New York. Orasul care nu doarme.

New York!

      Când spui New York te gândești ca o sa ai ocazia sa întâlnești un oraș complet în care poți vedea orice, poți întâlni oameni din toate colturile lumii, te poți întâlni cu cine nu te aștepți din întâmplare și totul depinde de cate iți propui sa vezi. Este prima data când am fost în State și recunosc ca New York a fost primul oraș pe care am vrut sa îl vad, mi-am dorit sa vad statuia libertății, simbolul Americii, unul din cele mai celebre monumente din lume și unde când am ajuns, am înțeles și am simțit libertatea deplina.

2015-06-10 17.20.32

     Îți imaginezi multe lucruri înainte sa ajungi în New York, toate locurile pe care le-ai văzut în filme sau de care ai auzit în piesele cântăreților americani. Toate se simt și se desfășoară la pas, printre străzile aglomerate. Dincolo de aerul sau de film american, oriunde mergi clădirile boeme sau cele uriașe de peste o suta de etaje, indiferent ca mergi pe plaja sa vezi Atlanticul sau Empire State Building, ca mănânci un hot dog de la vânzătorii ambulanți de la fiecare colt de strada, ca vezi o piesa pe Broadway, ca faci o plimbare prin China Town sau Little Italy, New York-ul are o vibrație care nu se oprește niciodată, poveștile lui continua permanent. Evident ca nu am avut timp sa fac tot ce mi-am propus… iți trebuie timp sa vezi New Yorkul , eu m-am decis sa merg pentru trei zile și în Canada la cascada Niagara asa ca am stat destul de prost cu timpul. Asta ma face sa îmi doresc sa găsesc timp sa ma întorc  și sa vad lucrurile care nu am reușit acum sa le vad acum.

    Dar sa va spun cum stau lucrurile pe acolo…

       In primul rand, nu va faceți griji de transport, deoarece metroul este foarte bine pus la punct. De la aeroport de la JFK puteți lua Air Train de la orice terminal , o călătorie costa 5 dolari de persoana direct la stația Sutphin Bulevard înspre Jamaica, de unde luați linia E sau puteți merge la Howard Beach de unde luați linia A sau C iar apoi puteți lua metroul oriunde. Eu când am venit spre aeroport am cumpărat cartela de 5 dolari din stația de la chioșcul din stânga. Dacă cumpărați de la mașina va trebui sa dați un dolar în plus pentru cartela. 2015-06-09 22.45.04Puteți ajunge aproape oriunde, este ușor sa iți dai seama ce linie ai nevoie și unde trebuie sa schimbi dacă nu este direct și în cazul în care chiar nu știi, întreabă pe oricine care crezi ca nu este turist și cu siguranța te va lamuri. Aici ai si o harta! Mie mi s-au părut foarte amabili new yorkezii, de fiecare data am fost lămurita cu un zâmbet, ba chiar odată când stăteam cu harta în mana, cineva a venit sa ma întrebe cu ce ma poate ajuta iar un domn chiar a mers cu mine sa îmi arate de unde trebuie sa schimb linia, fiind foarte amabil.  Abonamentul pentru 7 zile pe toate liniile de metrou și autobuze este de 31 de dolari, iar când iți expira îl poți încarcă cu cate călătorii vrei, o călătorie fiind de 2,5 dolari. Eu am ajuns pe la ora 16 după masa și îmi făcusem planul de acasă sa merg sa vad o parte din Central Park  și seara sa merg sa vad faimosul Times Square, loc pe care care cel mai bine este sa mergi sa îl vezi noaptea, când reclamele luminează din toate parțile. Am stat undeva în zona Queens, unde recunosc ca m-am simțit ca acasă fiind o zona unde găsești foarte multi romani pe strada, în magazine și faci cam 15 minute pana în centru deoarece ai linie de metrou directa iar metroul merge foarte bine.

2015-06-09 21.24.45

     Central Park, după cum multi poate ați auzit este imens, are o suprafața de 800 de acri iți trebuie cam o zi întreaga sa îl vezi și sa te plimbi liniștit sa ii explorezi toate locurile superbe. Eu am intrat pe la Fifth Avenue iar înainte am intrat la magazinul celor de la Apple, care este chiar vizavi de intrare iar lângă, pentru cei care sunt interesați este cel mai mare magazin de jucării Fao Scwartz, unde poți deveni copil din nou. De cum intri te întâmpina o lume de poveste, unde poți găsi orice jucărie. Am auzit ca dacă ajungi dimineața la deschidere la ora 10 și intri primul în magazin vei avea parte de o surpriza de proporții – deoarece pentru primul client care intra vânzătorii au ca ritual sa facă un culoar și treci pe covorul rosu unde ești aplaudat ca o vedeta. După cum spuneam este impresionant când vezi atâtea jucării și oameni fericiți la un loc. Vei fi fascinat de pianul uriaș la care iți poți interpreta melodia preferata cu picioarele – merita sa faceți o vizita mai ales daca aveti copii mici. Eu imi amintesc ca am intrat cu fetita mea acum cativa ani in celebrul magazin Hamleys din Londra și nu am mai scapăt câteva ore de acolo…am plecat cu 3 păpuși Barbie si un ursuleț, bine ca am prins reduceri.

