DE STIUT!

Vrei sa fii blogger?

Blogger profi sau “Am un hobby”?

        Am aproape 2 ani de cand scriu. Stiu, e putin! Habar nu am daca ma pot incadra la categoria “amatori” sau am trecut la cea in care sa joc intr-o liga superioara. Mi-e clarblogger? insa ca nu sunt in prima liga. Sunt putini acolo si rezista cu brio…greu sa-i ajungi daramite sa-i dai jos! Oricum cei de sus nu pot fi considerati azi bloggeri ci antreprenori, intreprinzatori, organizatori de evenimente sau ce vreti voi, insa blogul este doar o extensie a afacerilor pe care le au. Acolo vreau sa ajung si eu! Sa revenim insa…Am cunoscut oameni frumosi, am cunoscut oameni ciudati si am citit fel de fel de nebunii. De la siropoase povesti cu Feti Frumosi , trecand prin analize despre orice, ajungand la cancan-uri sau articole menite sa incite, sute de comentarii pe forumuri despre cum se face/unde bifezi/ce trebuie sa stii despe online. Fiecare blog/site are publicul propriu. Ca are 10, 50 de unici pe zi sau 5000, e loc pentru toata lumea…deocamdata. Cei din jurul meu, la inceput se uitau stramb/ironic apoi in timp au devenit interesati/abonati si intr-un final unii dintre ei bloggeri. Acum multi imi cer parerea despre ceea ce stiu ca scriu. Am invatat cateva lucruri elementare pe care ar trebui sa le respecte oricine intra in lumea on line. Le impartasesc celor care vor sa isi faca blog si va invit si pe voi cei care sunteti deja vechi sa spuneti ce credeti ca trebuie sa faca un blogger incepator. Probabil o sa folosesc si eu din sfaturile voastre! Ce trebuie sa faci ca sa ai un blog de succes? Pentru blog de succes apelati la  top 10 in zelist.

  • Alegeti un domeniu si fa-ti un blog – este pasul elementar! Pe wordpress sau blogspot apoi, dupa 3-4 luni,  daca vezi ca te-a prins cumperi un domeniu.
  • Invata cum se administreaza blogul din pagina de admin.
  • Scrie! …scrie cat mai des si cat mai original.
  • Cauta subiecte originale si de actualitate. Vezi ce intereseaza lumea in clipa aia si scrie. Ce daca au scris si altii? E parerea ta, articolul tau, viziunea ta!
  • Invata cum faci corect un articol, cum pui poze, titlul, subtitlul, SEO,  linkuri, ce aduce beneficii sau ce nu iti aduce foloase.
  • Fa-ti un cont pe Facebook cu acelasi nume si leaga-l de blog apoi fa-ti reclama.
  • Urmareste bloguri similare si comenteaza unde ai ceva de spus.
  • Intra pe forumuri si intreaba ce te intereseaza despre blog.
  • Foloseste cuvinte cheie  – afla care sunt cele care iti aduc trafic tie.
  • Participa la concursurile pentru bloggeri.
  • Nu copia!
  • Persevereaza!

     Sigur ca mai sunt nenumarate posibilitati de a creste blogul tau dar aceasta este baza de la care trebuie sa pleci. Greseli facem toti in administrarea unui site, insa in timp aflam ce gresim si unde. In timp ne reorientam, abandonam sau dezvoltam si alte lucruri pe langa blogul initial. Nu vreau sa vand iluzii…este greu! Dupa entuziasmul de inceput, cand ai o gramada de idei, o valiza de inspiratie…incet incet descoperi ca devine in fiecare zi tot mai greu sa fii original, sa ai un articol deosebit sau chiar sa ai un articol! Nu dispera. Cineva mi-a vorbit la un moment dat de “educatia de a scrie” – habar nu aveam ca iti poti dezvolta asa ceva dar am aflat ca depinde de tine sa iti creezi o obisnuinta a scrisului. Fara chin, fara nervi ( nu ai idei, inchide laptopul ) daca te autoeduci o sa iti devina usor si limpede.

