GASTRONOMIE

Gastronomie si restaurante in Gran Canaria

Cele mai bune locuri din Gran Canaria unde poti manca

In orice proiect mergem, gastronomia locului si restaurantele unde poti sa mananci produsele traditionale ocupa un loc important. Si in calatoria din Gran Canaria am avut pe lista acest obiectiv si am cautat sa gasim ele mai bune mancaruri din insula precum si cateva restaurante deosebite pe care sa le recomandam. Am fost insa tentati si de mancarea obisnuita a celor de aici si am incercat sa gasim preparate pentru toate gusturile si toate buzunarele.

Daca ar fi sa definesti un produs din Gran Canaria, un fel de mamaliga la romani, acestia ar fi cartofiorii fierti papas arrugadas, mici si zbarciti, cu multa sare pe coaja, ce se servesc cu un sos mojo picon dulce picant rosu sau verde in functie de carnea din farfurie. Sosul este special pentru ei si chiar daca toata lumea stie ingredientele de baza si cum se face, exista diferente de la un loc la altul pentru ca toti pastreaza 90% din reteta dar au ceva diferit, special si “secret” pe care  nu prea vor sa il divulge. Un fel de “secretul bucatarului”. Cartofiorii acestia se gasesc doar in Insulele Canare ( cel putin noi nu i-am gasit in alta parte ) sunt un fel de cartofi noi, micuti ca dimensiune, in asa fel incat sa il poti baga pe tot in gura deodata si se servesc fierti cu tot cu coaja dupa ce-i tavalesti prin sosul respectiv. Este garnitura omniprezenta la majoritatea felurilor de mancare pentru ca se preteaza la orice carne. Si sunt absolut deliciosi! Exista foarte multe feluri de cartofiori, eu am mancat cel putin vreo 6 tipuri.Deoarece cartofii din Insulele Canare nu conțin gluten sunt potriviți și pentru vegani si este un fel de mâncare foarte popular.Se vede si in imagine ca sunt diferiti.

papas-arrugadas

Un alt fel de mancare extrem de apreciat si gatit este paella cu fructe de mare.  Fiind o insula, Gran Canaria are enorm de multe preparate cu peste sau fructe de mare proaspete. Daca papas arrugadas au fost adusi din America de sud, paella este influenta spaniola combinata cu produsele locale. Gatita in tigaile acelea uriase, paella este de asemenea un fel de mancare extrem de intalnit in toate locurile in care am fost.

Dintre dulciurile de aici, ne-a atras atentia si am gasit ca fiind deosebit martipanul din Tejeda. In oraselul acesta din mijlocul insulei sunt mai multe “dulcegarii” – cofetarii care vand martipan in diferite forme. Asezate la rand una dupa alta, cu traditii de zeci de ani, au in oferta lor o multitudine de genuri in fel de fel de forme.

Restaurante din Gran Canaria unde merita sa mananci!

Daca tot am colindat insula de-a lungul si de-a latul ei, am fost si la cateva restaurante in fiecare zona ca sa mancam ceva bun si am ales atat restaurante traditionale cat si restaurante faimoase “de fitze”. Experiente diverse pentru ca stim ca si voi sunteti diferiti.

Restaurant Valle de Mogan

In sudul insulei, atunci cand autostrada se termina, in loc sa faci stanga spre mare, faci dreapta si mai mergi vreo 10 km pana la un restaurant cochet, in munti, un restaurant care functioneaza intr-un loc ce apartine aceleasi familii de generatii. Restaurant Valle de Mogan. Nu te-ai astepta sa gasesti aici un loc unde sa mananci in genul restaurantelor cu stele Michelin. Dar asta o sa gasesti. Locatia seamana mult cu o taverna din Grecia din munti, avand un aspect extrem de asemanator prin pietrele albe vopsite si culoarea albastra, mesele risipite pe terasa si muntii golasi ce o inconjoara. Nu este foarte mare, este extrem de elegant insa si exclusivist. Este greu sa ajungi sa mananci aici pentru ca mesele sunt rezervate aproape in permanenta. Si asta datorita mancarurilor diferite oe care le servesc. Am ales un meniu cu doisprezece feluri de mancare dar nu va ganditi ca nu se pot manca pentru ca sunt prea multe Sunt gandite in asa fel de la starter la desert sa fie usor de mancat si sa se completeze unul cu celalalt iar portiile nu sunt mari. Este o gastronomie fusion ce combina produsele din ocean, cele traditionale din insula cu diverse retete asiatice. Astfel ca am avut pe masa printre altele:  primul fel a fost o lingurita cu suc de lime, mango, campari, albus de ou, cartofi canarieni cu spuma mojo si melci de mare cu glace de cactus. alt fel interesant a fost sardina afumata si sarata cu coaja de aur okonomi sos cu iarba de mare, mini-vinete murate , ou posat cu crema de branza, cartof si trufe negre, esenta de piper si folie de telina, supa Tom Kha de calamar, agar-agar cu ananas Galdar, tăiței dulci și katsuobushi sau fructele pasiunii din productie proprie și înghețată de cocos. Aveau si o plantatie de mango si am baut un juice natural care mi-a ramas la inima. Sunt zece feluri asa ca nu o sa va spun de fiecare in parte dar dincolo de masa, vizita aici este o experienta gastronomica. Iar felul in care sunt imbracati si servesc ospatarii sau vasele in care sunt aduse preparatele sunt cu adevarat deosebite. Am discutat cu un ospatar venit din Italia ca sa munceasca aici dar si cu fratele proprietarei care este seful restaurantului. Am avut o zi de Craciun altfel , am inlocuit mancarea romaneasca traditionala cu un meniu spectaculos pe care nu il vom uita curand. Le-am dat nota 10 celor de la Valle de Mogan pentru locatie si serviciile pe care le ofera.