     Cum intrați în Central Parc sunt cei care vor sa iți facă un portret pentru 10 dolari creion negru sau color 20 dolari și vezi trăsurile care plimba turiștii. O plimbare este în jur de 50 dolari pentru 20 minute plus tipsul dar variază în funcție de cum va înțelegeți. Puteți face rezervare și pe internet pe CentralPark.com dar curios va costa mai mult. De asemenea pentru mai multe detalii puteți intra pe același site și sa va faceți rezervare și pentru închiriat biciclete care sunt la prețul de 15 dolari și le puteți închiria de la ora 10. Cum intri în parc de pe Fifth Avenue, în partea dreapta este gradina zoologica  care este deschisa de la ora 10.00 la 17.00 din ce am văzut și costa 18 dolari de adult iar pentru copii intre 3-12 ani costa 13 dolari. Oricum poți vedea puțin animalele de afara, eu am văzut un spectacol cu delfini și zona de pasări care este aproape de  gard. Îmi doream sa merg în Central Park și sa stau pe iarba, sa admir zgârie norii…  Cand am fost eu era cam putina lume fiind seara și tocmai plouase dar în mod obișnuit este plin de turiști!

2015-06-09 01.39.09

     Am plecat când s-a înnoptat spre Times Square, în drum m-am oprit la magazinul  celor de la M&M’S despre care auzisem ca este foarte mare și unde găsești toate culorile de bomboane! Are 2200 m²  și 3 etaje fiind cel mai mare magazin de bomboane din New York. Preturile sunt acceptabile și puteți sa luați din toate sortimentele fiind și vărsate.

Deschide imaginea sa vezi cat costa…

    Când am ajuns în Times Square, am înțeles de ce se spune ca ar fi cea mai populara atracție turistica din întreaga lume! Este extraordinar cum luminează toate reclamele care sunt pana la cer, te copleșește mulțimea de turiști care își fac poze și auzi în toate parțile “wooooow , fantastic, fabulous”. Se afla la intersecția cu Broadway  cu Seventh Avenue și se întinde de la 42 street la 47 street. Aici este locul unde se coboară mingea in ajunul anului nou.

[Best_Wordpress_Gallery id=”45″ gal_title=”times square”]

  A doua zi dimineață mi am propus sa merg sa vad Metropolitan Museum. Ca sa ajungeți aici, ca punct de reper aveți Central Parkul , muzeul fiind situat în capătul estic al acestuia vezi pe     . Aici veți găsi exponate de la obiecte din epoca de piatra pana la expoziții speciale ale artiștilor contemporani. Programul este de luni pana  joi de la ora 10 la 17,30 si vineri si sambata de la ora 10 la ora 19, un bilet pentru adulti este de 25 dolari , seniori 17 dolari, studenți 12 dolari iar copii sub 12 ani au intrare gratuita și dacă aveți The New York Pass intrarea este free. Mi a plăcut foarte mult muzeul și exponatele dar recunosc ca nu am reușit sa vad foarte mult având puțin timp la dispoziție, asa ca dacă doriți sa faceți o vizita acolo și sa puteți vedea mai multe va trebui sa va alocați cel puțin jumătate de zi și ar fi preferabil sa veniți de dimineața când nu este foarte aglomerat.

   Când veniți la New York, nu puteți pleca fără sa faceți o vizita faimosului parc Bryant Park. Acesta se afla intre Fifth and Sixth Avenues și intre 40 și 42 Streets în Midtown Manhattan, în fata Bibliotecii Publice Naționale unde dacă vreți sa intrați sa o vizitați aveți tururi gratuite organizate de luni pana sâmbăta de la 11 și 14. Eu am ajuns mai pe seara. Mi-a plăcut foarte mult Bryant Park fiind o zona foarte animata de turiști și de new yorkezi veniți sa se relaxeze pe iarba, unii făceau yoga alții dansau , oricum atmosfera este superba, am stat sa mănânc pe iarba și sa admir zgârie norii din jur care te fac sa pari asa de mic încât te gândești cum ar fi sa privești scena din parc din vârful unuia.

