Cel mai vechi restaurant din Nurenberg

Am mancat la cel mai vechi restaurant din Nurenberg

Tara noastra este relativ inchisa si sunt rare momentele in care oameni din mai multe tari se regasesc la un loc oriunde prin Romania. In schimb, Germania este de o diversitate uriasa si o sa intelegeti si motivele. Ce au in comun un patron neamt,  o chelnerita moldoveanca, doi bloggeri romani, un sef de sala libanez, un grataragiu chinez si doua bucatarese de asemenea din China? Au in comun cel mai vechi restaurant din Nurenberg.

Zum Gulden Stern – Bratwurst Kuche

Restaurantul acesta functioneaza din 1419! Adica undeva in timpurile lui Mircea cel Batran in Tara Romaneasca sau Alexandru cel Bun in Moldova. In aceeasi locatie!! De necrezut, este?

Casa celor mai buni carnati la gratar din Bavaria!

Am aflat din online de acest restaurant si ne-am propus sa il vizitam fiind in lista de „must” dintre obiectivele din Nurenberg. Da, fireste ca am mers si pe la muzee, catedrale, castel ( am si dormit la castel ) dar trebuia sa ne si hranim pe bune nu numai spiritual. Si daca faci asta cu cei mai buni carnati din oras intr-un loc unde au calcat sute de generatii inainte ta, un loc pastrat exact asa cum era acum sute de ani, e cu atat mai bine!

O casuta pusa pe coltul unei strazi asfaltate ca in Germania din 2017 este locul unde de sute de ani se mananca niste carnati extraordinari gatiti pe gratar cu lemn de fag in fix acelasi loc. Pe vremuri alaturi de biserica St. Jacob’s si manastirea Eigidien era centrul cetatii situate pe un deal. Astazi sunt parte din centrul orasului vechi inconjurat de zidurile groase. Barnele afumate de lemn stau marturie la milioane de carnati perpeliti acolo.

Apropos, recordul este de 75 de carnati mancati deodata. Asta acum in timpurile noastre pentru ca probabil in timp o fi fost un mancau mai mare…

Vreme de 500 de ani, Zum Gulden Stern – Bratwurst Kuche a trebuit sa se adapteze diferitelor forme de economie. Si totusi prin atatea vremuri, vatra s-a pastrat!

Prin anii 1640, era in plina desfasurare Raboiul de 30 de ani si populatia Sfantului Imperiu Roman cum se numea pe atunci aceea zona era in continua scadere, in schimb hanurile tot mai multe. Oficialitatile au decis sa reduca numarul acestora dar Zum Gulden Stern nu numai ca a scapat ba a fost chiar ridicata la „sala de mese”. Tare titulatura asta, nu? Iar la mai putin de 1 an a primit dreptul de a sacrifica porci. Abia peste vreo 100 de ani primeste avizul pentru vin. Nemtii astia…organizati de sute de ani!

Restaurantul a supravietuit la Primul razboi mondial ba chiar si celui de-al doilea poentru ca undeva la inceputul anilor 1980 sa fie propus pentru demolare. Ce soarta! A fost insa cumparat de un domn, ce a realizat ca o uriasa mostenire a orasului s-ar pierde. Martin Hilleprandt, persoana in cauza, nu numai ca renoveaza locatia dar o si transforma in cel mai vizitat loc din Nurnberg. Astfel ca in zilele noastre, vatra scoate fum, carnatii sfaraie, varza murata se serveste in continuare si clientii vin tocmai de peste mari si tari. USA, Canada, Japonia, China, Brazilia…de peste tot din Europa si de peste tot din lume, se fac rezervari pentru o masa aici. Iar localul a intrat in patrimoniul istoric si cultural al orasului.

Despre mancare. Ca despre asta e vorba intr-un final. 

Dincolo de atmosfera din interior, de lemnul afumat, obiectele atarnate colo colo ( ohh…sa ridici privirea ca sa il observi pe pazitorul berii! E acolo de sute de ani si vegheaza sa se bea bere de calitate! ), dincolo de semintunericul specific medieval este vorba de mancare.

Toate produsele sunt naturale, aduse de la ferme din apropiere, nimic nefiind semipreparat. Carnatii sunt facuti dupa o reteta secreta si nu se vand decat perpeliti pe gratar in asa fel incat nimeni sa nu afle ingredientele si proportiile din interior. Gratar, supe de tot felul, salate de cartofi sau de varza murata fierbinte alaturi de berea afumata. Nu, nu am gresit.  Aici se vinde un sortiment de bere afumata. Nu iti dau amanunte. Trebuie sa te duci si sa o bei.

Traditional se comanda o supa, apoi un platou ori doar cu carnati ori cu carnati si fripturi insotite de salate de tot felul predominand insa cea de varza, la final savurandu-se un strudel cu ceva ce iti place in interior. Peste tot sau pe langa tot se bea berea de care iti spuneam mai sus. Berea afumata. Ce mi-a placut a fost felul in care se servesc preparatele. Carnatii sau salatele nu vin in farfurii de portelan ci in recipiente de metal vechi asezate pe paturi de lemn. E ceva superb…

Preturi?

  • Supe: 3.8 euro
  • Carnatii: 6 bucati/8 euro , 8 bucati/9.9 euro , 10 bucati/11.8 euro , 12 bucati/13.7 euro
  • Bere: de la 2.5 euro
  • Dulce: de la 4.5 euro

Astfel ca o cina de genul acesta poate ajunge la 20 de euro/persoana. Sa recunoastem ca pentru un restaurant cu faima din Germania sunt preturi mai mult decat rezonabile.

Zum Gulden Stern – Bratwurst Kuche, este renovat si acum are doua etaje care de cele mai multe ori sunt neincapatoare. Sarbatorile il fac mai cautat ca oricand si continua traditia de sute de ani oferind bucurie celor infometati si obositi. Acum in plus ofera materiale pentru instragram, facebook si site-uri de tot felul.

Fa-le o vizita! Mananca cei mai strasnici carnati din Bavaria. Merita!

Daca ti-a placut da un share din butonul de mai jos sa vada si altii…

Articol realizat cu sprijinul lui Martin Hilleprandt, FlixBus unul dintre paertenerii nostri care ne a adus din Praga la Nurnberg si care ne a sprijinit  cu proiectul nostru din Nurnberg Tourismus Nuernberg 

mm

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Ti-a placut? Distribuie-l!
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Comments

comments

Lasă un răspuns