    Unul din lucrurile pe care nu le-am anticipat, a fost reactia celor care citesc. Un articol genial ( in opinia mea ) a trecut neobservat in timp ce unul pe care cu greu m-am autoconvins sa-l postez a avut ecou si feedback. Ciudat, insa cei care te citesc nu gandesc cu neuronii tai. E firesc. Daca te hotarasti sa iti faci blog, inevitabil o sa cunosti oameni noi. O sa iti dea un pic lumea peste cap ( la inceput ) pentru ca o sa ai contact cu oameni pe care in mod normal nu-i intalnesti in viata ta de zi cu zi. Unii buni, dispusi sa te ajute oricand, saritori si amabili, altii mai putin buni si gata oricand sa iti puna bete in roate. Unii infumurati, ce o sa te priveasca de sus cu arogante de mogul media. Altii carcotasi intrebandu-te ce te-a apucat sa iti faci blog? Ignora rautatile si mergi mai departe. Nu apela la ajutorul celor care sunt mari in online pentru ca nu au timp sa te ajute, incearca sa colaborezi cu cei care sunt ca tine. Nimeni nu o sa iti dea tot mura in gura deci fura! Nu idei sau articole! Fura informatia  – cum se face, unde intri, cum ajungi acolo, ce concurs…d-astea. Casca ochii cu alte cuvinte si fi intuitiv. Nu incerca sa te compari cu un blog vechi si mare unde un articol de 125 de cuvinte, absolut neinteresant in opinia ta, are sphe mii de comentarii. Si cel de acolo a inceput la fel ca tine scriind pentru doi vecini, trei prieteni si o colega prima data. Fara gluma iti spun ca a muncit enorm sa ajunga asa de puternic. Fa-o si tu! Nu dispera daca la inceput nu comenteaza nimeni, o sa apara  comentariile si la tine mai devreme sau mai tarziu…

    Astea sunt sfaturile mele pentru un blogger incepator. Daca insa treci de faza cu hobby si vrei sa faci bani, sa ai profit, sa ajungi poate sa traiesti din scrisul pe laptop sa stii ca ai un drum luuuuuuung! Ai nevoie de inspiratie, de talent, de munca, de harul de a povesti, de notiuni de marketing, ai nevoie sa cunosti oameni, sa-i convingi sa colaborati, sa participi la diverse evenimente, sa socializezi, sa investesti bani. Se poate trai din blogging. Si se traieste bine chiar. Dar la un moment dat o sa auzi de cuvantul “piscotari” – spus cu ironie si o umbra de dispret suveran de catre cei care sunt mari si tari prin online. Nu de toti, e drept. La momentul potrivit o sa stii daca ti se potriveste sau nu. Oricum sa nu te lasi influentat/a de nici o parere, a nimanui. Esti unic/a si irepetabil/a!

    Nu imi ramane decat sa iti urez succes si sa-i rog pe cei care deja scriu de mult timp sa vanda macar un pont celor incepatori. Sincer, cred ca nu o sa existe comentarii ( nu toti dau din casa ) dar…poate ma insel. Nu ar fi prima data!

6 thoughts on “Vrei sa fii blogger?

  • Cred ca putini stiu ce vor la inceput 🙂

  • E clar ca trebuie sa ai continut. zoso, care nu se poate vaita de trafic, spunea ca si a obisnuit cititorii sa gaseasca ceva nou in fiecare zi la o anumita ora. Pe dealta parte sunt zile cand efectiv nu ai timp/chef/inspiratie si sa pui o bazaconie doar ca sa fie ceva nou…

  • Nici eu nu sunt un blogger prea vechi, am aproape 3 ani si doar doi mai seriosi pe pozitii. Si nici nu ma pot lauda cu unici pe cat as fi crezut eu ca vor veni dupa aceasta perioada. Dar am observar ca e foarte importtanata perioadicitatea. De exemplu, la reuniunea Orkestra, Imperatorm care, fara discutie, are un blog de travel de succes, ne spunea ca el posteaza zilnic in zilele lucraotare. o alta bloggerita nea dezvaluit ca face de vreo sase luni acelasi lucru si i s-a dublat traficul. Poate fi un secret de succes? Acum incerc si eu sa aflu, ca m-am straduit sa aplic treaba asta.

  • In primul rand trebuie sa stii clar de ce vrei blog. Daca nu stii si iti faci un blog apoi te intrebi ce sa faci cu el, esti deja intr-un punct mort. Asta ar trebui sa ia in considerare un blogger incepator.

  • Hai sa mai incercam odata duminica seara…

  • postarea asta s-o mai promovezi din când în când, sâmbăta este prea moale pentr ea, cred eu. 🙂 o văzusem ieri de pe telefon şi mi-am pus semn să nu uit să apar la ea când apar (mă ţin de promisiunea de a fi cât mai offline în weeked).
    sfatul meu, pentru un blogger novice, este să-şi stabilească de la bun început direcţia. ce vrea să facă cu adevărat, în ce direcţie vrea să meargă. şi să facă tot ce îi stă în puteri ca să ajungă la acel punct dorit. şi să nu amestece lucrurile. un blog personal, este unul personal, un blog literar încape mai greu sau deloc reclame la cauciucuri, iar un blog tehnic nu se pupă cu poezia.
    părerea mea este că există loc pentru toată lumea, în ciuda oricăror polemici şi că fiecare dintre noi avem cititorii pe care îi merităm.
    şi al doilea sfat: să-şi scoată din cap ideea că scrie pentru cititori. de fapt scrie pentru el. că poate. ca să nu uite. ca să se limpezească… şi ar mai fi vreo mie de motive. cititorilor le datorează însă respect.
    şi da, să nu facă pauze. astea ucid mai năprasnic decât orice critică la care ar face bine să plece urechea pentru că s-ar putea să-l ajute.

Comments are closed.