Yuki – restaurant japonez in Bucuresti
Yuki – restaurant japonez in Bucuresti
Un restaurant japonez inseamna pentru aproape toata lumea sushi doar ca Yuki nu serveste sushi! Si explicatia este destul de simpla… Sushi nu este o mancare obisnuita in Japonia, una care sa se serveasca si manance zilnic ci doar in anumite zile speciale. E ca si cum un restaurant romanesc ar servi doar sarmale! Din acest motiv, Yuki va ofera mancare autentica japoneza, mancarea pe care o mananca oamenii obisnuiti zilnic, gatita si servita exact ca in Japonia.
Despre gastronomia japoneza
Inainte de va a povesti despre mancarea servita la Yuki, ar trebui sa aflam cateva lucruri despre gastronomia japoneza. Alimentatia traditionala japoneza se numeste washoku si se numara printre lucrurile aflate in patrimoniul cultural intangibil al umanitatii. UNESCO a decis ca acest gen de alimentatie este prea important pentru a nu fi apreciat la adevarata valoare si de aceea l-a introds in patrimoniu. Bazata pe o dieta echilibrata ce foloseste cereale, peste, legume, soia sau alge marine, le ofera japonezilor nu doar cea mai mica rata a obezitatii din lume ci si media de viata cea mai ridicata.
Washoku este bazata pe anotimpurile Japoniei, profitand de fiecare in parte. Componentele de orez și proteine sunt asociate cu ingrediente locale care variază în funcție de anotimp, de la muguri tineri fragili la plante sălbatice primăvara, legume murate ușoare vara, castane toamna și legume rădăcinoase iarna. In centrul unei mese Washoku se află orezul, cea mai importantă bază a țării, însoțită de pește, fructe de mare și alge marine. Deoarece Japonia este o națiune insulară și fructele de mare sunt esențiale pentru dieta tradițională japoneză. Chiar daca timp de secole, consumul de carne a fost interzis datorită tradițiilor budiste; cu toate acestea, în secolul trecut, carnea de vită și de porc a devenit, de asemenea, o parte a dietei locale.
Cum se mananca la masa in Japonia
Setul unei mese in Japonia este radical diferit de cel european. Traditiile sunt atat de vechi si respectate incat obiceiurile din alte parti ale lumii nu au reusit sa isi faca loc in Japonia. Eticheta servitului si a servirii este complicata si sunt foarte multe lucruri pe care ar trebui sa le stii. De la felul in care este servita mancarea in vasele speciale, cromatica aleasa pentru fiecare, ceaiul sau sake-ul baut, pana la utilizarea corecta a betelor cu care mananci. Unul dintre obiceiurile pe care noi il gasim amuzant este acela de a sorbi zgomotos. In Japonia se considera politicos si un semn de apreciere a mancarii in totala contradictie cu obiceiurile noastre de a manca fara a face zgomot. Dar dincolo de acest obicei, traditiile servirii mesei in Japonia sunt mult mai complicate si mai complexe, existand chiar deosebiri pentru domni si doamne atunci cand se afla la masa.
Un alt exemplu deosebit de servire este supa miso. Primesti un bol de supa care contine si bucati de legume si doua bete. Pare surprinzator sa mananci supa cu niste bete dar nu se pune problema asa pentru ca betele folosesc doar la servirea legumelor din supa iar supa in sine se bea pur si simplu din bol.
Sute de ani de traditii continuate au dus la o adevarat arta a servirii unei mese in Japonia si nu sea asteapta nimeni sa cunoasteti toate detaliile. Dar cateva lucruri de baza va vor ajuta sa faceti fata cu brio atunci cand sunteti intr-un restaurant japonez.
Restaurant Yuki in Romania
Ichiro Yuki, patronul locatiei, originar din Japonia, a ajuns in Romania in anul 2012 si cu 6 ani in urma a deschis restaurantul care-i poarta numele, cu dorinta de a oferi atat celor care cunosc bucataria japoneza cat si localnicilor care inca nu au descoperit-o o experienta cu adevarat autentica a gastronomiei din tara natala.
Restaurantul este situat in centrul Bucurestiului, pe strada Putul lui Zamfir, la 1 minut de Piata Dorobanti, intr-o casa ce a fost transformata in interior pentru a aduce Japonia in Bucuresti. Denumirea corecta este Yuki – japanese home dinning , pentru a intelege exact conceptul pe care il promoveaza. Mancarea de acasa a japonezior, gatita exact ca intr-o bucatarie obisnuita de-a lor, servita intr-un restaurant din Romania. Destul de mare ca locatie, in comparatie cu restaurantele micute din Tokio, dispune pe langa o mica terasa si o mica gradina, cateva mese in interior si o bucatarie deschisa unde poti vedea exact cum se prepara mancarea servita.
Locatia este astfel conceputa incat sa reflecte cu adevarat un restaurant japonez. Designul interior, obiectele expuse, pestele din acvariu, tablourile, papucii de lemn, pana si toaleta super tehnologizata aduc in Bucuresti atat traditia veche cat si pe cea noua din Japonia. Iar personalul completeaza atmosfera din interior, fetele fiind imbracate in costume japoneze si contribuind astfel la recrearea unei mici Japonii in Dorobanti.
Un lucru inedit de la Yuki este vitrina cu cestile personalizate. Conceptul este urmatorul: platesti o anumita suma si ai o cana de ceai a ta personala, cana ce nu este folosita de nimeni in afar de tine cand ajungi la restaurant iar ceaiul este din partea casei daca detii o asemenea cana.
Ce mancam la Yuki?
Meniul Yuki este extrem de variat si contine diverse supe, dish-uri vegetariene sau unele cu carne. Toate insa sunt pregatite exact ca in bucataria japoneza si au savoarea si gustul de acolo. Peste, pui, porc, legume…toate alaturi de nelipsitul orez. Pentru cei care cunosc bucataria japoneza, pot incepe cu vinetele prajite usor si asezate in supa dashi, gyoza – coltunasii aceia savurosi care invelesc legume delicoase, Tonkatsu – snitel de porc in care carnea e mai groasă și pesmetul mai pufos alaturi de o salata de legume sau nou venitul in meniu – Ramen Tonkotsu Shoyu – un felul unu impreuna cu felul doi, servit intr-un bol urias ce contine taiței de casă în bulion alb tulbure pe bază de os de porc, aromat cu sos de soia, acopetit cu felii suculente de fleica de porc, lăstari de bumbus, ouă aromate și alge marine.
Meniul de la Yuki este extrem de divers si contine pe langa cele de mai sus si fructe de mare, peste sau supe traditionale. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa cereti sfatul si recomandarile fetelor care va servesc. Stiu in amanunt ce servesc si pe baza preferintelor voastre va pot recomanda exact tipul de mancare ce vi se potriveste.
O masa la Yuki nu se poate sfarsi fara un pahar de sake, un ceai de hrisca si celebrul desert Ichigo Daifuku. O capsuna intreaga invelită cu pastă de fasole roșie dulce și mochi. Textura acestui desert o sa va surprinda pentru ca nu seamana deloc cu ceea ce sunteti obisnuiti sa gustati. Este diferita dar in acelasi timp delicioasa.
Daca vrei sa experimentezi adevaratul gust al mancarii japoneze, Zen-ul acelei parti a lumii, politetea extraordinara ce caracterizeaza Japonia si iti doresti sa petreci o seara sau o dupa amiaza placuta in Bucuresti, Restaurantul Yuki poate fi o alegere. Cu preturi decente, atmosfera deosebita si locatie usor accesibila te asteapta sa faceti cunostinta.