2015-06-09 21.50.41 2015-06-09 21.55.45

2015-06-09 21.51.27

    Aici a fost unul din locurile unde mi a plăcut foarte mult și as fi vrut sa stau mai mult timp dar în New York chiar nu poți sa stai prea mult într-un loc fiindcă fiecare loc este special in felul lui, asa ca am mers sa vad Grand Central Terminal care este foarte aproape, faci cam 10 minute pe jos pana la impozanta clădire care a fost construita în 1913 și are o suprafața de 200.000 m².

2015-06-09 21.22.45

  • Prin anii 1970 se spune ca ar fi trebuit sa fie demolata pentru a se construi un zgârie nori dar a fost salvata de Jaqueline Kennedy.In 2013 când au aniversat 100 de ani am citit ca americanii au decis ca toate restaurantele si magazinele din gara sa aibă preturi ca in anii 1913 astfel o cafea s-a vândut la doar 5 cenți iar dacă vroiai sa iți lustruiești pantofii dădeai 10 cenți, au avut o mega-petrecere cu tort în forma de orologiu și s-a făcut o replica în miniatura din piese lego.

    Sincer, mi-ar fi placut mult sa fiu pe acolo atunci sau as merge intr-un an pe 4 iulie sa simt adevăratul spirit american.

      Mi-am propus sa ajung în China town sa vad faimosul cartier și sa fac și ceva cumpărături , suveniruri pentru cei de acasă la un preț mai bun. Este un cartier foarte mare unde poți găsi aproape orice, restaurante  care te îmbie sa intri sa guști din mâncarea chinezeasca – este imposibil sa nu iți placa ceva, pana la afaceriști de coltul străzii ca sa zic asa.

  • Cautam sa cumpăr un ceas pentru mama mea si la un moment dat, au venit la mine 2 chinezi sa ma întrebe în șoapta dacă nu vreau sa vad ceva ceasuri, zic bine si merg cu ei pana pe o strada unde ma preia o chinezoaica ciudata si zice sa merg cu ea , deja mi se parea ciudat si ma duce după colt si scoate dintr-o geanta câteva ceasuri de firma. Erau fake-uri si nimic din ce cautam eu dar când am zis ca nu ma interesează a și plecat supărata chinezoaica ca și-a pierdut timpul cu mine.

2015-06-09 23.49.11 2015-06-10 00.18.01 2015-06-10 00.16.57

     Pana la urma am găsit sa cumpăr ceasul pentru mama la un alt magazin și câteva suveniruri pe care le am negociat asa cum se cuvine, cereau pe o mini statuie 6 dolari și am luat-o cu 2 , sau pe magnet 4 și îl iei cu 2 dolari. Ca sa ajungeți acolo coborați la stația Bowery cu linia J sau coborați la Canal Street sau Grand street cu linia galbena de metrou R si este la o distanta mica de mers pe jos. La fel și pentru Little Italy unde poți vedea case vechi cu scări la fațada și poți lua masa la un restaurant bun răsfățându-te cu o porție de mâncare italieneasca. Mi-au plăcut foarte mult aceste orașele incluse in marele New York ca și cum as fi putut evada pentru un timp în Europa și pot spune ca erau pline de turiști din toate colturile lumii. Daca vreți însa sa mâncați o pizza buna o puteți face și la Domino pizza care le găsiți prin tot New York-ul,  am prins și o super oferta care era valabila doar lunea și marțea. Daca cumperi o pizza la 12 dolari ai un gratis cu orice topping vrei, cea cu sos de brânza este bestiala asa ca o recomand indiferent de preț, dimensiunea fiind foarte mare, este sățioasa și puteți manca chiar 2 persoane din ea și va saturați.

2015-06-09 23.30.17

2015-06-10 03.22.33 2015-06-09 23.32.06

   Cam asta am făcut eu în primele mele 2 zile în orașul viselor încercând sa ma amestec în mulțimea de turiști din toată lumea și sa înțeleg frumusețea acestui oraș unic și da, pot sa spun ca mi-ar plăcea foarte mult sa locuiesc într-un astfel de oraș măcar o perioada. Multi din cei care il vizitează prima oara spun ca este prea multa agitație, cineva chiar îmi povestea înainte sa plec ca prima senzație când a ajuns a fost ceva de genul  ‘ce caut eu aici in nebunia asta’  dar după câteva zile s-a obișnuit cu ritmul vibrant al New York-ului. Depinde de persoana , mie îmi plac orașele de genul asta și nu ma obosesc, dar poate dacă stai acolo și simți în fiecare zi pulsul este altfel. Oricum mi ar plăcea sa am ocazia sa constat acest lucru, cu siguranța as dori sa ma mai întorc măcar o data.

     Închei aici aceasta parte de articol și va invit sa  citiți și celelalte parți, care urmează, pentru a va împărtăși impresiile mele din vacanta petrecuta pe tărâmul american, în orașul viselor, orașul care chiar nu doarme niciodată asa cum i se și spune!

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Tu ce zici despre asta?