Restaurant Bodequita 1890 din Las Palmas

Capitala insulei, Las Palmas, are o multitudine de restaurante si terase. Gasesti orice iti doreste si pofteste inima. Primul restaurant pe care vi-l prezentam este unul care este situat in cel mai vechi si cel mai  exclusivist hotel din Las Palmas, Santa Catalina Royal Hideway Hotel, unde a fost oaspete chiar si Regele Spaniei. Construit de englezi in anii 1890 este elegant, majestuos si aristocratic iar unul dintre cele doua restaurante de aici se numeste Bodequita 1890. Celalalt, la care din pacate nu am reusit sa intram se numeste Poema si are o stea Michelin. Bodequita 1890, situat la parterul hotelului dispune de o terasa exterioara si are o bucatarie deschisa, astfel ca prin geamul mare poti vedea cum se prepara mancarea si cum se aranjeaza in farfurie preparatele penru a fi servite. Un fel de “master chef” live. Foarte interesant. Aici am fost invitati sa luam pranzul in prima zi de Craciun. Am fost imbracati casual desi clientii de la celelalte mese erau imbracati foarte elegant, iesisera cu familia si prietenii la o masa speciala de Craciun. Am avut un menu din care a facut parte un aperitiv cu branzeturi. celebrul jamon si chiftelute de peste si mozarella, calamari a urmat steak de vita cu sos cu piper si ciuperci, un tip de  peste local Cherne la gratar cu legume innabusite. Am terminat experienta noastra culinara cu un tiramisu prezentat intr-un mod original, cu o pipeta de cafea infipta deasupra si o inghetata de ciocolata cu lichior si portocale.  Bodequita este un restaurant elegant si special atat prin preparate cat si prin locatie. De la primirea clientilor, unde iti este oferit la gustare jamon de cea mai buna calitate , cel cu eticheta neagra, pana la aranjamentul special al preparatelor . Bodeguita1890 este unul dintre cele mai bune restaurante din Las Palmas si vi-l recomandam cu drag daca ajungeti pe acolo.

bodequita-1890

Restaurant Casa Montesdeoca din Las Palmas

Situat in cartierul Vegueta, cel mai vechi cartier din Las Palmas, intr-o casa ce are peste 200 de ani, este unul dintre cele mai frumoase locuri traditionale in care am fost. O curte interioara romantica, spatioasa, cu umbra, larga si plina de farmec. Am ajuns cand erau si doua mese ale unor localnici ce sarbatoreau un eveniment. Nu stiu exact ce dar toti erau imbracati frumos si pareau fericiti. Poate o cununie sau un botez. Sau poate o aniversare. Ne-a placut felul lor elegant de a sarbatori la masa.

Am inceput cu un aperitiv de branzeturi cu fructe uscate si migdale, cartofiorii canarieni pe care am vrut sa ii gustam si aici ca sa vedem diferenta si pot sa spun ca fost unii dintre cei mai buni pe care i-am mancat in Gran Canaria. Am primit recomandare de la ospatar sa continuam cu o salata cu branza de capra si fructe de cactus pane care sunt extrem de delicioase. La felul principal am comandat o tocanita de capra cu sos picant si o friptura de porc la cuptor cu sos de ciuperci asortate cu un vin spaniol rosu sec, nu imi mai amintesc exact numele, dar a mers perfect. Desertul a fost cu trufe cu whisky si o prajitura tipic canariana ,

 

 

Am inteles ca exista si camere de inchiriat la etajul cladirii. Am vrut sa intram sa vedem si noi una dar din pacate pentru noi si din fericire pentru ei erau toate ocupate. Dupa ce am fost rasfatati la Casa Montesdeoca am plecat sa facem un tur a orasului vechi din Las Palmas , dar despre asta o sa va povestim intr-un alt material.

