LUMEA MARE

Catalunia independenta

La ce ar folosi Catalunia independenta?

Si cui?

Am fost in aproape toata Spania. Barcelona, Madrid, Valencia, Malaga, Ibiza, Tenerife si inca altele. Singurul lucru nefacut e Camino. Si acum…vestea asta.

Mi se pare una dintre cele mai triste vesti din ultima perioada si sincer nu stiu cum o sa se sfarseasca aceasta situatie. Barcelona e mai mult decat un club si Catalunia nu e Spania… Cat rau pot face anumite lucruri spuse in vazut a milioane de oameni.

Spania pe care o stiti acum nu este deloc Spania de acum 40 de ani. Tara asta a trecut prin perioade mai dificile decat va imaginati si razboaiele civile nu sunt ceva nou. Abia prin 1975, dupa Franco a devenit pas cu pas minunatia de astazi. S-au batut ca chiorii unii cu altii si nu prpea a castigat cineva, exceptie facand armata care a condus mult timp.

In Spania nu doar Catalunia e diferita. Tara Bascilor, Galicia sau Insulele Canare ( Tenerife ) sunt toate provincii care isi declara mai mult sau mai putin independenta fata de Madrid. Partea gresit inteleasa de toate aceste provincii este ca tocmai apartenenta la superba Spanie le-a adus atat de multe beneficii.

Poate Catalunia nu o fi Spania…si sigur limba basca nu are legatura cu spaniola. Poate Tenerife, atat de departe de Spania si-ar putea declara si ea independenta dar cui si la ce ar folosi? In Uniunea Europeana de acum, oricare dintre ele ar fi o paria. Banii ar fugi repede si mitingurile contra turistilor ar deveni o ironie amara. Mi-e teama de ce o sa aduca viitorul. Tocmai din acest loc superb plin de istorie.

E greu de spus ce o sa urmeze. Madrid a hotarat sa preia puterea dar o sa aiba cum? Mai bine zis o sa poata face asta fara violenta? Nu toti din Catalunia vor independenta dar daca or sa vada un razboi oare nu or sa se decida ca vor si ei? Si violenta nu o sa se extina? La Tara Bascilor. La parti din Franta care isi doresc acelasi lucru. Sau din Italia… Daca lucrurile nu se opresc repede nebunia aia de “globalizare” o sa se transforme in “faramitare”.

Prima si cea mai importanta reactie, cea o Americii da sprijin Madridului. Sunt atatea interese si atatia bani la mijloc. Orgolii si jocuri la nivel la care nu avem acces. Stiu ca nu stiu ce se intampla. Mi-e teama insa si imi pare extrem de rau pentru Spania. Nu merita.

Sa speram ca va fi bine.

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *