Pelerinaj in Israel

…sau curs intensiv de religie in Israel!

    Scris la cald si inca sub impresia puternica a ceea ce am vazut si vizitat deocamdata, pelerinajul in Israel este ca un curs intensiv de religie in care printre vizitele la diverse obiective aflii cum si ce s-a intamplat de acum 3000 de ani pana acum. Nu se compara cu nimic din ceeea ce am vizitat pana acum, nu pot spune ca este ca in…sau ca in..e o destinatie unica, fascinanta, plina de surprize ( placute sau mai putin placute ).

Locul nasterii mantuitorului
Steaua din locul unde s-a nascut Mantuitorul. Este cea de -a doua stea, fiind donata de domnitorul Mavrocordat. Cele 14 stele simbolizeaza generatiile trecute de la David pana la Isus.

Primul contact cu Israelul a fost…aiurea. Ajunsi in aeroport a trebuit sa trecem vama, normal nu, ei bine…normal dar greu! Nicaieri ( poate in US mai e asa ) nu am fost asa de puricat ca aici. Ghiseele sunt pentru israelieni si straini  diferite si daca cei care sunt cetatenii statului in care tocmai intrii trec de vama instant, ceilalti…mnoup! Dureaza la fiecare cel putin cateva minute iar unii sunt luati si dusi la un loc unde ti se pun intrebari suplimentare. Nu, nu mi-au luat amprentele dar altora le-au luat. Intrebari -unde te duci? de ce? cati bani ai? …si nu e o gluma! Am inteles ca nu refuza intrarea in tara nimanui dar primul contact este neplacut. In fine… Poate dura o jumatate de ora sau poti astepta si 3 ore. Au o atitudine neplacuta. Explicatia ar fi ca securitatea este pe primul plan si in felul acesta esti si tu ferit de cei care teoretic ar vrea sa intre in Israel cu ganduri rele. Ma rog…oricum nu ai incotro deci…

    Lasand in urma asta, Israelul este o tara ca niciuna vazuta pana acum. O combinatie de vechi cu nou, de ruine, traditii, oameni, religii… Autostrazi moderne alaturi de ruine, blocuri moderne si inalte in Tel Aviv sau Haifa, cluburi la Tiberias la Marea Galileei,  evrei perciunati, arabi infasurati, biserici peste biserici, locuri inchise, negustori care iti vand “lucruri sfinte” cu 10 lei/bucata prima data ajungand la 10 lei /3 bucati. Greu de descris in cuvinte. Marea Galilee care de fapt e un lac de apa dulce, Ierusalimul alb, zidul plangerii care este un loc unde se roaga evreii, Biserica Nasterii Domnului, unde jos in grota nu am gasit in comportamentul celor care au intrat, smerenia si linistea care ar trebui sa fie acolo. Fervoarea vazuta la rugaciunile de la mormantul regelui David ( uluitor ), soldatii israelieni sau cei palestinieni din Bethlehem. Preturi stupide sau super ieftine, bere la 4 $  sau tigari la 34 de sekeli ( 1 sekel -1 leu ), tepe pe care vor sa ti le dea la magazine la schimbat banii, ploaie ploaie ploaie…  Cam astea la prima strigare. Fireste ca o sa va povestesc tot!

Romaneste la raul Iordan

 

Maslinul din gradina unde a fost arestat Isus
Maslinul din gradina unde a fost arestat Isus

 

camera de tortura din aeroport
Biserica de la Campia pastorilor
Lumina de la Bethlehem
Locul unde s-a nascut Isus
In Ierusalim sunt peste tot
La zidul plangerii
Biletelele din zid
Uitati-va la video si o sa intelegeti ce inseamna fanatism
V-am spus ca sunt peste tot…
Locul unde este adormita Maica Domnului. E un preot roman aici
In interior este mormantul. Gol! Pentru ca Maica Domnului dupa trei zile s-a inaltat la ceruri
Biserica Fericirii …

 

Facebook Comments

CalatoriaPerfecta

Calatoriaperfecta.ro este un proiect initiat de Pati si Dan, doi pasionati de calatorii. Am vizitat pana acum peste 50 de tari si ne place sa spunem ca lista ramane deschisa. Din fiecare calatorie surprindem cat mai multe detalii, informatii reale si imagini pentru voi. Va invitam sa intrati in lumea noastra daca nu ati facut-o deja, sa calatoriti cu noi, sa deveniti unul dintre membrii familiei noastre. Calatoria perfecta exista! Haideti sa o descoperim impreuna.

4 thoughts on “Pelerinaj in Israel

 • 19 February 2015 at 16:50
  Permalink

  am comentat deja la postarea de astăzi: abia aştept! promit că te voi citi (ca mereu) cu maxim interes. 🙂

 • 18 February 2015 at 17:45
  Permalink

  am multe de povestit. promit ca nu te dezamagesc. ahh…am diploma de pelerin! la anul o iau pe cea de Camino!

 • 16 February 2015 at 9:08
  Permalink

  un loc unde voi ajunge şi eu … cândva. 🙂 şi aştept cuminte întreaga poveste, pentru că sunt sigură că mai aveţi multe de spus.

Tu ce zici despre asta?