Restaurant Cueva de la Tea

Se afla in frumosul satuc Tejeda din Gran Canaria, un loc foarte fermecător din Gran Canaria, situat la aproximativ 1000 de metri înălțime și este situat practic în mijlocul insulei. În prezent, Tejeda aparține unei asociații spaniole cu alte orașe frumoase din țară numite Pueblos más bonitos de España (cele mai frumoase orașe din Spania). Vă vom explica de ce satul Tejeda este un must-see.

Orașul nu este foarte mare, se poate parcurge practic în 20 de minute de mers pe jos. Puteți vizita Biserica Nuestra Señora del Socorro, lângă Primăria Tejeda, precum și diferitele sale străzi și alei pietonale. Orașul este înconjurat de munți și aspectul caselor sale albe cu arhitectură tradițională este frumos.  Aici se afla si cele mai bune fabrici de marzipan din Spania, am vizitat si am gustat si noi. 

Am luat pranzul la unul dintre cele mai cunoscute restaurante din zona , la Cueva de la Tea. Au si un hotel frumos la cateva strazi. Am fost serviti cu preparate din zona. Am gustat un fel de vinete pane gatite cu miere si putin picante, celebrii cartofiori dar de data asta gatiti cu sos dulce si branza la gratar cu sos mojo. Aici am mancat cel mai bun tort de ciocolata pe care l-am mancat vreodata.

Avea un gust consistent de ciocolata fina stropit cu sos de ciocolata si un blat subtire in partea de jos. Am cunoscut-o si pe cea care l-a preparat si am felicitat-o. Mi-a placut atmosfera , faptul ca se afla in centrul satucului Tejeda si in timp ce mancam aveam o priveliste minunata a zonei. Ne-a parut rau ca nu am reusit sa stam mai mult sa exploram satul.

Restaurant Romantica din Agaete

Acest restaurant spectaculos se naste in inima Vaii Agaete. Locația, infrastructura și calitatea tuturor produselor sale pun Casa Romantica pe locul unu în toată Agaete . 

Centrul de interpretare pentru produse canare Casa Romántica, construit în 1976 proiectat de o elvețiană în valea Agaete în râpa culatilla, o livadă de fructe tropicale și renumită pentru cafeaua și vinurile sale, îndrăgostită de mediul înconjurător, a vrut sa arate. lumea prin produsele sale. 

Din pacate noi nu am mai putut ajunge in zona si ne-a parut foarte rau. O sa ajungem cu siguranta data viitoare. Ne-am uitat putin pe pagina lor la meniu si ne-a facut cu ochiul varietatea de pâini Ingenio de la brutăria tradițională Amaro, unt de capră pe care îl fac în fabrica lor de brânzeturi și ulei de măsline din Gran Canaria.

Vinetele prăjite cu roșii și praz cu bonito Mogán semi-fierte și cremă naturală de iaurt, Gazpacho cu fructe ale pasiunii de la ferma lor cu înghețată și caviar de verbena cu lămâie. Suna bine nu i asa? Friptură cu gem de papaya și coriandru și o notă picantă cu muguri din grădina lor, pulpă de pui canar umplută cu migdale și stafide de la ferma  însoțită de sos de vin roșu de la Los Berrazales și nap țelină. La desert am vazut roca de portocale și ciocolată, migdale crocante, caviar de mentă pennyroyal, gel de trestie de lămâie și quenelle de lămâie și busuioc. Vestea buna este ca preturile sunt chiar decente.

Daca sunteti in zona Maspalomas va recomandam sa luati cina la parcul Holiday World. Aici gasiti o varietate mare de mancaruri din toate tarile, nu doar tipic spaniole.

Nomad Gastro Market cum ii spune zonei de food gasiti o adevarata experienta culinara. Cel mai bun spațiu de agrement gastronomic din Insulele Canare are zona de food cu mancaruri tipice din toate zonele lumii.  Aproximativ 400 de referințe culinare, care sunt încadrate într-un spațiu larg de 2.100 m² printre care se află o terasă de 1.100 m² și o scena pentru spectacole muzicale. Punct de întâlnire, nu doar pentru familii și prieteni, ci și pentru gurmanzi, iubitori de vin, gurmanzi și curioși. Sunt practic restaurante ce ofera mancaruri din toate zonele lumii si nu ai cum sa nu gasesti ceva potrivit pentru tine.

Noi am optat pentru mancare hawaiana de la Poké si pentru o friptura de vita de la Al Grill Street Food care sfaraia in farfurie. Ai de unde alege! Thai, japoneza, gril sau inghetata. Orice alegere e posibila.

Ne-am bucurat ca am avut parte de mai multe experiente gastronomice in Gran Canaria ca sa le impartasim cu voi. In toate  destinatiile pe care vi le  prezentam ne place sa va prezentam si preparatele locale, resturante de toate tipurile pe care le-am incercat. Va dorim o vacanta spectaculoasa si plina de bunatati orice locatie ati alege.